Sneg 2015-2016

burst

Pripravnik
12. nov 2014
831
0
16
Tole kaže za v soboto.
cheer.gif

111a69a06540b911_50433c9b97fe821d.jpg

Sem realist, pričakujem samo prve snežinke, prijelo se verjetno pod 600m ne bo nič.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.100
456
83
45
dolenska
Škoda, da ne bo vse pobelil. Bi vsaj nove dulske mišelinke delale svoj namen in mogoče bi kak nezaželen obisk odpadel iz juge
grin1.gif

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
470
83
V peči lahko ogreješ na 25 stopinj, če še nisi zakuril.

Bolj kaže na kakšno snežinko v noči iz nedelje na ponedeljek. V soboto bo še pretoplo.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.258
7.048
113
Kaj bo že sneg, kdo ma cajt sploh gume menjat za to sranje. upam da bodo hitro splužili ceste, da ne bo problem z letnimi.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.564
470
83
Nad 1000 m bo morda malo za popraskat. Nižje glede na trenutne karte ne bo potrebe. Je pa do začetka dogajanja še kar nekaj ur...

hermann

Guru
19. mar 2014
9.738
6.634
113
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
dvomim da bo kaj veliko snega... sploh so tla pretopla in se bo sproti topilo..

toplo je ja in se topijo samo moje zimske gume

beli drek pa vedno najde način, da se prime.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.100
456
83
45
dolenska
Se ne da v naši ljubi državi s kako peticijo spremenit ta zakon. Ker je napisan sam v prid gumarjem in policajem. Če nas dobi sneg recimo 1 novembra in smo z letnimi na cesti, je kazen. Pa kater tele bo šel z letnimi na sneg? Daš gor zimske/ketne in gas. Zdele k je tako toplo vreme pa pod mus, po črki zakona zimske gor. Lahko bi se vozil z letnimi verjetno še pol meseca, če bo takole vreme sviralo.
No včeraj zvečer me sicer niso povprašali, če imam že zimsko opremo, verjetno ker so se gume vidle, sem pa skoraj frulico dobil. So imeli na dolenjskem poostren nadzor alkota. Pa tuki tudi ni reda bemu, če je blo martinvanje, kaj naj sok pijem
tongue-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.258
7.048
113
Po črki zakona je obvezna ZIMSKA OPREMA, kar pomeni letne z dovolj profila + verige v prtljažniku ALI zimske gume z dovolj profila.

Večina seveda izbere drugo opcijo, zakaj, mi ni jasno.

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.100
456
83
45
dolenska
Zato, ker je lažje s kompresorjem, vinto in ključem ter 6V baterijo Uiona gume zamenjat, kot v smegu ketne gor natikat. Poleg tega s s ketnami naj nebi po spluženi vozil, kj pa če ni povsod na poti spluženo?

Nazadnje urejeno:

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:

Večina seveda izbere drugo opcijo, zakaj, mi ni jasno.
Jasno ti ni iz razloga, ker si se vozniških manir naučil na raznih takih forumih, kjer "dinamični" vajenci talajo svoje globoke in "bistroumne" nasvete.
Če bi ti imel dovolj življenskih izkušenj bi ti bilo kristalno jasno zakaj so izumili zimsko gumo.
Preveč poslušaš nasvete nadobudnih forumašev in avtomagazina.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.258
7.048
113
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:
Zato, ker je lažje s kompresorjem, vinto in ključem ter 6V baterijo Uiona gume zamenjat, kot v smegu ketne gor natikat. Poleg tega s s ketnami naj nebi po spluženi vozil, kj pa če ni povsod na poti spluženo?

Ja če si sam napisal, če bi bil slučajno sneg 1. novembra: Če nas dobi sneg recimo 1 novembra in smo z letnimi na cesti, je kazen. Pa kater tele bo šel z letnimi na sneg? Daš gor zimske/ketne in gas.

Torej enako prakticiraš čez zimo, oz vsaj novembra...glede na vreme pač, ko pa stisne pa daš zimske gor, januar, februar recimo, konec decembra...do takrat pa letne, če je sneg/led pač ne greš na cesto, imaš za takšen primer javni prevoz ali taxi.

Zakon je čisto ok narejen, ljudje ga pač ne razumejo.

PS, še vedno pa imaš celoletno zimsko gumo ki jo lahko imaš na vozilu nonstop, pa ne bo nič treba menjavat pozimi/poleti.

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.467
1.929
113
Dvomim da kdorkoli vztraja pri letnih gumah zaradi veselja do natikanja ketn v snežnem metežu. Mislim da tudi naši vremenarji niso sposobni toliko falit, da bi me lahko ob napovedi sonce in 15+ jutri ujel snežni metež, ki bi zahteval verige.

Letos sem se odločil da ne dam gor zimskih gum dokler ne bo napovedan sneg ali vsaj <0°C zjutraj. Gledam vreme in prepričan sem da bom dobil vsaj dan ali dva časa za reagirat.

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.202
3.828
113
Zato, ker moraš potem v primeru snega voziti z NAMEŠČENIMI verigami, kar pomeni da kaj posebej daleč in/ali hitro ne boš prišel (vsekakor dosti manj kot z zimskimi gumami).

Zakaj ni zakona da bi se menjalo šele pred prvim snegom? Dostikrat je že bilo da je recimo zapadel v noči iz nedelje na ponedeljek (in prej ni bilo točne napovedi). Kaj potem? Zjutraj vsi k vulkanizerju? Kako tja? Kako bi vse podelali? Kaj če pade v novembru par cm, potem je pa še en mesec toplo vreme? Nazaj letne gor?

Jaz imam kombinacijo: letne z dovolj profila (in verige v prtljažniku) ter doma še set zimskih na drugih platiščih. Dokler je takole se bom vozil z letnimi, ko se bo približal sneg pa zamenjam (lahko tudi isti dan ko začne padat). V času ko bom imel avto je strošek dodatnih platišč (4x80=240eur) manjši kot menjava dvakrat letno (40x6x2=480), plus še zimske so cenejše ker so colo manjše.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik crnobog pravi:
Letos sem se odločil da ne dam gor zimskih gum dokler ne bo napovedan sneg ali vsaj <0°C zjutraj. Gledam vreme in prepričan sem da bom dobil vsaj dan ali dva časa za reagirat.

Hvala enako. Če bo držala napoved, bodo temperature za zimske gume od nedelje naprej.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.006
9.538
113
Citat:
Uporabnik smoukar pravi:
Se ne da v naši ljubi državi s kako peticijo spremenit ta zakon. Ker je napisan sam v prid gumarjem in policajem. Če nas dobi sneg recimo 1 novembra in smo z letnimi na cesti, je kazen. Pa kater tele bo šel z letnimi na sneg? Daš gor zimske/ketne in gas. Zdele k je tako toplo vreme pa pod mus, po črki zakona zimske gor. Lahko bi se vozil z letnimi verjetno še pol meseca, če bo takole vreme sviralo.
No včeraj zvečer me sicer niso povprašali, če imam že zimsko opremo, verjetno ker so se gume vidle, sem pa skoraj frulico dobil. So imeli na dolenjskem poostren nadzor alkota. Pa tuki tudi ni reda bemu, če je blo martinvanje, kaj naj sok pijem
tongue-1.gif

Še vedno imaš cel kup pacientkov, ki probavajo z letnimi gumami po snegu. Ti pa namesto da stresaš bedarije po forumu pa lepo ketne v prtljažnik in se komot voziš z letnimi in zadostiš zakonu. Sam ta hip še nimam zimskih gor, ker je bilo pretoplo, tud keten nimam v prtljažniku, ker jih nimam za kaj imet in verjamem, da ga ni policaja pri zdravi pameti, ki bi ti danes napisal kazen.
Se pa počas zjutraj razmere za letne gume slabšajo. Okol ničle je in mokro od megle, zato gredo danes na moj avto zimske gume namesto keten v prtljažnik, če bi bla pa napoved že pol meseca s temperaturami nad 15 stopinj pa zagotovo ostanem brez keten v prtljažniku na letnih.