Smuči za začetnico

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Iščem oz rabim predloge:)
Moja začenja smučat, počasi ji že nekaj gre sedaj sva prišla tako daleč da bi kupila svoje smučke(do sedaj sposojene.
Iščeva nek začetniško-rekreativni model dolžine 155, Lahko so tudi rabljene ter ni nujno da so zadnji model
smile-1.gif

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Katerikoli vstopni model v Hervisu (Intersportu, Gigasportu, Sport2000...) bo v redu. Kolikor se spomnim, so imeli akcije po cca. 150 - 200 EUR in pri takih cenah se ti niti ne splača iskati rabljenih smučk.

Sicer ima vsaka firma tudi serijo 'ženskih' smuč, ki imajo včasih vezi postavljene malo bolj naprej, sicer pa razen drugačnih poslikav ni bistvenih razlik z ostalimi (poleg tega, da so primerno mehkejše).

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Hmmm...moj predlog je takšen, da za letos še sposodi nekajkrat, proti koncu leta pa pojdita na sejem na Gospodarcu in izberi potem še malo boljše, letos pa naj še nadgradi znanje. A si sedaj smuču sposojata po trgovinah ali imaš od kakšnega znanca vedno iste? Ker če si jih v trgovini,smučišču lahko proba več modelov in bo videla kaj ji bolj odgovarja. Seveda začetnik težko opazi, potem pa že. Sam npr. sem letos začel po 5 letih spet smučat (prej vedno vsaj 10let zapored), pa sem si od kolega pač sposodil kar je imel in to so tekmovalne slalomske dile, nekaj ljudi me je še nekaj strašilo da to ni zame, ampak ko sem stopil na njih, se malo navadil, in jih dojel, je bilo top of the top, res razlika pri vodenju, kante primejo ko šus, po kakšni bolj ledeni strmini gredo fenomenalno in super kontrola....ok malo sem ga usral pri pancerjih, ker sem kupil premehke ampak bo za silo da se še malo navadim. - to je pač moja izkušnja, seveda ne predlagam enako, sploh zaradi denarja. Za naprej pa vem v kakšni smeri kupiti dile.
Drugače pa sem pa nekje b ral, da naj bi bile dilce od Intersporta (Tecno pro), kopija Fischer. Ne morem pa več tega vira najdt na netu. Najlsabše bo če bosta kaj prehitro kupila in prešvoh, nato ji pa čez kakšno leto ne bo več ok in bo šlo še enkrat toliko denarja. Če pa smučaš 3-4x na leto je pa skoraj nesmisel kupovati. Je ceneje spsoditi, ne treseše se če ti jih ukradejo, pa oni jih poservisirajo in to je v ceni sposoje.

Nazadnje urejeno:

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Najlsabše bo če bosta kaj prehitro kupila in prešvoh, nato ji pa čez kakšno leto ne bo več ok in bo šlo še enkrat toliko denarja. Če pa smučaš 3-4x na leto je pa skoraj nesmisel kupovati. Je ceneje spsoditi, ne treseše se če ti jih ukradejo, pa oni jih poservisirajo in to je v ceni sposoje.

Vedno znova sem presenečen nad temi starimi modrostmi, ki se nonstop pojavljajo v smučanju:

ad1) Za začetnico nobena dila ne bo prešvoh in bo lahko na njej smučala par let brez problema. Raje mehko smučo, ki jo bo lažje obremenila in se hitreje naučila kot trdo 'za dlje časa', ker bo mogoče potem res trajalo dlje časa, da se bo naučila dobro smučat. Poleg tega je pa izguba v ceni tako zanemarljiva, da tudi če plača sedaj za komplet 150 EUR in slučajno naredi 40 smučarskih dni, lahko taiste smučke proda za 100 EUR na jesenskem sejmu.

ad2) 4x rent na slovenskih smučiščih je 80 EUR, da bi se kdo tresel za vstopnim modelom pa še nisem slišal. Nov komplet za 150 EUR čez par let brez problema prodaš za najmanj 50, raje še par desetakov čez. Servis na recimo 10 smučarskih dni te pride 15 EUR in v tem času bi samo za rent dal 200. Ni računice...

