Socialni transferji - zakaj SLO nočemo delati

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Repliciram kot avtorju teme. A ti misliš, da zaradi teh transferjev nočemo delat? Nočemo delat, ker smo napol lenuhi. Ne glede na to kako se bo nekdo vpiknil v tale post je to živa resnica in ne glede na to za kako priden in marljiv narod se imamo! Koliko ljudi poznaš, ki se pretegne na šihtu? Ja jaz praktično nobenega. Ti to kaj pove? Vsi govorijo ne morejo me plačat toliko kolikor malo lahko naredim. Ta stavek bi pomoje lahko še v himno vkomponiral, tko popularen je. A pa kdo kaj naredi, da bi dobil več, če ima tako željo? Preluštn nam je, vsaj veliki večini še vedno in navajeni smo na več luksuza kot si upamo sami priznat.

Za pumpat socialo pa moraš biti človek, zame je to gnil človek, če na veliko izkoriščaš sistem. Enostavno, da visiš doma in životariš na račun sociale. Je ni sociale, ki bi me zadržala doma na kavču. Socialce magar pobirat pasje dreke za nek drobiž, preostanek denarja pa res pomoči potrebnim, bolanim otrokom, invalidom za oskrbo. Ampak sistem je tak kot je zaradi nas, družbe, ki živimo v tej majhni kuri. Mi smo si postavili tak sistem in samo mi ga lahko zbrišemo.

Aja, pa hecno je, da vsaj slovenci na veliko gledamo kako nekdo lagano živi od sociale medtem ko ti revež moraš bit pa 8 ur na netu za kompom na bednem šihtu. A pa kdo vidi koga, ki je garal in spodobno uspel? Ne, tistmu je treba pa vsaj pol pobrat, ker je nakradel, neki so moral na veliko mutit, normalno ne more tko bit. Še bolj zastrašujoče pa je, da je večina točno takih, tko mislečih in se jim to ne zdi nič narobe. Vse to pa izvira iz družbe in vzgoje. Pa sem bil sam isti, vedno manj, še vedno pa kdaj zaidem na temno stran.

Veliko neumnosti je bilo zapisanih v tej temi in v tvojem postu. Sploh glede na to da smo tudi uradno v recesiji in belezimo rekordno nezaposlenost, da humanitarne org. ne zmorejo vec nahranit vse lacne..... Veliko ljudi dela tudi brez rednega placila oziroma ali celo brez placila (v upanju da nekoc *bo*). Filozofirati kako je nekomu prelustno ceprav mladina mora od vrat do vrat prodajati sesalce ,ker druga nimajo je ...
stupid-1.gif

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
ne želite si živeti od socialne... ni to luštno. so izjeme, ki jim tak življenski slog ugaja večina pa si želi delat. verjemte.

zal... fovsija pri nekaterih je (pre)velika
smirk-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Repliciram kot avtorju teme. A ti misliš, da zaradi teh transferjev nočemo delat? Nočemo delat, ker smo napol lenuhi. Ne glede na to kako se bo nekdo vpiknil v tale post je to živa resnica in ne glede na to za kako priden in marljiv narod se imamo! Koliko ljudi poznaš, ki se pretegne na šihtu? Ja jaz praktično nobenega. Ti to kaj pove? Vsi govorijo ne morejo me plačat toliko kolikor malo lahko naredim. Ta stavek bi pomoje lahko še v himno vkomponiral, tko popularen je. A pa kdo kaj naredi, da bi dobil več, če ima tako željo? Preluštn nam je, vsaj veliki večini še vedno in navajeni smo na več luksuza kot si upamo sami priznat.

Za pumpat socialo pa moraš biti človek, zame je to gnil človek, če na veliko izkoriščaš sistem. Enostavno, da visiš doma in životariš na račun sociale. Je ni sociale, ki bi me zadržala doma na kavču. Socialce magar pobirat pasje dreke za nek drobiž, preostanek denarja pa res pomoči potrebnim, bolanim otrokom, invalidom za oskrbo. Ampak sistem je tak kot je zaradi nas, družbe, ki živimo v tej majhni kuri. Mi smo si postavili tak sistem in samo mi ga lahko zbrišemo.

Aja, pa hecno je, da vsaj slovenci na veliko gledamo kako nekdo lagano živi od sociale medtem ko ti revež moraš bit pa 8 ur na netu za kompom na bednem šihtu. A pa kdo vidi koga, ki je garal in spodobno uspel? Ne, tistmu je treba pa vsaj pol pobrat, ker je nakradel, neki so moral na veliko mutit, normalno ne more tko bit. Še bolj zastrašujoče pa je, da je večina točno takih, tko mislečih in se jim to ne zdi nič narobe. Vse to pa izvira iz družbe in vzgoje. Pa sem bil sam isti, vedno manj, še vedno pa kdaj zaidem na temno stran.

Problem je v tem, da jaz recimo v redni službi nisem nagrajen za opravljeno delo. Moja plača ni odvisna od tega, prav tako nimam nobenih bonusov, če naredim več kot je potrebno. Zato pa smo tam kjer smo, ker namesto da bi se pridne nagrajevalo in motiviralo k čimboljšemu opravljanju čimveč dela, se nagrajuje lene in se jih s pridnimi enači.

sad

Guru
24. avg 2007
21.395
10.070
113
Citat:
Uporabnik alfie pravi:
Evo, na spletu sem zasledil sledeč zapis:

16.11.10 12:24
evo, moji socialni transferi enostarševska družina, en otrok+mati

125e otroški
360e socialna
190e štipendija

140e subvencija najemnine ( neprofitno stanovanje, staro 2 leti)
vrtec brezplačno ( en otrok )
2 krat letno 500e izredne socialne ( 2 člana gospodnijstva)
pa še paketi na RK ( vrednost okrog 50e mesečno)

bonk.gif

Po tem ni čudno, da ne bo šla gospa delat za 550€ neto plače. Po možnosti si najde še kakšnega "Safeta", ki glatko vleče jurčka in je luksuz na dlani. V primerjavi z družino, kjer prejemata oba starša minimalce, te pa še država jebe, slaba štipendija, nizki otroški... kje je pravica?
Sicer ne vem ali ste slepi ali ob takih zapisih zgolj oslepite in je prvo kar pade na pamet pljuvanje po vseh. Ampak to je očitno provokacija in nima nič z realno situacijo.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.272
1.297
113
43
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:

Problem je v tem, da jaz recimo v redni službi nisem nagrajen za opravljeno delo. Moja plača ni odvisna od tega, prav tako nimam nobenih bonusov, če naredim več kot je potrebno. Zato pa smo tam kjer smo, ker namesto da bi se pridne nagrajevalo in motiviralo k čimboljšemu opravljanju čimveč dela, se nagrajuje lene in se jih s pridnimi enači.

467716-post_slo.gif

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Nobenih neumnosti ni. Stari mal poglej izven meja. Me prav zanima kolk od teh na zavodu ima smartphone pa siol trojcka...razvajeni smo v 3pm. In za pridne roke se delo vedno najde. Prej ali slej. Za lenuhe je pa socialna. In ne govorim, da ni ljudi na robu prezivetja. Generalno nam je pa se lustn, vseen poglej mal naokol. A v speceriji ne vidis folka, na kavice se ne hodi vec, folk se je zacel vozit z bicikli? japajade! Ampak stanje v drzavi je taksno zaradi nas, mi smo vzpostavili tak sistem in sedaj je tu.

In kot je alkoholik napisal, vsak se lahko pozanima kaksni so pogoji da pride do dolocene sociale. Zacnite sistematicno delat na izpolnjevanju pogoj (loci se, nastepaj tri froce, pusti siht....vse kar pocnejo ti vasi idoli na sociali) in ko bos dosegel svoj dream job, ziveti od sociale pricakujem, da se tu pohvalis kako super je.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Se strinjam, ker zivimo v preteklosti. Javni del je podn. Jaz si ne predstavljam raznih medicinskih sester in podobnega osebja za tak denar kot ga dobijo. Zame je to delo vredno skoraj toliko kot kirurgovo.

Ampak zato pa obstajata vsaj dve resitvi, privat ali pa tujina.

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.142
14
38
Spet paranoja pred tujino? J tujina zgolj A in D? Al je tam isto oz. je treba bolj delat? Al si balkanc za njih kot so drugi za nas? Pobje nekaj se bo treba odlocit, sprejet in zivet. Kdo vam bo dal vse bonuse, sanjsko placo za surfanje po alterju? Nihce! Treba se je zavedat, da nikjer ni tega kar bi mi zeleli, nikjer, si pa vsak kroji svojo usodo, zlajnano ampak resnicno. Kdo pa koga sili, da dela kar dela in za denar kot mu ga dajo? Nihce, ampak je pa treba sfurat nov avto vsake tri leta, bajto, vse ipade in jajca, tle so rezerve, ce se komu ne da prevec delat.

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Nobenih neumnosti ni. Stari mal poglej izven meja. Me prav zanima kolk od teh na zavodu ima smartphone pa siol trojcka...razvajeni smo v 3pm. In za pridne roke se delo vedno najde. Prej ali slej. Za lenuhe je pa socialna. In ne govorim, da ni ljudi na robu prezivetja. Generalno nam je pa se lustn, vseen poglej mal naokol. A v speceriji ne vidis folka, na kavice se ne hodi vec, folk se je zacel vozit z bicikli? japajade! Ampak stanje v drzavi je taksno zaradi nas, mi smo vzpostavili tak sistem in sedaj je tu.

In kot je alkoholik napisal, vsak se lahko pozanima kaksni so pogoji da pride do dolocene sociale. Zacnite sistematicno delat na izpolnjevanju pogoj (loci se, nastepaj tri froce, pusti siht....vse kar pocnejo ti vasi idoli na sociali) in ko bos dosegel svoj dream job, ziveti od sociale pricakujem, da se tu pohvalis kako super je.

Kr ti poglej... Iste bedarije trosi ista politicna opcija po bolj ali manj vseh drzavah. ZDA, VB, itd, itd... Ena taksnih nebuloz je pokopala predsedniskega kandidata ZDA.

Zivis v potrosniski druzbi in "trojcek" ali xyz telefon ni znak premozenjskega stanja. Verjel ali ne isto najdes tudi v zadnji bosanski vasi. Morda se bolj pogosto. Ce ze gledas cez palec potem ugibaj zakaj pri nas harajo diskontarji? Btw, ko se to zacne dogajati (mrhovinarstvo) je znak da gre drzava v k.

V specariji vidis folk ,ker nimajo za kaj drugega in pasejo oci po trgovskih centrih. Stevilo ljudi je pa odvisno od tega koliko dalec si od place. Preveri koliko te pride obisk zivalskega vrta v LJ za 4 clane druzine in koliko te stanje obisk CityParka.

Ce tako zavidas ljudem socialo se pridruzi.... neko bajno zivljenje to ni....

eazy

Rjuhar
5. sep 2007
12.971
3
38
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Se strinjam, ker zivimo v preteklosti. Javni del je podn. Jaz si ne predstavljam raznih medicinskih sester in podobnega osebja za tak denar kot ga dobijo. Zame je to delo vredno skoraj toliko kot kirurgovo.

To pa je demagogija...
One so pa zaradi poklica posebna kasta? Zaradi cesa ze? Kake mamice ,ki dela za 400€ cel dan v trgovskem centru ti pa ni zal? Zivi manjvredno zivljenje? Njeno zlaganje blaga manjvredno od zlaganja papirja v bolnici? Gradbenega delavca ,ki za drobiz visi na fasadi tudi ne? Pa ves da vsi dobijo vsaj 2x manj od sester?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Zgrešu si point. Tudi v D je sociala kar bogata, imaš ljudi ki se načrtno selijo po evropi in živijo samo na račun sociale. Za osnovno šplanje je najugodnejša ta trenutek ravno Nemčija...
Mene ni strah tujine, nisem pa še potreben da brezglavo delam dvomljive odločitve...

