sobni termostat

sass

Guru
1. sep 2007
5.201
845
113
odprl sem črpalko, nanjo so priključeni rjava faza, modra nula in rumenozelena ozemljitev. kar mi je čudno, ko sem s fazenpriferjem preveril žice, sem ugotovil, da je elektrika v rjavi fazi, v modri nuli pa ni, čeprav je črpalka vklopljena.
pri kitajskem termostuatu je sicer narisana shema za talno gretje, vendar v opis produkta piše "Water Heating System LCD Display Programmable Room Thermostat", zato sem mislil, da bi bil primeren tudi za vklop črpalke centralnega ogrevanja

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.573
6.660
113
pri taščici
v modri nuli ne more biti faza. ko bo bo nekaj pregorelo.
Črpalka ne bo delala ko na rjavem ne bo nič pokazal fazenprifer.
Če si prav predstavljam sobni termostat je to "navadno" stikalo ki ga vklaplja temepratura prostora.
Torej na njega pelješ fazo. če je prehladno, gre faza iz njega na črpalko, če pa je dovolj toplo pa te faze ni (termostat prekine tokokrog) . Se motim?

5. avg 2011
1.053
196
63
Okolica Ormoža
Glede na prvi stavek, kjer pišeš, da si odprl črpalko in ugotovil s "fazenpriferjem", da je elektrika v rjavi fazi, v modri nuli pa je ni, ti toplo priporočam, da menjavo termostata zaupaš kolegu, ki se na to spozna. V izogib nepotrebnim stroškom in za tvojo varnost.

sass

Guru
1. sep 2007
5.201
845
113
vem vem. če bi bila enostavna rešitev v stilu "ta žica sem in tista žica tja", bi se tega lotil sam. ker pa zgleda to ni tako enostavno, se tukaj moje poznavanje domačega električarstva konča in mi ne pade na pamet, da bi kaj eksperimentiral okoli centralne kurjave.