Sobna antena...katera?

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Rabim eno sobno anteno za TV in me zanima, kaj je najbolj pomembno pri nakupu? Ene imajo en kup nekih gumbov , drugi so moderne oblike brez gumbov...kaj priporočate. Načeloma imam raje eno moderno, ampak predvidevam, da tiste z en kup antenami in mrežo lovijo bolje.

Kaj priporočate?

Hvala

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.539
291
83
Tut ti sam to anteno priporočam ki ti jo je predhodnik je odlična...
wink-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Dushan pravi:
Jaz sem ravno v petek nabavil tole philipsovo in moram reči, da me je res presenetila v pozitivnem smislu, saj mi je brez težav našla vseh 10 DVB-T kanalov, slika pa je nad pričakovanji.

http://www.pchand.si/vsi-izdelki/izdelek.aspx/i801

Pa si prej imel katero drugo sobno anteno?
Imam na eni lokaciji težave, da ena pra stara sobna ne ulovi hrvaških kanalov. Pa me sedaj zanima ali je dovolj zamenjat samo sobno ali bi bilo bolje na podstrešje dat eno tavelko anteno?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ce si na meji s sprejemom, je vsekakor najboljse, da imas za vsak oddajnik svojo anteno (hrvaski in najblizji slovenski skoraj 100% nista v ravni vrsti od tebe). Problem je namrec v tem, da ce bos ti uporabil boljso anteno (torej tako z vec dobitka zaradi boljse usmerjenosti) za en oddajnik, bos izgubil pri drugem, razen ce sta v isti liniji.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
2x naredi-si-sam yagi dolzine, kolikor pac najdes prostora zanju. Ceprav gledam cene pri tem mozaku in se sprasujem ce se je vredno zafrkavati z izdelavo, ce lahko dobis za ~20 evrov ze narejeno. Prodaja tudi zdruzevalnike in ojacevalnike (slednjega najbrz ne bos rabil).

Lepota doma narejenih anten je v tem, da jo lahko prakticno celo nekam skrijes, edini malo vecji del je aktivni element z balunom, vse ostalo pa lahko koneckoncev tudi nalepis na omaro v obliki trakcev alu-folije. Slaba stran je v tem, da lahko hitro kaj ne deluje, nimas pa opreme za pomeriti v cem je tezava, ter v tem, da so notri ponavadi slabse razmere za sprejem, kakor zunaj (odboji ...).

Na zalost ti na daljavo nihce ne more reci s specificno stevilko "rabis tolikointoliko dobitka od antene" niti ce bi tocno poznal tvojo lokacijo. Ali si izposodi podobno anteno ali pa najdi koga na isti lokaciji (npr. sosed eno nadstropje nizje ...), ki mu deluje, pa naj ti pokaze kako je on to uredil. Alternativno najdi kaksnega lokalnega TV monterja, povsod se kaksen najde. Ce bos sam ugibal in se sel loterijo recimo po tistem katalogu zgoraj, potem pri izbiri antene pomni, da dobitka ni nikoli prevec (vedno se da signal zadusiti, ojacati se pa da samo skupaj z motnjami) in da za tak tip sprejema, kot ga ti zelis - seveda ob predpostavki, da sta oba oddajnika v drugo smer od tocke sprejemnika - tudi usmerjenosti ni nikoli prevec (= manj bo pobirala antena motenj ter odbojev od drugod). Oboje je pogojeno z dimenzijo in ti zagotovo nimas neskoncno prostora za svojo "smrekico".

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Sam ne bi delal...
Jah nč pol bo res najboljš poklicat enga lokalnega majstra, da zrihta.
Thnx!

b_t

Pripravnik
17. okt 2007
308
6
18
Katerokoli anteno naročiš preko web trgovine (iz Slo), jo lahko vrneš, če ti ni všeč.
Tako lahko preizkusiš več različnih in se odločiš za pravo.