Socialni transferji - zakaj SLO nočemo delati

alfie

Pripravnik
5. apr 2013
125
0
16
Ljubljana
Evo, na spletu sem zasledil sledeč zapis:

16.11.10 12:24
evo, moji socialni transferi enostarševska družina, en otrok+mati

125e otroški
360e socialna
190e štipendija

140e subvencija najemnine ( neprofitno stanovanje, staro 2 leti)
vrtec brezplačno ( en otrok )
2 krat letno 500e izredne socialne ( 2 člana gospodnijstva)
pa še paketi na RK ( vrednost okrog 50e mesečno)

bonk.gif

Po tem ni čudno, da ne bo šla gospa delat za 550€ neto plače. Po možnosti si najde še kakšnega "Safeta", ki glatko vleče jurčka in je luksuz na dlani. V primerjavi z družino, kjer prejemata oba starša minimalce, te pa še država jebe, slaba štipendija, nizki otroški... kje je pravica?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Citat:
Uporabnik alfie pravi:

125e otroški
360e socialna
190e štipendija

bonk.gif

Po tem ni čudno, da ne bo šla gospa delat za 550€ neto plače. Po možnosti si najde še kakšnega "Safeta", ki glatko vleče jurčka in je luksuz na dlani. V primerjavi z družino, kjer prejemata oba starša minimalce, te pa še država jebe, slaba štipendija, nizki otroški... kje je pravica?

Če jim pripada vse!!!

Še tebi, bi lahko kaj vzel od plače pa njim dal, ker lahko pišeš po alterju med šihtom.
hysterical-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.378
7.064
113
Saj ni problem v socialni, problem je v mizerni zajamčeni plači. Saj socialnih ne moreš bolj zbit.
Sicer pa če bi šla delat za 550, bi še vseeno prejemala ostale dodatke (ali pa njen otrok), tako da ni to primerljivo.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Kot je rekel Akrapovič - večina Slovencev ima precej bizarno predstavo o tem, kdo je bogat. Če mati samohranilka prejema 500 € mesečne pomoči je public enemy no. 1, pijavka na državnem proračunu in 'gospa', če izdeluješ izpušne sisteme in si zaradi svojega dela milijonar, si označen za kapitalističnega lopova. Pravi Slovenec zasluži mesečno 1500 € in hodi za tri tedne v Umag.

Nazadnje urejeno:

alfie

Pripravnik
5. apr 2013
125
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Saj ni problem v socialni, problem je v mizerni zajamčeni plači. Saj socialnih ne moreš bolj zbit.
Sicer pa če bi šla delat za 550, bi še vseeno prejemala ostale dodatke (ali pa njen otrok), tako da ni to primerljivo.

Darjan, imaš point, ampak mnogi si ne preračunajo tega, vidijo, da jim trenutno dobro gre in niti nimajo interesa iti v službo. Res je, da se s tem zelo težko shaja, nepredstavljivo, ampak... cel mesec po 8 ur, včasih še sobote v fabrki za strojem, težko fizično, al pa nevem kaj, pa za 550€? Nevem no.... Zajamčeno plačo bi blo treba dvignit na nekje 750€, pa pr teh bi lahko država znižala dajatve, da bi delodajalca ta razlika 200€ še najmanj prizadela in smo po moje zmagal. 750€ je pa že lep denar za nezahtevno družino.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik alfie pravi:

125e otroški
360e socialna
190e štipendija

bonk.gif

zadeva se je od 2010 kar spremenila...

alfie

Pripravnik
5. apr 2013
125
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik kravakonj pravi:
Kot je rekel Akrapovič - večina Slovencev ima precej bizarno predstavo o tem, kdo je bogat. Če mati samohranilka prejema 500 € mesečne pomoči je public enemy no. 1, pijavka na državnem proračunu in 'gospa', če izdeluješ izpušne sisteme in si zaradi svojega dela milijonar, si označen za kapitalističnega lopova. Pravi Slovenec zasluži mesečno 1500 € in hodi za tri tedne v Umag.

Ne razumeš, ni ona public enemy NO. 1, ampak je nepošteno do tistih, ki so na minimalcu. Dejansko je stanje do obeh primerov slabo, ampak so prevelike razlike med tistimi, ki nimajo in tistimi, ki imajo minimalno. Problem je to, da večina teh, ki so na socialni, če grejo delat v SLO ne dobijo službe, kjer bi imeli 1000€ plače oz. zelo težko, če si malo bolj izobražen ti je pa muka bit doma, ko veš, da bi gladko imel 1,5k € plače...

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.127
1.278
113
42
Važno da je sedenje v pisarni več plačano kot težko delo na gradbišču ali pucanje dreka na WCjih...

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.378
7.064
113
Ja, v JU je, v "normalnih" firmah pa tajnice niso ravno pretirano dobro plačane.

Drugače pa se gleda dodano vrednost, pucanje dreka žal nikoli nima neke velike dodane vrednosti in tudi ne more biti dobro plačano. Imaš pa težka fizična dela, ki so dobro plačana, bolj kot pri nas kakšni dohtarji... ampak za delo na gradbišču, kjer se lahko najame študenta ali pa bosanca, pa ni pogojev, da je dobro plačano.

alfie

Pripravnik
5. apr 2013
125
0
16
Ljubljana
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
Važno da je sedenje v pisarni več plačano kot težko delo na gradbišču ali pucanje dreka na WCjih...

Fizično mogoče, psihično in umsko pa daleč ne... Vsako delo je napor. Sem izkusil že vse oblike.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik alfie pravi:
Zajamčeno plačo bi blo treba dvignit na nekje 750€, pa pr teh bi lahko država znižala dajatve, da bi delodajalca ta razlika 200€ še najmanj prizadela in smo po moje zmagal. 750€ je pa že lep denar za nezahtevno družino.

Zajamčeno na 750€, inženirju pa 800€
aplauz.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.738
113
Citat:
Uporabnik alfie pravi:
Zajamčeno plačo bi blo treba dvignit na nekje 750€

Minimalno bo treba spustit glede na našo gospodarstvo na ene 400€, socialo pa ukinit.

Se mi zdi, da bo tale malo bolj realna opcija. Sorry čehi imajo večji bdp pa manjše plače, če hočemo z njimi tekmovat. S švicarji se nam ni izšlo
hysterical-1.gif