Sosedska pomoč in delo na črno

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.812
553
113
42
povsod malo
Delo na črno pa to.
Mam soseda, ki mu občasno pomagam v eni trgovini...v bistvu mu nudim sosedsko pomoč na nek način, če gre on nekaj iskat.
Do kam se šteje da je moj sosed? Res je, da je on v drugi ulici ampak ulici sta si sosednji. Sva tolk narazen, da se lahko zadere pa ga bom slišal.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Če vaju bodo dobili si ga najebal. Čeprav fušarji ministrom in njihovim družinskim članom obnavljajo hiše. A misliš da bo tja prišel kak inšpektor?

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Kaj pa v bloku s >100 stanovanji? Velja sosedska pomoč? Vsi so moji sosedi
smile-1.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Naivno vprašanje. Najbrž se malo hecaš?
Moj sosed, prjatu ima gostilno. Občasno mu pomagam za šanskom, da je malo frej. To pa je sigurno sosedska pomoč......
grin1.gif

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
a sosedska pomoč obstaja? a ni to samo sorodniška pomoč? pa še to moraš baje zrihtat potrdilo...
bonk.gif

aha sedaj vidim sosedska in sorodsvena pomoč 8. in 9. člen...
ziher bo morala mularija izpolnit obrazec za sorodstveno pomoč če bo doma mama ukazala naj sobo pospravijo...
bonk.gif

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

"Delo na črno" je delo, ko narediš ali opraviš neko delo, brez da bi cesarju plačal za uslugo, ko ti je omogočil možnosti za to.
Tale moja definicija je ... takole čez prst, ampak tako nekako.

Drnovšek (pokojni Drnovšek!), je zagovarjal tezo, da : "V smislu socialnega miru bomo to tolerirali", vam povem, da je bil ta sklep zadnji žebelj v krsto samostojne slovenije ! (slovenije brez velikega "S" !)

Tisti iz gospodarstva smo že takrat skočili v luft, pa se nas ni slišalo, ker je bil narod pač podhranjen in željan novih izzivov in podvigov.

Sedaj je pa resnično podhranjen ...
crazy1.gif

Nazadnje uredil moderator:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Sem dodelal svoj spis in ga še enkrat preberi.

Citat:
"Delo na črno" je delo, ko narediš ali opraviš neko delo, brez da bi cesarju plačal za uslugo, ko ti je omogočil možnosti za to.

Drnovšek (pokojni Drnovšek!), je zagovarjal tezo, da : "V smislu socialnega miru bomo to tolerirali", vam povem, da je bil ta sklep zadnji žebelj v krsto samostojne slovenije ! (slovenije brez velikega "S" !)

Tisti iz gospodarstva smo že takrat skočili v luft, pa se nas ni slišalo, ker je bil narod pač podhranjen in željan novih izzivov in podvigov.

VanZ

Guru
1. feb 2008
2.858
2.153
113
Podpišita pogodbo, da gre za brezplačno volonterstvo. Tako se dela tudi z vajenci po ministrstvih.

ZDR-1:
124. člen

(volontersko pripravništvo)

(1) Če se pripravništvo v skladu s posebnim zakonom lahko opravlja, ne da bi delavec in delodajalec sklenila pogodbo o zaposlitvi (volontersko pripravništvo), se za pripravnika uporabljajo določbe tega zakona o trajanju in izvajanju pripravništva, omejenosti delovnega časa, odmorih in počitkih, povračilu stroškov v zvezi z delom, odškodninski odgovornosti ter zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu v skladu s posebnim zakonom.
(2) Pogodba o volonterskem opravljanju pripravništva mora biti sklenjena v pisni obliki.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.966
113
pri taščici
Saj sem vedel, da so pravočasno poskrbeli. Samo koliko fušarjev se bo poslužilo te možnosti.
Kaj pa tisti fušarji, ki so sam svoj šef? Naredijo fiktivno volontersko pogodbo.

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-382
113
mah ne komplicirajte in ne nasedajte medijem, k zmeri prikažejo worst case scenario.