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Tedenska rentanja smuči so po okoli 100 EUR (več dni, ceneje je) logično in za smuči ti je lahko vseeno konec koncev (kamni, kraje, ko ti folk čez vozi sploh v vrsti ipd., pač kar človeka največ zmoti). S tem da so poservisirane in po večini niso neki vstopni modeli. Za 150 EUR novega ne dobiš skoraj nič pametnega. Začetni modeli so vedno tako tako. Raje potem nekaj boljšega in par sezon rabljenega za male pare.
Glede cene in kvalitete je tako kot pri vseh športih. Nekomu ki začne s tekom, tudi nikoli ne priporočam npr. Nike-ic za 40 eur, ampak dražje in boljše. Razlika je očitna. Vsako leto mi kakšen potem reče, da ne rabi boljši, nekajkrat teče, začne jamrati da ga podplati pečejo ipd., gre na rekreativni tek pa žulji in pekoče noge še kar nekaj dni po tem. Res da je to off, ampak samo za primerjavo, da ni vse kar je poceni dobro, pa da ni vse kar je najdražje najboljše. Nisem največji strokovnjak, ampak še vedno priporočam magari rabljeno opremo za polovico nižjo ceno pa enem letu. Odločitev je pa potem od vsakega posameznika njegova.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Glede cene in kvalitete je tako kot pri vseh športih. Nekomu ki začne s tekom, tudi nikoli ne priporočam npr. Nike-ic za 40 eur, ampak dražje in boljše.

Ne, niti približno ne drži ta primerjava.
smile-1.gif

Še posebej, ker gre za dekle, ki ima verjetno maksimalno kakšnih 65 kil, je pomembno da ima mehke smuči. Glede na to, da se rabljene smuči prodajajo po čisto solidnih cenah, bo tudi morebitna finančna izguba minimalna. Cene rabljenih se takole čez prst itak orientirajo podobno kot pri avtomobilih - najdražji na ceni izgubijo največ, razred Clia pa minimalno. In še enkrat najpomembnejše - punca se uči smučati, zato potrebuje mehke smuči, tukaj sploh ni kaj diskutirati. Najlažje in najbolje se bo naučila na vstopnih modelih, ko jih bo 'prerasla', bo pa doplačala razliko 100 EUR za ene bolj orenk smučke. Itak smo pa bolj Slovenci nagnjeni k precenjevanju svojih sposobnosti in bleščečim WC napisom na dilah kot bi to dejansko potrebovali. Za ilustracijo: letos se množično prodaja Fischer Progressor 8+, ki je vrhunska allround smučka za praktično smešnih 280 EUR. Po drugi strani je RC4 serija 500+ EUR, ampak je precej majhen procent ljudi, ki dejansko potrebujejo in izkoristijo tako agresivno dilo (WC različica).

Sicer pa tvoja primerjava drži pri vseh ostalih kosih smučarske opreme razen smuči in pancerjev. Če bo kupila Kjus komplet za 1500 EUR, POC čelado za 150 EUR, Hestra rokavice za 200 EUR, UnderArmour perilo za 180 EUR, Leki palice za 100 EUR in Alpina očala za 120 EUR bo smučala kvečjemu bolje, ker se bo dobro počutila, bo imela dobro vidljivost in je ne bo zeblo. Če ji pa damo tekmovalne Langejeve pancerje in Stoecklijeve smučke kot jih ima Tina Maze, bo pa imho po dveh urah jezno odkorakala domov, ker se enostavno ne bo dalo smučati. Kljub temu, da gre za top notch opremo, pripravljeno za najhujše obremenitve v svetovnem pokalu.

Če je kaj pomembno tudi za začetnika, so to pancerji. Če je dovolj denarja, avtorju predlagam, da se zapeljeta do ene malo bolj specializirane prodajalne (Koalo šport v Ivančni gorici recimo precej hvalijo...), kjer bo treba kar nekaj ur pomerjati kater čevelj bi bil pravi, ampak bo na koncu vse povrnjeno na smučišču. No, konec koncev vstopni modeli (ja, spet govorim o vstopnih modelih) tudi ne bi smeli biti preveč dragi, tako da bi za kakšnih 150 EUR verjetno dobila čisto optimalen čevelj zase.

