Sončne celice

Yagi

Fizikalc
24. jan 2008
714
29
28
V bistvu je barka (jahta) z 2 notranjima motorjema in ni jadrnica (ampak ta podatek je itak nepomemben).
2 hladilnika; eden je v bivalnem delu, drugi je zunaj v omarici (na flybridge-u).
Akumulatorja sta 2 in sicer 90Ahx2 (za V še izvem)!
Nekdo je omenil agregat. Agregat je sicer OK ampak je glasen oziroma repoče in mi to nikakor ne paše, ppa dvomim, da bi ostalim v zalivu ponoči pasalo poslušati agregat-agregat odpade.
Optimalno bi bilo izrabiti sončno energijo......!

Lp

Nazadnje urejeno:

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Ponoči v zalivu ti tudi sončne celice ne bodo delale...

Kako pogosto pa uporabljate motorje? Ker če se vsak dan vsaj malo vozite, potem itak motorji proizvajajo elektriko in lahko s tem polniš akumulatorje.

Sem pa tudi videl da imajo takšne male vetrnice za proizvajanje elektrike. Pojma nimam koliko to proizvede, ampak verjetno ne kaj preveč.

Yagi

Fizikalc
24. jan 2008
714
29
28
To vem, da se med samo plovbo polnijo baterije preko motorjev. Problem nastane, ko si zaželim, da bi nekje v kakšnem zalivu ostal 4,6, 7 dni ali več in ob tem uporabljal hladilnika, luči in kakšno malenkost (iPad, telefon, itd.)!
To, da pa ponoči solarne celice ne delujejo mi je pa jasno !

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.585
6.667
113
pri taščici
Ne vem koliko porabijo hladilniki na barkah, v hišah porabijo cca kwh na dan. Odvisno od velikosti, odpiranja, zunanje temperature. Podatki o energijskem razredu za moj gorenje hišni hladnik lažejo za cca 50%.

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
če imaš porabo 18A, to pomeni, da ti en hladilnik med delovanjem kompresora rabi 9A.
Ker dela cca polovico časa, to pomeni 9A x 12ur = 108Ah

2 hladilnika pokurita 220Ah.

Ker accu ne smeš prazniti na minimum rabiš vsaj 300Ah da bo energije dovolj za 24Ur.

1 celica 120W (1m x0.8m) dnevno proizvede cca 700Wh, Če to pretvorimo v Ah dobimo 58Ah (700Wh/12V)

300Ah / 58Ah = 5,17

Kar pomeni da potrebuješ 5-6 120W modulov da zagotoviš energijo poleti.

Pozimi bi potreboval 12 modulov
smile-1.gif

LP

Nazadnje urejeno:

Yagi

Fizikalc
24. jan 2008
714
29
28
Hvala "john" in "mtl" za uporabno objavo ! Thumbs up

Huh, to je nekaj podobnega, kar išče,
( s strani od mtl)
"Polikristalna modula znamke BISOL z vršnima močema 245 vatov ob premišljeni uporabi zadostujeta za napajanje dveh hladilnikov, proizvodnjo sladke vode z razsoljevanjem morske, pogon avtopilota, radarja in ostalih navtičnih inštrumentov na jadrnici. S proizvedeno elektriko polnita računalnike, uporabljata luči, sesalec, kuhinjski mešalec in druge električne pripomočke."

Yagi

Nazadnje urejeno: