Smučarski čevlji

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
Moral bi nabavit smučarske čevlje.. do tu načelom ne bi smel bit problem. Greš v Hervis-a ipd pa je. Bil danes, Nič pametnega.

Problem je v tem, da imam široka meča in mi navadni pancer grobo stisne nogo=totalna muka (ni pretoka krvi, zebe me, boli..). Zelo rad smučam, ampak prav zarad tega se odločim za kaj takega max 1x na sezono.

Torej, če kdo ve oz. ima podobne izkušnje, me zanima kako rešit tako specifiko?. Kateri pancer, katere znamke??

Floki

Guru
6. sep 2007
10.128
3.185
113
Mogoče čim širši pancer pa ne ga zgoraj zapenjati do onemoglosti. Jaz že desetletje smučam z napol odpetimi pa nimam nobenih težav. Samo ne pretiravat, če greš en teden smučat na sezono prej malo vaj za noge naredi da potem ne bo poškodb.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Imam podoben "problem" (ker drugače so močna meča plus v takšnih in drugačnih hribovskih športih), zaenkrat mi Salomonovi pancarji še najbolj sedejo (pa ne vsi modeli). Drugače zadeve vsaj malo omilim tako, da so na delu meč samo nogavice, nobenega tlačenja dolgih gat ali smučarskih hlač, pa popenjanje mora biti postopno, razpenjanje takoj v dolini pred napravo.

Sem pa imel filing, da dražji pancarji (namenjeni za boljše smučarje = močnejše) se bolje obnesejo od cenejših. Vendar tišči vseeno, se navadiš.

Stardo

Pripravnik
3. jan 2009
353
0
16
40
Zapenjanje je na najmanjšo stopnjo, oblečena samo nogavica pa vseeno stisne ko hudič.. Sem probal Salomon in je bilo še najbolš, ampak je vseeno stisnilo (žal so meli samo par modelov). To je bilo v trgovini, ko se stal pri miru, kaj bi bilo ko bi "delal" na strmini si nekak ne želim predstavlat
smile-1.gif

Ma kdo kak specifičen pancer v mislih?

boskosi

Fizikalc
4. sep 2007
1.423
1
38
ja vsekakor čimveč različnih modelov preizkusit...včasih je pač to dolgotrajen postopek preden najdeš pravi čevelj.....nikakor pa ne zapenjaj čevlja do onemoglosti zgoraj, mogoče le na prvo "luknjo", ali celo brez zapenjanja.....upoštevaj pa tudi to, da se po nekaj časa tudi čevelj znotraj poda, nekateri bolj nekateri manj, zato je možno da te čevelj od začetka malo tišči oziroma je na tesno, s časoma pa tudi to zgine.....kar pa se tiče dražjih pancarjev oziroma za boljše smučarje je pa razlika bolj ali manj le v trdoti, čeprav je možno tudi da imajo določene modele ki imajo drugače oblikovan notranji čevelj......vsekakor čimveč različnih preizkusit

Thazz

Fizikalc
8. sep 2007
529
36
28
Sairach
Če ti ni predaleč, se zapelji v Ivančno Gorico v Koalo . Tle maš kar majstra za pancerje in ti jih lahko še
mal raztegne.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik Thazz pravi:
Če ti ni predaleč, se zapelji v Ivančno Gorico v Koalo . Tle maš kar majstra za pancerje in ti jih lahko še
mal raztegne.

+1

Niso poceni (as in - trenutno nimajo nobenih razprodaj), so pa strokovni in ti čevelj rihtajo toliko časa dokler ne paše.

cerko

Pripravnik
9. maj 2012
278
0
16
Nisem smučal že 8 let ampak takrat ko sem še bil aktiven, so bili nekateri pancerji na "spominsko peno". Ali to še obstaja?
Če obstajajo bi bila to rešitev, saj se ti oblikuje po nogi...

kajn

Guru
5. okt 2007
2.840
1.684
113
Iskajoč brata
jest sn vzel tele, kkk

so lih za to namenjene, sam je pa vprašanje kuk te potem prime to gor.

