Spanje-Mirovanje

zakon

Guru
16. maj 2008
8.816
842
113
toti Maribor
Mogoče se bo komu zdelo čudno, da to sprašujem, vendar še sedaj ne razumem razlik. Kaj dela comp v mirovanju in kaj v spanju. Primer: če imam jaz recimo Torrent program, ga moram dati v kako stanje, da bo on normalno sejal dalje ali recimo program za defregmantiranje v katerem stanju dela dalje.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Hibernate pa sleep je po ang:)?

hibernate - vse kar imaš odprto se shrani na disk in lahko pc izklopiš iz elektrike. ko ga boš nazaj prižgal bo za zagon porabil malenkost manj časa kot pravi off/on in vsi prej odprti programi bodo še vedno odprti

sleep - tudi tukaj ostanejo vsi programi odprti, vendar mora biti računalnik priklopljen v omrežje. Se pa zbudi v sekundidvajst:))

Pri nobenem pa programi ne laufajo. Če hočeš torenete vlečt moraš pustit prižganega, samo monitor si vgasni.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.816
842
113
toti Maribor
Hibernate je verjetno mirovanje, ne? Se pravi, če dam prenosnik v mirovanje se izklopi in ne porablja baterije. Po ponovnem zagonu sem prihranil čas za nalaganje programov, če sem prav razumel. Pa še to. Ali je bolje prenosnik dati v zaustavitev sistema ali v mirovanje. V obeh primerih imam poljnjenje izklopljeno.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
V normalnem operacijskem sistemu bi bilo vseeno. Pri Windowsih so pa moje izkusnje take, da hibernacija povzroci dolocene stranske ucinke (na enem HPjevem prenosniku se zamakne audio za cca. pol sekunde, kar se zelo mocno opazi v filmih ali igrah, itd.), zato ga je - vsaj s tega vidika - boljse lepo ugasniti, da se naslednjic vse pobere iz nicle.

"Sleep" je stanje, kjer se vedno ostane napajanje in osvezevanje RAMa, zato se lahko racunalnik zbudi tako hitro (pri hibernaciji se prebere slika RAMa iz diska in potem nadaljuje od tam ,kjer je nehal).

Torej: jaz redno ne bi uporabljal ne enega, ne drugega. Ce je racunalnik normalno urejen in ni poln programske svinjarije, potem se bo zbudil skoraj enako hitro, kot iz hibernacije.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Brezhibno zbujanje iz hibernacije je stvar driverjev in ne OS. Drugače imaš pa prav glede ugašanja oz. hibernacije, če pred tem zapreš vse programe. Če pa imaš za delo odprtih en kup programov, je pa boljša hibernacija, ker ti zbudi računalnik z vsemi odprtimi programi.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Primer: če imam jaz recimo Torrent program, ga moram dati v kako stanje, da bo on normalno sejal dalje ali recimo program za defregmantiranje v katerem stanju dela dalje.

Ne daš ga v nobeno stanje ampak samo izklopiš monitor in greš TI spat, ne računalnik.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.816
842
113
toti Maribor
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik zakon pravi:
Primer: če imam jaz recimo Torrent program, ga moram dati v kako stanje, da bo on normalno sejal dalje ali recimo program za defregmantiranje v katerem stanju dela dalje.

Ne daš ga v nobeno stanje ampak samo izklopiš monitor in greš TI spat, ne računalnik.

Ahhhh. Pol pa ni čudno, da me boli glava, če celo noč sedim pa čakam da dowloada
evil.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
To je to ja
grin1.gif

No sej so ti že drugi napisali, skratka pri sleep mora biti računalnik priklopljen na elektriko, tudi pokuri par W elektrike, ampak se bo takoj prižgal. Pri hibernate pa je čisto izklopljen, ne rabi bit na elektriki, se pa dalj časa prižiga.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Ve mogoče kdo, zakaj se mi PC "vrne" iz stanja mirovanja vsake toliko časa... Se pravi, da ga dam v mirovanje, se normalno ugasne, potem pa čez nekaj časa sam prižge in čaka na strani za vnos gesla...

Ali je možno, da kakšen program aktivira sistem?
Sistem je WIN7 pregledan z AVG.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Lahko da ga zbudi kakšno opravilo lahko pa da kakšna naprava (miška, mrežna kartica ipd.). Po takšnem vklopu idi v Event Viewer in Task Scheduler gledat ali se ti je slučajno takrat zagnal kakšen task. Meni se je enkrat vklapljal sredi noči ker je Windows Media Center imel nastavljen nek task za skeniranje kanalov
rolleyes-1.gif

18zimoni

Pripravnik
27. jul 2008
279
0
16
Obala
Zaženi cmd kot administrator in vpiši sledečo komando powercfg -lastwake.
Dobil boš izpis naprav katere ti zbujajo računalnik.Nato v upravitelju naprav najdeš napravo katera ti dela probleme in pod zavihkom Upravljanje porabe daš stran kljukico tam ko ti piše Dovoli tej napravi da zbudi računalnik.

Nazadnje urejeno:

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Thx!
Zaenkrat je vse ok. Krivec je bila mrežna karta.

Bomo videli, kaj bo čez noč.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Ups, prehitro sem se veselil... spet se je sam od sebe prižgal...

Res pa je, da je bil v Upravitelju naprav pri Omrežnih karticah neki čudni vnos s klicajem, ki sem ga onemogočil in takrat je bilo kar nekaj časa vse ok. Pri mrežnih karticah sem izklopil opcijo, da lahko prebudijo računalnik.

Kot mi je predlagal uporabnik @18zimoni, sem pognal ukaz: powercfg -lastwake in dobil ta rezultat:

Wake History Count - 1
Wake History [0]
Wake Source Count - 0

zdaj pa ne vem naprej... Ima kdo kakšno rešitev?

18zimoni

Pripravnik
27. jul 2008
279
0
16
Obala
Poskusi še z ukazom powercfg /devicequery wake_from_any
Dobil boš izpis vseh naprav katere ti lahko zbudijo računalnik. Nato poskusi še z ukazom powercfg -devicequery wake_armed
pa boš videl kaj ti bo izpisalo.Moral bi dobit izpis problematičnih naprav.

Nazadnje urejeno:

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Zadnji ukaz mi je izpisal brežižno miško in tipkovnico, ki jo imam dodatno priklopljeno preko usb-ja. Sem jo zaenkrat izklopil, da vidimo kakšno bo stanje. Hvala zaenkrat!

dkulcar

Zelenc'
12. jan 2013
8
0
1
Da ne odpiram nove teme, bom kar tukaj vprašal.

Po neuporabi računalnik dam vedno v spanje. Zadnji čas pa se mi je začel pojavljati en zelo moteč problem. Ko hočem računalnik prebudit iz spanja mi veliko krat zamrzne slika in je potrebno računalnik resetirat. Računalnik pride lepo v namizje ampak del slike je črn in miške sploh ne gre premaknit. Včasih po nekaj sekundah pride slika k sebi in dobim opozorilo, kot je spodaj na sliki, včasih se prebudi normalno brez problemov.
Se je že komu dogajalo kaj podobnega oziroma ve kje bi lahko bil problem?

Brez+naslova.png

dkulcar

Zelenc'
12. jan 2013
8
0
1
Gonilniki so posodobljeni na najnovejše, poskusil sem tudi starejše gonilnike, formatirati ampak še vedno isti problem.

TUPLI

Fizikalc
12. jul 2010
4.703
0
36
All World
Dej probaj zadnje driverje nvidia v310.90 datum 5.1.2013. Dostikrat pomaga da namestiš npr. predzadnje beta komplet, daš restart in potem zadnje final verzije.

Nazadnje urejeno: