Smuči za rekreativca - Volkl?

han

Pripravnik
15. okt 2007
126
0
16
laibach
@Thrivial: Za koliko sezon bo imel smuči se bo sam odločil in če se mu bo ljubilo prodajat....jest sem samo podal nasvet...

@amadeuss: predlagam ti pa da na začetku sezone najameš za kak dan učitelja smučanja, da ti malo pokaže kako in kaj...napredek je hitrejši..

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik han pravi:
@Thrivial: Za koliko sezon bo imel smuči se bo sam odločil in če se mu bo ljubilo prodajat....jest sem samo podal nasvet...

Neumen nasvet, zato sem pa repliciral, da ga ne bo upošteval.

Na trših smučeh se bo težje učil in če ni kakšnega boljšega vzroka zadaj, je totalna neumnost kupiti bolj trde smuči 'da bodo za dalj časa'. Tisto o prodajanju je bilo zraven samo za oris, da je tudi glavni argument takemu razmišljanju na zelo majavih nogah.

Edini približno razumljiv razlog bi bil, da se kupi smuči z zelo velikim radijem oziroma majhnim lokom, kjer bi se prelomil na pol, preden bi jih postavil na kante, bi pa potem z vsakimi novejšimi rekreativnimi dilami karval kot profesor...
tongue-1.gif

Glede učitelja se pa popolnoma strinjam. Še najbolje bi bilo, če bi imel kakšnega prijatelja, kolega, pa magari če je 'samo' U1...
smile-1.gif

Amadeuss

Zelenc'
20. nov 2012
10
0
1
Hm no s tem učiteljem smučanja bi bilo verjetno pameto ja. Sam sej smučat drugače znam in to niti ne tako zelo slebo
smile-1.gif

Smuče bom pa zdj vzel Völkl Sensor 1, Sensor 2 ali pa Fischer Viron Black 2.2. Prve so malo mehkejše kot Sensor 2 in Viron Black 2.2., te dvoje pa naj bi bile, kot sm uspel pogruntat na približno enaki ravni trdote
smile-1.gif

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
a zdj si pa smučal z drsalno tehniko? :)
vzemi si smuči srednjega ranga, radij cca 15m, dolžina 160cm...pa bo vse ok. čeprav še zdaj ne vem zakaj si se zapičil v volkl smuči.
še ena stvar je pri smučanju pomembna...še skoraj bolj kot smuči. to so pancarji. upam da nimaš dveh številk prevelikih? to je ponavadi običaj pri večini

Amadeuss

Zelenc'
20. nov 2012
10
0
1
Haha zdj niti ne vem s kakšno tehniko sm smučal, pač smučal :D Mel sm neke 12 let stare polcarving smuči in to je to :D
V Völkl smuči sm se pa zapičil, ker sm jih našel dost ugodno v akciji :p In ne, nimam dve številki prevelikih pancarjev
wink-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.412
5.688
113
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:

Glede učitelja se pa popolnoma strinjam. Še najbolje bi bilo, če bi imel kakšnega prijatelja, kolega, pa magari če je 'samo' U1...
smile-1.gif

u1 u2 u3 nima veze važno je, da prav pokaže in vidi kje ma "učenec" problem. Če ma izkušnje sta v enem dnevu nardila več kot bi sam v celi sezoni.
Jaz sem u1 že 9 let in vedno bom (razen če se bojo kaki pogoji za delo spremenili) u1, ker ne vidim računice, da bi šel delat dalje. grem pa jajca stavit, da delam bolje kot 3/4 dvojk tu okoli.
sploh tu na štajerskem koncu, ko vsi prav tekmujejo keri ma višjo cifro za U-jem. Vejo pa tak nič drugega kot tistih par vaj kaj so na tečaju delali.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:

smile-1.gif

u1 u2 u3 nima veze važno je, da prav pokaže in vidi kje ma "učenec" problem. Če ma izkušnje sta v enem dnevu nardila več kot bi sam v celi sezoni.
Jaz sem u1 že 9 let in vedno bom (razen če se bojo kaki pogoji za delo spremenili) u1, ker ne vidim računice, da bi šel delat dalje. grem pa jajca stavit, da delam bolje kot 3/4 dvojk tu okoli.
sploh tu na štajerskem koncu, ko vsi prav tekmujejo keri ma višjo cifro za U-jem. Vejo pa tak nič drugega kot tistih par vaj kaj so na tečaju delali.

Ad1) Se strinjam, zato sem pa dal narekovaje pri 'samo'...

Ad2) Računica se lahko pokaže pri precej višji urni postavki v tujini, ampak to verjetno veš...
smile-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.412
5.688
113
ma ni čist tak.
smile-1.gif

glavn razlika je v tem da z u1 v tujini ne moreš delat samostojno ampak samo če te kak šola "povabi". Oziroms nevem ak bi točno to razložo človek. itak pa največji štor ki je jedva u1 dobil v slo ve še vedno 10x več kot avstrijc ki je pridelal polovico njihovih stopenj. ampak to je že druga zgodba. gremo nazaj k smučkam
smile-1.gif

gori ko je debata o pancarjih. ko je nov moreš v vseh smereh čutit utesnjenost NE PA TIŠČANJE. po parih dneh se bo volumen povečal za 20% in bojo v nulo. dvojni zokni v pancerju nimajo kaj delat. v trgovini se ne hodi ker pancerji niso za hojo. Ko stojiš se moreš s prsti rahlo dotikat sprednjega dela. ko nabiješ kolena naprej se ta stik izgubi ker se peta pomakne nazaj. Pred nakupom se izmeri noga v CM in to je številka ki je merodajna, ne 45 ali 44. na nogi naj bojo vsaj pol ure ali več. Če ni nekih bolečin zaradi tiščanja bojo ok. itak se v glavnem že po parih minutah pokaže kateri model ti ne ustreza. če so le prave velikosti. To da so utesnjeni je normalno. prve 2-3 dni bo na snegu muka. potem bo počasi začela prihajat kri v noge, ko se pancer prilagodi in bo pravljica.
ne pozabit, če je pancer prevelik že v štartu bo po psarih dnevih še 20% večji.
tolko pač če slučajno kdo kupuje.
aja še nekaj. najboljši pancer ni atomic, fischer ali technica itd ampak tisti ki je tebi prav
smile-1.gif

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.131
190
63
bravo luka, to je to!!! folk čisto preveč pozablja na pancerja in gleda samo na smuči, ki morajo biti oh in sploh najboljše

Amadeuss

Zelenc'
20. nov 2012
10
0
1
Evo, danes v Intersportu nabavil smučke. Na koncu sem vzel Nordico Speedmachine Mach 2, ki je bila znižana iz 500 na dobrih 230 EUR
smile-1.gif
Me pa zanima, kaj sedaj s temi smučmi (pozabil sem vprašati prodajalca), jih je potrebno odnesti na servis da jih samo impregnirajo ali je potrebno pred prvo smuko storiti še kaj? Robniki so verjetno nabrušeni že tovarniško?

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Načeloma bi moral pri kvalitetnih smučah naredit nulti servis. Jaz ga nisem naredil, pa ni bilo panike, je pa res, da tovarniško nabrušeni robniki niso tako dobri kot pa na dobrem servisu, kar sem opazil že na prvem smučanju.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.412
5.688
113
ti samo pazi, da boš smučko redno mazal. če jo maš rad po vsakem tretjem ali najkasneje vsakem petem dnevu na snegu.

Amadeuss

Zelenc'
20. nov 2012
10
0
1
V čem pa je fora tega mazanja? Da se ne uniči drsna površina smuči? S čim naj jo sploh mažem, z voskom, ki ga prodajajo v športnih trgovinah? Je kaj važno kakšnega kupim al je načeloma vseeno?

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.764
5.913
113
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
bravo luka, to je to!!! folk čisto preveč pozablja na pancerja in gleda samo na smuči, ki morajo biti oh in sploh najboljše

Jaz osebno ne znam smučat če nimam pancerja maksimalno zategnjenega. Če ni zategnjen in ima noga lufta, smučam kot osnovnošolček. Nogo imem števiko 44 vendar zgleda bolj ozko kot povprečje in so mi do zdaj vsi pancarji bili po širini malo preveliki. Tako da nabavim samolepilno gobico in škorenj od zunaj malo polepim, ga porinem v pancar, da mi je potem ravno prav.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.412
5.688
113
saj niti nemoreš smučat če ma noga luft. premik, ko ti nardiš s telesom se more direkt na skijo prenest ne pa zgubit nekje v globinah pancerja.

@ amadeuss
Vosek je zaščita za drsno ploskev pri rekreaticu. pri tekmovalcu pa razlika med zmago in 2 mesto recimo
smile-1.gif

sploh na bolj agresivnih podlagah (umetn sneg in led) je kar veliko trenje med smučo in podlago. tudi brez voska se izssuši drsna ploskev (taka belkasta postane) in takrat že občutno počasneje drsiš, v hujših primerih pa niti to ne več, ker se sneg lepi na smučke.
To malo opazuj kako šolo v naravi, kjer ma 80% otrok nezrihtanesmučke in stojijo na 30% bregu na mestu obrnjeni v dolino
smile-1.gif

mažeš pa z likalnikom in voskom, je nešteto navodil na youtubu. če maš plac (klet-garaža) nimaš izgovora, da ne bi mazal
smile-1.gif

pač paziš da je likalnik na primerni temperaturi (nesme se kadit iz voska) in da nenhno drsiš po drsni ploskvi. vosek je pa čisto ok kak univerzaln.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
To malo opazuj kako šolo v naravi, kjer ma 80% otrok nezrihtanesmučke in stojijo na 30% bregu na mestu obrnjeni v dolino
smile-1.gif

Ah, daj no...
grin1.gif

Poznam cel kup učiteljev, pa tudi bivših tekmovalcev in se nihče ne obremenjuje z mazanjem. Pač enkrat na cca. 10 dni neseš smuči na mali servis (brušenje + mazanje) za 15 EUR, pa je. Itak je za nas rekreativce 80 km/h že čez glavo dovolj, za unih par desetink se pa pomojem tudi naš amadeuss ne bo sekiral.
smile-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.412
5.688
113
jaz ti pač povem iz izkušenj. in to da se noben ne obremenjuje z mazanjem ni moj problem ampak njihov
smile-1.gif
Sem včasih delal enako. pač ko je bla potreba (že prepozno) sem dal na servis. Odkar skije rihtam sam in to po vsakem dnevu na snegu je izkušnja čisto drugačna. ni več panike al bo skija zagrabla na ledu al ne... enostavno bo, ker je skos v top stanju vse. ni več straha, da prideš na južno fliko in te hoče sezut iz pancerja. Kake malo daljše in bolj položne povezave do vlečnic. praviloma nimam težav brez poganjanja med tem ko se večina že poganja itd. pač vsakemu svoje ampak meni tae "malenkosti" dosti štejejo.

glede šole v naravi pa ni pretiravanje ampak žal realnost. večina današnjih otrok ne prihaja več iz družin kjer redno smučajo in taki majo v glavnem šolsko opremo ali pa od kakih prijateljev. smučke praviloma spodaj bele, robniki pa rjavi. začetnika ne moreš dat na nek breg ker se ubije. Na tistih začetniških terenih pa smučka enostavno ne drsi. In maš problem.

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:glede šole v naravi pa ni pretiravanje ampak žal realnost. večina današnjih otrok ne prihaja več iz družin kjer redno smučajo in taki majo v glavnem šolsko opremo ali pa od kakih prijateljev. smučke praviloma spodaj bele, robniki pa rjavi. začetnika ne moreš dat na nek breg ker se ubije. Na tistih začetniških terenih pa smučka enostavno ne drsi. In maš problem.

Tole absolutno drži
zmaga.gif

Nazadnje urejeno:

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
691
51
28
zdravo, ali kdo ve, kaksna smuca je atomic race st. na netu ne najdem nic pametnega, razen tega, da naj bi bil vstopni race model, karkoli naj bi to pomenilo. skratka, mene zanima, ce ima kdo kaksne izkusnje, da ne bom cisti crap nabavil. v intersportu naj bi jih imeli po 260 eur, kao ful znizano z nevemkolk.
smucam pa neki povprecno. rad sicer z zelo teskimi in trdimi smucami, ampak grem premalokrat na sneg, da se mi splaza kaksne vrhunske kupit. Vcasih sem si jih izposojal v hervisu, dokler so se s tem se ukvarjali. vedno najboljse slalomke.
Tnx in lp! J.