sobni termostat

sass

Guru
1. sep 2007
5.201
845
113
doma imam en star analogni termostat za reguliranje centralne kurjave, pa razmišljam, da bi ga nadomestil z digitalnim programabilnim. trenutno je iz stene speljan kabel s tremi žicami: modro, rjavo in črno. od leve protu desni je moder kabel priklopljen na 1, črn speljan na 2 in prevezan na 4, rjav pa na 3. 5 je prazen. elektrika je v rjavem na 3, če pa vklopim stikalo na termoststu, je tudi v črnem.

zdaj pa me zanima, če bi bilo kaj takega (ali podobnega) v redu:
http://www.aliexpress.com/item...archweb201560_9
kako to priklopit na moje žice? glede na to, da nimam talnega gretja, bo to delalo brez zunanjega senzorja?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Pomoje mora delat. Na termostat imaš pripeljano nulo, fazo in odvod faze na črpalko. Novega se pa priklopi po vezalni shemi, ki bo zraven.

danielt

Fizikalc
3. jun 2008
1.062
18
38
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
Poglej koliko to stane v sloveniji ker pri tem bos placal se carino zraven in nimas garancije.

Kolikšna je meja za plačilo carine?
... in koliko znaša le ta?

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Nekateri raje iščete tako enostavne in poceni stvari kot je podoben termostat v tujini dočim jih je v sloveniji naprodaj vsaj 1000, premislite malo in pogoglajte.

sass

Guru
1. sep 2007
5.201
845
113
@gr69: a ni plačilo DDV nad 22 EUR?
@doctorz: pri nas so od 30 EUR naprej...
@romzi: sodeč po priloženih fotografijah gresta faza in nula na 4 in 3, samo kaj zvežem pa na 1 in 2?

sass

Guru
1. sep 2007
5.201
845
113
Citat:
Uporabnik retro pravi:
Nekateri raje iščete tako enostavne in poceni stvari kot je podoben termostat v tujini dočim jih je v sloveniji naprodaj vsaj 1000, premislite malo in pogoglajte.
ma si ti brihten. če kitajc prodaja pol ceneje, bom pač pri njemu kupil. kaj tebe briga, kje jaz kupujem.
vedno me fascinirajo ljudje, ki se oglašajo v neki temi, čeprav nimajo nič pametnega za povedat.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.557
2.607
113
še v SLO - ampak komaj
Oooops - jp, do 22,- EUR je free.
redface-1.gif

21,- EUR je "moja meja".
tongue-1.gif

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
si pa res eden čudak, kupuješ nekaj kar je pri nas dostopno z garancijo in brez stroškov ter s servisom, če si ti tako pameten pa povej od kod pridejo izdelki ki se dobijo isti temu pri nas??
Dejansko ne veš kaj bi, in to je to.
confused-1.gif

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.088
5.004
113
Nuku`Alofa
Digitalnega, sicer ne tako fancy kot tisti kitajski, je pa programabilen, sem kupil v prvi trgovini za 16 evrov...

sass

Guru
1. sep 2007
5.201
845
113
bingo. če bi hotel najcenejšega programabilnega, bi ga brez problema kupil v merkurju za 15 evrov ali morda kitajcu za 10. ampak problem ni v tem, kje bi ga kupil, ampak v moji stari napeljavi. ker v končni fazi mi tudi slovenska navodila ne bodo nič koristila, razen če bodo v stilu "rjavo žico priklopi sem, črno pa tja".
zato pa sprašujem na forumu, če je takšen način priklopa kot ga imam jaz po predpisih (če odmislimo čudne barve žic), ali je tisti električar ki je to prvi napeljeval, nekaj zmutil mimo predpisov.

sass

Guru
1. sep 2007
5.201
845
113
Citat:
Uporabnik retro pravi:
si pa res eden čudak, kupuješ nekaj kar je pri nas dostopno z garancijo in brez stroškov ter s servisom, če si ti tako pameten pa povej od kod pridejo izdelki ki se dobijo isti temu pri nas??
Dejansko ne veš kaj bi, in to je to.
confused-1.gif
dejansko vem, kaj bi rad. rad bi, da mi retro pomaga izmed tistih 1000 termostatov, ki se dobijo pri nas, najti takega primerljivega izgleda in funkcionalnosti kot na mojem linku, za recimo manj kot 30 EUR. rad bi, da mi retro svetuje, kako priklopit termostat na tiste moje tri žice. rad bi, da bi retro napisal kaj koristnega na to temo, da bi mu lahko dal pet zvezdic.

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Najprej napiši kaj imaš vse priklopljeno na te tri žice, !!! potem pa ti bom svetoval, ne bodi jezen ampak se res jeziš brez veze iz tega opisa ---elektrika tu potem tam ---je kaj??? sam vem da jeto termostat podoben tistim ki jih imamo na ceveh pri peči ki vklopi začetek delovanja črpalke in njen konec in ti bi sedaj želel z digitalnim narediti kaj ????

Najprej povej Kaj pa potem skači !!

javr

Guru
6. dec 2011
1.889
1.144
113
a ni pod pokrovčkom načrt ? Narisan ali prilepljen ?
Najbrž je ena faza stalna - faznprifer sveti neglede na to kako obračaš kolešček;
Na drugem priključku faza je - faze ni - odvisno od tega, kako je zasukan kolešček;
Tretji priključek pa je najbrž nula zato da sveti kontrolna lučka v termostatu.

sass

Guru
1. sep 2007
5.201
845
113
tako je, na drugem koncu je priklopljeno na obtočno črpalko, fotografijo lahko vidiš tukaj:
https://www.alter.si/tabla/showflat.php/Cat/0/Number/2321845/an/0/page/0#2321845
zdaj vidim, da gre tukaj iz kabla še neka ozemljitev, pa tudi pri priklopih ostalih žic so neki piktogrami. bom še enkrat odprl peč in pogledal ter malo bolje poslikal.
v končni fazi bi rad imel neko napravo, katera bi ugasnila črpalko recimo ob 23.00 in jo spet prižgala ob 06.00. termostatska funkcija me pravzaprav ne zanima, ker je trenutno termostat postavljen nad plazma TV, ki veselo greje in mi izklopi termostat, če ta ni nastavljen na max temperaturo.
no, pa želim si imeti napravo, ki bo imela nek ličen izgled in ne kot najcenejša kitajska čipšit roba
smile-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.573
6.660
113
pri taščici
Potem za zacetek zvezi crpalko na tedenski timer (vticnica) , kar v kurilnici... 5-6 evrov. Jaz imam tako
(na radiatorjih pa termostaske ventile)
18_552455.jpg

Na telefonu ne vidim prii kitajcu sheme. Poslji mu mejl da naj ti pošlje shemo priklopa. 90%sem da ti bo ustrezala.

Nazadnje urejeno:

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.293
23
38
Murska republika
Tale kitajc ima to shemo, je pa namenjen talnemu gretju ne pravim da ni v redu ampak verjetno je rešitev mojih predlogih ki so bolj primerni za centralno.
2329199-Zajetaslika.JPG

Priponke

• 2329199-Zajetaslika.JPG
    2329199-Zajetaslika.JPG
    39,9 KB · Ogledi: 189