Mojih 5 centov...
smirk-1.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik x5x pravi:
Iščem oz rabim predloge:)
Moja začenja smučat, počasi ji že nekaj gre sedaj sva prišla tako daleč da bi kupila svoje smučke(do sedaj sposojene.
Iščeva nek začetniško-rekreativni model dolžine 155, Lahko so tudi rabljene ter ni nujno da so zadnji model
smile-1.gif

Pol kupi ex-rent-ski, ponavadi so vožene le 20-25x, torej en orng dopust, (tolko da jih amortizirajo), dobiš 500e skije za
200-300e še vedno top shape. Sicer pa če je začetnica, pol raje glej rang skij 300€, ker boljše ko so skije manj hvaležne so začetniku...

Malo pobolhaj, znaš vjagat komplet za prave dnare.

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.022
10.767
113
kod Džej-Zija
Se popolnoma strinjam s tabo. Ni hujšega kot gledati začetnika, kako se pobija z worldcup smučmi po kakšnih ledenih ploščah ali kucljih kake povezovalne proge, ki jo mora odpeljati, če hoče domov. S primerno nabrušenimi WC smučmi začetnik še oddrsavati ne more, ker mu smuči odskakujejo in tresejo. Da o tem, da jih ne more upogniti, niti ne začnemo. Poznam ljudi, ki so se takole opekli s prehudimi smučmi prezgodaj. Nekatere je zaradi tega praktično minilo veselje do smučanja, kar je v bistvu največja neumnost in napaka. Namesto, da bi uživali v opremi, primerni njihovemu znanju.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
jaz sem kupil za njo ne nejcenejše.... sploh pa ne vrhunske. Mislim da so bile okol 250€ (najcenejše okol 150 - Hervis)
Trgovec mi je svetoval, da so smuči, ki sem jih prvo izbral 180€ so veliko slabše od teh za 250 in če misli imeti smuči nekaj let, priporoča te. In tako je bilo... moja zadovoljna. Sicer ni čista začetnica, za na svetovni pokal pa tud ni. Bi rekel, da se bolj sprehaja po smučiščih
smile-1.gif

Pancarjev je pa kar nekaj probala, da so bili pravi. Tukaj pa nisva gledala na denar... sam da so pasal.

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
Se strinjam z lanos-om. Smuči ne najcenejše, pač malce dražje od cenejših. V takem cenovnem rangu so mehkejše smuči, se posebej če vzemeš original ženske. Glede radijev pač moraš vedet, kak stil vožnje ji ustreza. Glede na velikost smuči in za začetek tak ne morš dobit velkih radijev, tam okol 12m.
Za pancarje si je pa treba vzet cajt, včasih tut več trgovin obiskat.
In pol bo dobra s temi smučami za kar nekaj let.

Zdaj pa točno modela, kateri bi bil najboljši zanjo ne vem. Mal brskaj, maš tule npr za Elanove smuči Ski selektor (pa daš urejene proge, začetnik, zmerno, pa da je ženska in velikost, pa bo neke vn vrglo
cool-1.gif
:)

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
Definitivno se iscejo neke mehke smucke, kakor sem se pogovarjal z nekim znancem(redko se srecava) mi je svetoval naj ne kupujem
najcenejsih smuc v hervisu ipd. ker naj bi bile oe te narejene iz slabsih materialov, on se ukvarja z brusenjem ter je dejal da naj bi drsna ploskev bila narejena s slabse plastike to pa je tezje namazat. Pancarje sva pa ze nasla:)

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Nejc_L pravi:
Glede radijev pač moraš vedet, kak stil vožnje ji ustreza. Glede na velikost smuči in za začetek tak ne morš dobit velkih radijev, tam okol 12m.

Za začetek kar lepo slalomski radij (kot si napisal - cca. 12m), se da lažje naučiti vijuganja. Potem pa po lastnih preferencah, ko zna malo bolje.
smile-1.gif

@x5x: no, saj - ni nujno, da vzame najcenejše. Hotel sem povedati, da ne moreš nič faliti, če kupi najcenejše, tudi če jih po treh letih vrže v smeti. Serviserji so po mojih izkušnjah malo poklicno deformirani, ker so večinoma itak bivši tekmovalci in imajo potem drugačno perspektivo na smučanje. Pazi samo, da ti ne bodo v kakšni trgovini prodali 'predobrih' smuči, ker znajo biti prav smešno poceni...
smile-1.gif