Španski Katalonci in referendum o neodvisnosti

Spajky

Guru
7. jun 2017
2.749
667
113
Obala
... in ko sem pred časom tu na forumu napisal, da so bili "katalonski" teroristiæni napadi zrežirani = hoax (psihološki pritisk =PsyOp pred tem referendumom, ste me označili (post za spam). Mene zato taka reakcija Španije centralne vlade sploh ne preseneča, ker pač očitno katalonski folk NI dovolj padel na strah z onim "La Rambla False Flagom" ... pa so morali poseči po dodatnih ukrepih. Se utegne zgodit, da si je centralna vlada v madridu naredila dolgoročno strel v koleno ....

Reakcija naših in evropskih politikov ob dogodkih, pa popolnoma pričakovano medla ...

Sine370

Pripravnik
27. jun 2015
816
0
16
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
+1....ko sem ga prej videl po TV sem imel se občutek da se je šel zares tepst s policijo ker ma krvavo oko
smile-1.gif
Tisto je od flaše!

B81

22. jul 2007
37.009
10.539
113
To sem razmišljal. Če ga vlada itak ne priznava, bi kasneje, ne glede na rezultat, lahko rekla: Ne, ne velja, fakof.
Nepotrebno sr. so si naredili.

22. jul 2007
13.440
1.679
113
124
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Kot penzionist lahko govori, kar mu paše. Če bi bil zunanji minister, ne bi tako govoril.
Sicer pa Španci pljuvajo v lastno skledo. Če bi pustili, da Katalonci normalno speljejo referendum, bi ta tako propadel.
Ja to je bil strel v kolenu.
Tako pa španski navijači pozdravljajo Piqeja-prasec.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik 474

čisto človeško gledano (in ne pravno in skozi špansko ustavo) imajo Katalonci pravico do odcepitve. "Če ni za bit, je za it..." Prav tako bi morala EU ostro obsodit nasilje med referendumom, kar se pa same legalnosti tiče, pa so verjetno ravnali prav, saj je referendum neustaven in gre za razdiranje države, ki je znotraj EU. So že pred začetkom rekli, da so to notranjepolitične razprtije in da se ne bodo mešali...
Katalonci se naj odcepijo. vendar:
- izključit (ali ne vključit) Katalonijo iz/v EU
- poravnati morajo ves dolg in pomoč iz EU, ki so je bili deležni pod Španijo (vemo, da je Španija tenko piskala) - podobno, kot Anglija
- kot nova država, v kateri je pred kratkim bil teroristični napad, uvesti vizume za prebivalce
- uvesti carino na vse njihove izdelke pri poslovanju z EU
- športne klube, registrirane v Kataloniji, tretirat kot novoustanovljene klube, brez ratinga

Zna bit, da bomo potem kmalu videli jokanje podobno kot v Angliji, kjer so ugotovili, da Brexit ni to, kar so si zamislili...

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Blablabla... in zakaj bi ti na polno drk*** tako državo? Kakšen smisel, kakšen cilj?

Koliko so se pa španci kaj potrudili uredit razmere?

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.580
10.798
113
in potem se zgražamo nadarabci in afričani ko imajo kakšne volitve... tule si pa sredi civiliazcije videl kako se hoče preprečit nek referendum za brezveze.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.493
113
E, vidiš. Španska vlada je imela cel kup drugih opcij, ki so zdaj s tem nasiljem splavale po vodici.

I

Izbrisan uporabnik 474

Nobeden jih nebi drkal. Ampak gre za novoustanovljeno državo in kot takšno jo je treba tretirat. "Drkanje" bi izgledalo čisto drugače (prepoved letov nad Španijo, jebanje na mejah...). Al kaj bi ti zdaj rad? Da bi samo meje narisali pa nikome ništa? Pa še liziko v lape? To so pač posledice, če želiš iti na svoje... In glede na to, da EU potihem ni bila preveč srečna nad referendumom in odcepitvijo nasplošno, se mi zdi takšen scenarij čisto mogoč...

I

Izbrisan uporabnik 474

Kot rečeno - po mojem mnenju je/bo odcepitev legitimna in pravilna. Mislim pa tudi, da če bi španska vlada popustil in jim ponudila še večjo avtonomijo, bi to trajalo nekaj časa, dokler Katalonci spet ne bi dobili večjih apetitov/potreb. Mislim, da je odcepitev edina možna rešitev (gledano na dolgi rok), je pa res, da bi Madrid to lahko veliko bolje izpeljal...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.769
6.756
113
pri taščici
Lahko pa katalonija postane naslednja clanica eu, pa je vse to reseno kar gargy omenja. Samo tega politiki ne bodo dovolil, ker....
Ce mora katalonija vrniti vso pomoc ki jo je dobila od eu, naj se eu vrne vse prispevke ki so sli v ta birokratski mastodont.
10.gif

Nazadnje urejeno:

sgh

Fizikalc
19. feb 2014
2.644
0
36
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
tudi Štajerska bi morala zase

Sej ti si že zasebe,ker ostali štajerci,ko sem jih spoznal so normalni.