Drgač sn pa videl na Alpinskih, da imajo nareje luknje za širšo golen, samo klipsno je treba prestaviti

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
"Spominsko peno" ima večina dražjih pancarjev. Samo vseeno to naredi le manjše prilagoditve, ne more pa delat čudežev.

@Stardo: Drugače pa probaj več Salomonovih pancerjev, če ti bolj ustrezajo. Jaz sem jih probaval v Intersportu (v treh urah sedem modelov), je bilo še največ izbire. Za pancar si moraš vzet čas. Pa so se mi najprej zdeli premajhni, pa kar trpel sem na daljših spustih, potem pa po nekaj dneh smučanja že kar preveliki, pa tudi meča se prilagodijo na pritisk klipsen. O kakem velikem udobju se pa vseeno ne bi pohvalil, se pač navadiš. No pain, no gain.
smile-1.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.788
113
ste pa biseri eni ja. bravo. z napol zapetimi ali odpetimi pancerji skijate. pol ko pa grejo noge je pa vse drugo krivo ne.
prva stvar pancer ni copat da bi bil lepo na izi. zadeva je namenjena temu da nogo stisne in prime, da se ne premika. Če ti noga v pancerju pleše lahk tudi v copatih smučaš.

HEPAN

Majstr
5. sep 2007
2.889
155
63
Citat:
Uporabnik Stardo pravi:
Moral bi nabavit smučarske čevlje.. do tu načelom ne bi smel bit problem. Greš v Hervis-a ipd pa je. Bil danes, Nič pametnega.

Problem je v tem, da imam široka meča in mi navadni pancer grobo stisne nogo=totalna muka (ni pretoka krvi, zebe me, boli..). Zelo rad smučam, ampak prav zarad tega se odločim za kaj takega max 1x na sezono.

Torej, če kdo ve oz. ima podobne izkušnje, me zanima kako rešit tako specifiko?. Kateri pancer, katere znamke??

v sport 2000 na meji z avstrijo, (koletnik menda) imaš možnost naročiti pancarje po meri od fisherja...idi probat, cene nekje 400 €...

KStoner

Majstr
31. dec 2007
2.134
197
63
Citat:
Uporabnik HEPAN pravi:
Citat:
Uporabnik Stardo pravi:

v sport 2000 na meji z avstrijo, (koletnik menda) imaš možnost naročiti pancarje po meri od fisherja...idi probat, cene nekje 400 €...

to imaš tudi pri nas
http://www.koala.si/index.php?option=com_content&view=article&id=75&Itemid=162

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Tudi jest sem lani po ene 8-9letih začel ponovno smučati. Sem si rekel da bom vzel nekaj poceni za v prvo (v akciji so bili okoli 150 eur), in mi je že žal (kolega me je že svaril na to pred nakupom). Sem že drugo rundo smučanja lani potem dojel da so en k**** pancerji, zategnjene sem imel do konca in še vedno ni bilo to to....res pa da sem mislil da mi smučarija ne bo šla več tako dobro ampak zgleda da je tako kot pri kolesu, da nikoli ne pozabiš. Res pa da prej sem imel sulice (MBX), sedaj imam ex tekmovalne dilce, par let stare (podarjenemu koncu se ne gleda v zobe), in sem že opazil da so pancerji "prešvoh" za dile, to mi je že serviser omenjal. Letos na raprodajah kupim nekaj bolj konkretnega in trši čevelj (vsaj 120), ker lani sem ga res mimo vžgal s tem nakupom. Moraš imeti pa pancerje res v nulo zategnjene pri smučanju, kot je že nekdo omenjal, da dilce kontroliraš in da noga nima lufta...sej na koncu proge pred vlečnico odpneš, gor pa spet zategneš pa je.

