Snagini koški za biološke odpadke

calabria

Pripravnik
24. mar 2010
56
0
6
Mogoče kdo ve na kak način se da priti do malih rjavih snaginih koškov za biološke odpadke? Ta košek je zelo pomanjšana verzija rjavih smetnjakov na zbirnih mestih. Videla sem jih že po gospodinjstvih, ne vem pa kako priti do njega.

Hvala in lp

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.555
1.157
113
Vsako gospodinjstvo naj bi moralo dobiti brezplačno svojega... Če si z bloka, jih je dobil upravnik, ki jih je moral razdeliti naprej...

calabria

Pripravnik
24. mar 2010
56
0
6
Oh super....nič še nismo dobili....Sem gledala samo po TV, da se vsaka občina zase odločila koko bo to uredila...ne vem kako je z Lj.

Hvala za info

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.114
6.942
113
pri taščici
V lj nismo se nobenih kosev dobili. Je pa res da ze kaksni dve leti zbiramo bioloske odpadke v rjavo kanto ki jih imamo pri smetnjakih. Moti me to da ljudje skupaj z pvc vrecko odlozijo v bio odpadke.

terencehill

Pripravnik
2. mar 2011
209
2
18
Daj naj nekdo pove, kako naj odlozim bioloske odpadke v kanto. Npr. za kosilo imam pire krompir, spinaca, goveja juha, solata, sladica. kam naj vse to stlacim, da bom recimo hranil 1 dan preden se odlocim, da odnesem v kos?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.114
6.942
113
pri taščici
juho v nek kozarec od "kumaric" če je ne vržeš v školjko, pa potem zliješ v kanto, ostalo pa v neko pvc vrečko pa v neko kanto če ti slučajno vrečka spučca,potem pa čimprej vsebino vrečke streseš v kanto, vrečko pa med ostale odpadke. vsaj tako jaz delam .

calabria

Pripravnik
24. mar 2010
56
0
6
Jaz sem si ravno danes kupila sicer paprinate vrečke za biološke odpadke. Ni za juho, je pa za vse ostalo. 10kom stane 99c.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
kupiš pvc (dobro ne pvc ampak nek podoben material), ki je biorazgradljiv, vse razen juhe gre not, samo če maš mokro hrano not par dni, se ti že v domačem košu začne razgrajevat, pa potem težko neseš

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.114
6.942
113
pri taščici
Ne kupujem vreck. Sta dva razloga.
Za smeti ponucam vrecke od sadja, tik tak blagajne itd....
Jep, mokre stvari ni fajn da so dolgo v vrecki. Kaksne jajcne lupine, filtri cajev, pa saj ce le kaj kuhas, jes sadje, potem imas hitro polno kaksno majhno vrecko-vedro in si prisilkjen odnesti.

bisnen

Pripravnik
9. maj 2008
400
0
16
Kaj odlagamo v rjave posode?
- kuhinjske odpadke

zelenjavne odpadke (čebulne in krompirjeve olupki, odpadke vseh vrst zelenjave, denimo solate, zelja …)
olupke in ostanke sadja
kavno usedlino
kavne filtre in čajne vrečke
netekoče ostanke hrane
jajčne lupine
pokvarjene prehrambene izdelke
papirnate vrečke in robčke ter
- vrtne odpadke

rože
plevel
pokošeno travo
staro zemljo lončnic

Zbiraš lahko v vrečko od sadja, ki pa je ne smeš vreči v koš za biološke odpadke ampak jo, ko jo sprazniš, vržeš k embalaži. Lahko pa posodo obložiš s časopisnim papirjem in ga potem z odpadki streseš v rjavo posodo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.114
6.942
113
pri taščici
Hmm, ne vem zakaj imam v glavi da pise da pvc vrecka ne spada v embalazo, ceprav mi jasno. Govorim za snago. Mislim da nekaj takega pise tudi na kontejnerju. Sam odpadek stresem v kanto, vrecko pa med mesane obicajno.

sad

Guru
24. avg 2007
21.191
9.819
113
Citat:
Uporabnik terencehill pravi:
Daj naj nekdo pove, kako naj odlozim bioloske odpadke v kanto. Npr. za kosilo imam pire krompir, spinaca, goveja juha, solata, sladica. kam naj vse to stlacim, da bom recimo hranil 1 dan preden se odlocim, da odnesem v kos?
Karkoli boš hranil 1 dan ti bo zasmrdelo (v najboljšem primeru) in boš imel sploh v tem letnem času okrog polno mušic. Razen morda kakšna plastična škatla, katera se neprodušno zapre. Prej daš noter rjav papir (tisti papir v katerega je zavit kruh npr.) in potem vse skupaj streseš v smetnjak.
Pri nas sicer vse te odpadke stavimo v PVC vrečke od sadja, itd. (kot Hanzi), potem pa odnesemo čim prej do smetnjaka, s tem, da vsebino streseš v smetnjak za biološke odpadke, samo vrečko pa med PVC embalažo in je.

Gredo pa tudi meni na jetra očitno nepismeni bedaki, kateri ne vedo kaj pomeni na veliko prečrtan znak, da se ne odlaga v PVC vrečkah.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Hmm, ne vem zakaj imam v glavi da pise da pvc vrecka ne spada v embalazo, ceprav mi jasno. Govorim za snago. Mislim da nekaj takega pise tudi na kontejnerju. Sam odpadek stresem v kanto, vrecko pa med mesane obicajno.

Zgleda kar med embalažo.

Citat:

Plastične vrečke sodijo v zabojnik z rumenim pokrovom, v katerem zbiramo odpadno embalažo. Temeljito pranje vrečk ni potrebno, dovolj je, da vrečko izpraznimo in morebitne trdovratnejše ostanke obrišemo. Ostanke dokončno odstranijo prevzemniki odpadne embalaže, ki lahko to storijo tudi najbolj učinkovito, saj imajo ustrezne naprave. Te naprave so tudi varčne, saj dosegajo majhno porabo vode, pralnih sredstev in pare, zato je smotrno, da čiščenje odpadke embalaže prepustimo njim.

http://www.jhl.si/snaga/znanje/faq#19

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Ja, ampak ima Hanzi prav. Poglej naslednjič na rumen kontejner, kjer piše, da plastičnih vreč se notri ne meče. To nelogičnost sem si prav posebej zapomnil.....

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Nisem prepričan, ampak mislim da je catch v tem, da vreče sicer mečeš tja noter, smeti v vrečah pa ne (zaradi sortiranja). Torej smeti (embalažo) streseš iz vrečke in potem zraven vržeš noter še vrečko.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Saj se iz vrecke ne mores strest, ker se (bebci komunalski) pokrova ne da odpret ... Pri nas sem kljucavnico "sfriziral", da lahko cvek noter strese, na pa da vlacis svinjarijo z roko iz vrecke ... Ne vem, zakaj ne djo normalnih kontejnerjev, ki se jih da z nogo odpret, le rumenih pac. Skozi tisto majhno luknjo s eplastenke od pralnega praska ne spravis.

Nazadnje urejeno:

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Po mojem imajo vse te kante že polomljene ključavnice. Idiotsko dizajnirane odprtine pač. Kakšne večje plastične embalaže (recimo detergent za perilo) sploh ne moreš dati noter.
bonk.gif

Pri nas 90% časa pustijo stvari pri miru... vsake toliko časa pa se pojavi zaklenjena kanta. Takrat se mirno obrnem in stresem embalažo v navadno kanto.