Lahko pa se sam odcepiš v vukojebeno pa vzameš iz LJ. tvoj rtv,delo,nlb,dnevnik in ostale tvoje napredne državne družbe,ki nam bogatijo življenje.

I

Izbrisan uporabnik 474

Za vsako članico velja, koliko ima dolga do EU ali obratno. Tudi Anglija je ogromno vplačevala v EU, pa smo na koncu videli, kakšen je (še) njen dolg. In tudi oni bodo morali plačat...

Se strinjam, če Katalonija (p)ostane del EU, potem večina težav izgine. Ampak kot vemo, en veto je dovolj, pa je konec. Španija definitivno ne bo rekla DA, vprašljive so tudi vse ostale države, kjer imajo pokrajine težnje k večji avtonomiji/odcepitvi.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.178
7.027
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Lahko pa katalonija postane naslednja clanica eu, pa je vse to reseno kar gargy omenja. Samo tega politiki ne bodo dovolil, ker....
Ce mora katalonija vrniti vso pomoc ki jo je dobila od eu, naj se eu vrne vse prispevke ki so sli v ta birokratski mastodont.
10.gif
Ja ne more postat. Ker bo Spanija blokirala vstop.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
EU vstopa Katalonije tudi sicer ne bo z nekim veseljem podprla. Ker gre predvsem za scenarij, kjer bogatejša regija želi iti zase in noče nositi bremen enakomernejšega razvoja. Take regije obstajajo v vsaki državi. In obstajajo bogatejše države v EU, ki prav tako s stisnjenimi zobmi plačujejo enakomernejši razvoje EU.
Tak je bil tudi eden od motivov slovenske odcepitve od SFRJ. Če ga ne bi bilo, vprašanje, če bi ostali argumenti prevladali. Odločitev je bila lažja, ker je Srbija že pred tem (po "Cankarjevem domu") forsirala gospodarsko osamo Slovenije. Zato smo po osamosvojitvi pristali malo "mehkeje" kot bi sicer, če bi se meje zgodile nenadoma.
Katalonci se morajo sami odločiti, vendar dvomim, da je osamosvojitev optimalna možnost.

13. jul 2011
2.677
626
113
Ma nobene vzporednice s Kosovom ni. Kosovo je bilo de facto samostojno že od 1999. 2008 je bila zgolj de iure formalizacija tega sranja, ki se je tam kuhalo že skozi celo 20. stoletje.
OK, vzporednica je mogoče ta, da so v obeh pokrajinah državne oblasti ignorirale zahteve večine.
Dejstvo je, da imamo v Kataloniji nekaj milijonov ljudi, ki si želi spremembe statusa pokrajine - bodisi samostojnost ali večjo avtonomijo. Če bi bilo teh nekaj milijonov razpršenih po celi državi, bi se še nekako (mogoče) to dalo ignorirat, tako pa ne. In španska oblast počne ravno to, zahteve nekaj milijonov Kataloncev pa poskušajo utišati celo s silo. Tu bi morala vskočiti EU in Španijo prisiliti v pogovore.
Je pa stvar verjetno že na taki točki, da bosta trenutni vladi težko več sedli za mizo, zato bi morali obe vladi, Španska in Katalonska, odstopiti, pogajanja pa začeti vladi z novim mandatom.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik matofill pravi:
Dejstvo je, da sta me naš Cmerar in Kahl , zelo razočarala , odreagirala sta prav posransko, pa bi lahko rekla, da ima vsak narod pravico do samoodločbe, kot smo jo mi si vzeli in, da je Policijski teror nesprejemljiv in žal le priliva olja na ogenj.

Spomnite se, tudi Slovenci bi morda takrat bili za kako moderno konfederacijo po agresiji pa ne več.

Pozitivno me je presenetil in spet dokazal, da je zelo velik politik z veliko kilometrino le Dr . Rupel, je jasno povedal, EU, kar ji gre, sramota od EU.

Gre za moje mnenje ostali, pa pač kakor želite, vem, da so ovce naučene da mekajo, kot ostali Rupla žal ne prenašajo najbolje, meni pa deluje kot resen diplomat, tile naši liderji na oblasti pa bolj ko ne, vsi eni posrančki v plenicah, ki se še svoje sence bojijo.
https://siol.net/novice/svet/pravico-kataloncev-do-samoodlocbe-podprl-tudi-milan-kucan-450203 pa kučan tudi
evil.gif