Nazadnje urejeno:

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.788
113
pancerje nerabiš met do konca zategnjene. prva stvar prav ti more bit. če je do konca zategnjen je že prvi znak da je prevelik.
razen pri kaki specifični nogi

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Ni prevelik, sem ga ornk stestiral, tudi tako kot sem napisal, vrgel ven iz čevlja peno pa na podlagi tega meril (folk ponavadi meri narobe in meri z nogo v pancerju, kar nikakor ne moreš zmeriti), potem pa še v pancerju hodil nekaj časa po trgovini. Problem je ker je premehek (85), zato je zategnjen do konca. Sej za totalno rekreativno po smučišču se dol spuščat je OK...prvih par fur, pa par zadnjih v easy. Ko pa pritegneš na kante kakšen ornk slalom, carvanje, pa to ni več to to.....je pa tud problem v dilcah, ker so tekmovalne. Kot sem že napisal me je že serviser na to opomnil, tko da bo treba na trše pancerje, dilce so mi top.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Problem je ker je premehek (85), zato je zategnjen do konca.

Ne.

Do konca je zategnjen, ker je prevelik.

In ne - tudi če vtakneš nogo v vložek, je nisi natančno izmeril. V vsakem intersportu imajo pripravo, kjer ti izmerijo dolžino in širino stopala in te številke so edine pomembne (42, 43, 44... so samo približki). Moraš pa biti pozoren, ker praviloma nista obe stopali enaki, zato je treba izmeriti vsako posebej. Poleg tega pa ne gre samo za dolžino, ampak tudi obliko čevlja, ki so - tako kot naše noge - različne, zato ti bo en proizvajalec bolj ustrezal kot drugi.

Praviloma velika večina ljudi kupi prevelike pancerje, kar je največja napaka. Premajhne se še vedno da poširiti, pobrusiti...

Imaš pa prav - mehak pancer in tekmovalna dila je zelo slaba kombinacija. Koliko pa tehtaš?

Za 100+, seveda glej trde pancerje. Če nosiš kakšnih 70 kg, pa mogoče raje razmišljaj o zamenjavi smuč za kaj mehkejšega za začetek, ker dvojnega titanala zlepa ne boš pravilno upognil tudi s pancerji s 160 flexa...
smile-1.gif

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Tethtam okoli 85kg...mislim pa da v Hervisu te naprave niso imeli, v Intersportu sem jo pa že zasledil, bom pa pri naslednjem nakupu bolj pozoren. Je bil ša že zdej z mano kolega učitelj smučanja in sva preverjala zadevo...lahko pa da je res pancer pač tak kot je...in je low budget...oz. se meni zdi premehek zaradi dil. Sem jih pa dobil zastonj tako da, jih pač koristim, bom videl kako bo z boljšimi pancerji, kot kaže bo to drugo sezono oz. marca kje v tujini.

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Saj si lahko približno tudi sam izmeriš dolžino in širino noge, potrebuješ samo dve deščici - eno daš vzporedno s stopalom, drugi pa pravokotno na najvišji točki. Vzameš meter in izmeriš. Tista priprava je samo malo bolj sofisticirana verzija istega principa...
smile-1.gif

Če so smučke, ki jih imaš, res tekmovalne, nimaš kaj početi z njimi. Oziroma potrebuješ pancer s 130+ fleksa (pač najbolj trd model, ki ga firma dela), zraven pa še primerno znanje. Se mi zdi malo čudno, da te kolega, učitelj smučanja, ni opozoril na to... enostavno se za brezveze matraš, pa čeprav je konj podarjen.
smile-1.gif

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Mah tako no....zdej da par 100 eur stran vržem za nove dile ne bo šlo...za 10 dni smučanja na sezono bodo tele ok še nekaj časa, vem da jih do konca ne bom verjetno nikoli izkoristil (verjetno že "komericalnih" dil marsikdo ne). No tele pancerje mi je kolega že takoj odsvetoval, skor ni hotu niti svetovat, ker so mu to podn pancerji ampak sem rekel da bom pač probal, če mi bo sploh smučanje še ok...in evole, mi je, tako da, zdej so v igri novi pancerji. Tole glede številke bom vzel na znanje.
smile-1.gif