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.272
1.297
113
43
Meni ni jasno kako je v ljubljani ob 11 dopoldne toliko avtov na cesti. Pa sploh niso to študenti

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Zgodba nedavno iz Zagreba: Neki tuji obiskovalec mesta (uradni, pri županu) se sredi dneva sprehodi po Zagrebu in valda vsi kafiči polni, pa vpraša: Kdo pa dela?

igi

Guru
13. okt 2007
5.686
1.251
113
Celje
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:

To pa je demagogija...
One so pa zaradi poklica posebna kasta? Zaradi cesa ze? Kake mamice ,ki dela za 400€ cel dan v trgovskem centru ti pa ni zal? Zivi manjvredno zivljenje? Njeno zlaganje blaga manjvredno od zlaganja papirja v bolnici? Gradbenega delavca ,ki za drobiz visi na fasadi tudi ne? Pa ves da vsi dobijo vsaj 2x manj od sester?

Dve stvari si mimo udaril...

- mamica, ki dela v trgovini ima za vsaj 50% več kot si napisal
- medicinska sestra lahko samo sanja neto plačo 1200€. Realnost je tam nekje okoli do 800€ (razen nekaterih izjem...)

- zakaj bi pa potem morali imeti zdravniki za faktor 5 in več večjo plačo od medicinske sestre? (Sploh nek splošni zdravnik? ali pa tudi kirurg, ki praktično ne nosi nobene odgovornosti...)

Drugače pa je žal je tako, da če izračunaš in si tip človeka, ki ti to odgovarja si hitro ne tem, da se za par 100€ razlike med "biti doma" in "delati 9ur v službi" ne splača hoditi v službo.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.523
7.730
113
Zato ker je pot do splosnega zdravnika sestavljena iz 10 let studija pot do srednje medicinske sestre pa iz 4 let srednje sole.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Sekaš mimo... Metro (Mana), da ti bo domače... 6 dnevni delavnik, minimalc ali pod nijim. Imam konkreten primer doma. In to vključno z prevozom (ki to ni) in 3€ dnevnega nadomestila za prehramo. Regres v bonih lastne firme. Vodstvo se dela norca iz zaposlenih po sistemu kaj nam pa kdo more. Kar je v SLO res...
crazy1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.535
7.182
113
pri taščici
Zakaj nočem delat?
Zato ker mi država isti denar upošteva 2x. Najprej mi upošteva prijavljen dohodek iz oddajanja premoženja, dodatno zraven pa še fiktivni dohodek na premoženje. Se bo treba znebiti premoženja in dati vlogo za socialno neprofitno stanovanje. Dokler ga ne dobim , bom živel pred občino/parlamentom v šotoru.
Upošteva mi tudi obresti na depozite, akterih ni več (ne obresti ne depozitov) ker sem kupil hišo. Hišo sem kupil preveliko in mi jo spet upošteva med fiktivne dohodke. Bo treba 1/4 hiše podret.
Skratka dobrih 100 evrov na mesec pušnem (dokladi dol, vrtec gor) ker sem pošteno prijavil oddajo stanovanja, pa ker sem kupil hišo na svoje ime namesto na očeta in ker sva z mjoo poročena in ni samohranilka na "drugem" naslovu.

saj nas bo država naučila delati- tako kot dela sama.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Dej nehi jamBrat pa se posla loti in naredi še kakšnega Hanzi-juniorja...
smile-1.gif
pa bo prec boljš, manj vrtca, hiša naenkrat ne bo več prevelika, socialni transferji drugače izračunani...
Ajme, včasih se mi zdiš res malo
stupid-1.gif