Solata

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Po sili razmer imam še to preko.

Torej kako solata usejat zdaj?

Nabavil sem "salat bowl", neka kao krhka zadeva in motovilec.

Pokrijem z vrteksom ali pustim?

V vrste ali "prosto po Prešernu"?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
S kopreno (ti praviš vrteks) zdaj ne rabiš pokrivat, ker se uporablja takrat, ko so hladnejša jutra - z namenom, da hitreje vzklije, ker se zadrži nekaj dodatne toplote.

Vrži kar tako, pa narahlo zagrebi, v vrste se solata načeloma ne seje (se pa sadi, to pa ja). Tako ali tako jo boš čez nekaj časa, ko bo prišla ven, moral dobro oplesti (spet odvisno od vrste).

Za vrste solat sem pa blesav, to naj kdo drug pove. Vem, da se motovilc že seje. Drugače pa solata res ni neka umetnost, pač plevel kot plevel.
tongue-1.gif

gr69

Guru
15. dec 2009
11.637
2.682
113
še v SLO - ampak komaj
A ne bi ti na paklc pogledal kaj piše? Če ne razumeš - scan pa sliko sem pripopati in ti bomo mi prebrali.

Tako na hitro - motovilc "Prešerno" seješ, ravnotako kakšno berivko, za glavnato solato pa najprej "prešerno", potem ko malo zraste pa "pikado" v vrste, lahko pa tudi takoj v začetku poseješ strumno v vrste in potem razredčiš.

Glede vrteksa - jaz bi ga kljub temu, da ni še prehladno dal gor - vrabcem otežiš delo.
wink-1.gif

Aja - tole "solat bowl" ne poznam - in ti ne vem povedati kam spada.

Pa tu še imaš nekaj izbir - kaj izbrati ne vem - sam se muči. Jaz sam imam najrajši motovilec, marilo in "hrastov list".

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
a nebi raje šel na tržnico in kupil podtaknjence za par evrov? semena zdele baš ne bojo dobro rastla oz. bodo rabila predolgo...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Zakaj pa semena zdajle ne bi dobro rastla? Vreme je idealno, sploh če kdaj pa kdaj malo pomočiš zemljo.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Ma sem vse posejal v vrste, sem vsaj siguren, da je vse seme pod zemljo.

S čim fentat mravlje? Imajo cele rove po delu ene grede...

Citat:
S kopreno (ti praviš vrteks)

Če pa je vrteks:

vrteks.jpg

motofrik

Majstr
24. dec 2009
3.042
438
83
tam ko se terc po tori rola
...kar pokrij čez, ptice so hudič. Jaz sem kakšno leto nazaj posejal travo na zelenici, zjutraj pa me prebudi koncert golobov. So imeli pojedino. Dokler nisem začel z zračnico strašiti za oglom garaže.

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Ne ga lomit s pokrivanjem. Koprena je namenjena
a) zaščiti pred mrazom
b) zaščiti pred premočnim soncem/izsušitvijo

Ne a) ne b) zdajle ni več/še problem.

Kar se tiče vrst solate, so ti mojstri že povedali ampak vseeno; zdajle je idealen čas za motovilec, berivke, zimsko solato. Odvisno kako hitro bo pri tebi konkreten mraz (prevladujoče temperature okrog 5 stopinj) lahko sedaj še seješ tudi mehko solato in ledenke (vse tisto kar se seje spomladi). Če boš zadevo pokril s tem tvojim vrteksom ali pa (še boljše) s tunelom ta prav čas, boš lahko imel svežo solato doma globoko v zimo. Zdajle je načeloma še čas tudi za sadike (ne setev!) raznih radičev/endivije (spet pokrivanje ko bo za to čas).

Kako sejat solato? Načeloma na široko, ampak da imaš vsaj približno kontrolo nad pokrivanjem semena ti predlagam, da z grabljami narediš majhne kanalčke (zobe zasadiš do polovice v zemljo in nakratko potegneš) na 5-10 cm. potem v tekanalčke lepo nasuješ seme in grebene poravnaš z grabljami. Ni treba bit nežen, ker z grabljami potem seme tudi vržeš iz linije, kar je popolnoma v redu. Je pa na ta način praktično vse seme pokrito