Zakon pač mora biti spisan tako, da je čimmanj lukenj, katere lahko tapravi in tavelki fušarji hitro najdejo s pomočjo pravnikov. Valda ne bojo težil, ko boš sosedu pomagal betonirat plato. A mislite da se bo ta FP kar sprehajala po ulicah in jahala vsakega k bo imel orodje v roki???

Verjetno bo nek postopek, kjer bojo preverili ali ti res samo pomagaš sosedu, ali pa s tem služiš. In tiste k delajo sami, za vsakdanji kruh zihr ne bojo jeba.li s 7k kazni. Vejretno bo kakšno opozorilo dovolj.

Problem so večji privatniki, k majo ene par ljudi zaposlenih, pa vse na črno, pa veliki dnari se na roke plačujejo... take hoče država polovit, ker bo nekaj imela od njih... Kaj bo mela od enga keramičarja k na mesec 1k obrne?

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Tisti, ki je sam svoj mojster, ne rabi ničesar, pač samo reče, da pomaga prijatelju, pa po domačijah tak inšpekcija ne hodi .. problem so gradbišča in ostale javne ustanove.

Pri nas je še edino to v redu, da skoraj vedno veš, kdaj in ob kolkih približno se pričakuje kakšnega čeladarja oz. inšpektorja, če se gre za gradbišča.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Sem dodelal svoj spis in ga še enkrat preberi.

Citat:

v bistvu sem spraševal nasplošno in ne repliciral tebi...

torej obstaja obrazec za sorodsveno pomoč in če kje se ga dobi? in kdaj se ga sploh rabi? ker http://www.primorske.si/Novice/Istra/Delu-na-crno-se-pisejo-crni-casi
Citat:
Ni pa vedela, da mora imeti sin, ki ji pomaga pri prodaji na stojnici, po novem zakonu ves čas pri sebi potrdilo o prijavljeni sorodstveni pomoči.
bonk.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
ksz
No, jaz parkrat letno kakemu kolegu porihtam kaj okoli štroma, zaračunam itak nič, ker en drugmu pomagamo - usluge, pa to. En ma traktor, pa kaj pripelje, en ma tišlarske mašine, pa kaj poobla, en ma švasaparat, pa kaj zašvasa itd. Če se bo najdu en brihten mudonja in me kaj jebal, bo kaj kmalu prijel za fazo (hej, mogoče celo za dve
cheer.gif
).

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Sorodstvena pomoč velja za podjetje (d.o.o., s.p.), kako pa je pri kmetijski (dopolnilni) dejavnosti? Po zakonu o kmetijstvu dopolnilna dejavnost velja za člane kmetijskega gospodinjstva... Če torej odseljena hčerka (drugo stalno prebivališče) pomaga materi pri prodaji domačih izdelkov na stojnici, dela na črno?
bonk.gif

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Potrdilo rabiš če pomagaš v podjetju družinskega člana. Če si član gospodinjstva pri dopolnilni dejavnosti tega potrdila ne rabiš, če pa nisi pa ga kljub sorodstvu ne dobiš oz. ga zakonodaja ne predvideva. Bo pa treba še malo zakon naštudirat...

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
aha hvala. čeprav pa v 9. členu nič ne piše da nečlani gospodnistva nebi mogli dobiti potrdila
Citat:
9. člen
(sorodstvena pomoč)tt

Za sorodstveno pomoč se šteje brezplačno opravljanje del in storitev, kadar jih posameznik opravlja za zakonca ali osebo, s katero živi v zunajzakonski skupnosti, partnerja v registrirani istospolni skupnosti ali za osebe, s katerimi je v sorodstvu v ravni vrsti ali stranski vrsti do vštetega tretjega kolena ter v sorodstvu po svaštvu do vštetega drugega kolena.
če kaj prav vem je tretje koleno bratranec/sestrična. z njimi pa si bolj težko v isti hiši... je še kak člen ki potem potrdilo omejuje na isto gospodinstvo?