SMS sporočilo, ki vsebuje Č, dolgo kar 3-smse

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Problem pri MMSu je ta, da je dostava precej bolj nezanesljiva... potuje po drugi poti (GPRS) in marsikdo na mobilniku sploh nima nastavljeno za prejemanje in posilajnje MMS sporocil... SPloh ce ima mobilnik, ki ni bil kupljen pri operaterju ... Poleg tega je MMS drazji, ce se posiljatelj in/ali prejemnik nahaja v tujini ...

Res pa je, da lahko spises cel roman
smile-1.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik CLIO15 pravi:
Hm pa saj MMS = cenovno enak SMS, pa lahko spišeš celi roman
Glede na to, da nisem ravno SMS freak, mi tistih 1000 SMSov, ki so v paketu povsem zadostuje pa če še tolk čšžjev naklepam.

Aliens

3700. registrirani uporabnik
18. jun 2008
319
4
18
Kaj lahko kdo bolj tehnično razloži, zakaj je to s šumniki tako?

Kakor jaz vem imajo pri osnovnem ASCII kodiranju znaki dolžino 7 bitov, extended ASCII (npr. Latin 2 različica, ki zajema naše jezikovno področje) ima dodaten bit (torej 8 bitov - 256 možnih znakov). Obstajajo še druga kodiranja npr. Unicode, pri katerem ima vsak znak dolžino 16 bitov. Potemtakem bi lahko sklepali, da v primeru da dodamo šumnike bi v najslabšem primeru možna velikost SMS sporočila bila ravno dvakrat nižja od običajnega (Unicode kodiranje namesto ASCII).

Ampak očitno je tukaj neka druga filozofija zadaj?

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Sem ze prej dal linke do raznih virov...

Na Si.mobilovi strani imajo lepo razlozeno:

Sporočila SMS in omejitve glede dolžine

Sporočila SMS so po GSM standardu (documents GSM 03.40 and GSM 03.38) dolga do 160 znakov (140 Bytov). Glede na to, da lahko posamezen znak zavzame 7,8 ali16 bitov (odvisno od kodne tabele), je maksimalno število znakov, ki jih lahko pošljemo v sporočilu SMS različno. Tipi kodnih tabel so lahko naslednji:

Privzeta kodna tabela (dafault alphabet)

V tem primeru vsak znak zasede točno 7 bitov. Iz tega sledi, da sprejme sporočilo SMS do 160 znakov (140:7*8), le-to je privzeta nastavitev za večino mobilnih telefonov. Pri nekaterih telefonih lahko spremenimo nastavitve v UCS2 (Unicode), pri čemer je potrebno vedeti, da bo v tem primeru vsako sporočilo SMS omejeno na 70 znakov, ne glede na to, kakšni bodo le-ti.

Kodna tabela za binarna sporočila SMS

V tem primeru vsak znak zasede točno 8 bitov. Uporablja se za MMS notifikacije, WAP Push-e, melodije, iz tega sledi da sprejme sporočilo SMS do 140 znakov. Praviloma mobilni telefoni ne podpirajo pošiljanje takih sporočil SMS.

UCS2 (Unicode) kodna tabela

V tem primeru vsak znak zasede 16 bitov (ne glede na to ali je ČŽŠ ali pa ABC). Iz tega sledi, da prejme sporočilo SMS do 70 znakov (140/16*8). Telefoni, ki to podpirajo imajo načeloma dva načina pošiljanja takih sporočil SMS. Prvi način je ta, da telefon sam avtomatsko spremeni kodno tabelo sporočila SMS takoj, ko odtipkamo poseben znak (čžš#$$%...), zaradi tega se dolžina sporočila SMS avtomatsko zmanjša na 70 znakov. Drugi način je ta, da je UCS2 privzeta vrednost, ki jo ročno nastavimo v telefonu in je poslan SMS vedno v USC2 (Unicode) formatu, iz česar sledi, da je njegova maksimalna dolžina 70 znakov.

Tukaj velja poudariti, da mobilna naprava v primeru, da je vsebina sporočila SMS daljša od zgoraj omenjene, sama razdeli vsebino v dva ali več SMS sporočil, ki se seveda zaračunata posamično.

1 Byte = 8 bitov
1 bit= najmanjša enota binarega zapisa (lahko ima vrednost 0 ali 1)

Pa tudi v Moj Mikro je lepo razlozeno (se bolj tehnicno) >> http://www.mojmikro.si/center/povem_naglas/manj_kot_160_znakov

Semantique

Pripravnik
17. mar 2008
783
0
16
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Malo sem pregledoval spisek poslanih sporočil in se mi je zdelo čudno, kako je možno da sem porabil toliko sms-ov. Sicer je res, da jih imam v paketu 1000 brezplačnih, in me nič ne stanejo, ampak vseeno. Če sporočilo vsebuje čšž ali kak drug "nenavaden" znak, mi operater obračuna kot 3-smse, čeprav je dolg manj kot 160 znakov.

To je veliko bolj kot krivda operaterja, krivda telefona oz. njegove programske opreme.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Semantique pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Malo sem pregledoval spisek poslanih sporočil in se mi je zdelo čudno, kako je možno da sem porabil toliko sms-ov. Sicer je res, da jih imam v paketu 1000 brezplačnih, in me nič ne stanejo, ampak vseeno. Če sporočilo vsebuje čšž ali kak drug "nenavaden" znak, mi operater obračuna kot 3-smse, čeprav je dolg manj kot 160 znakov.

To je veliko bolj kot krivda operaterja, krivda telefona oz. njegove programske opreme.

In katerega potem ti priporočaš, da se to ne bi dogajalo?

Dej ne trosi neumnosti.

khakuam

Pripravnik
19. maj 2008
260
0
16
Pod kak drug "nenavaden" znak potem verjetno spada tudi "ñ"? Meni se namreč tudi dogaja, da pošiljam tri SMSe namesto enega, pa sploh šumnikov nimam.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Citat:

Dej ne trosi neumnosti.

Stupid much ? Lepo ti je napisal, da tukaj operater nima kaj razen da ti zavrne sporocilo - kaksen bi bil sele potem halo ? - ker jih telefon pac razdeli na vec kosov. Ce te zelo mocno moti, vkljuci omejitev dolzine sporocila oziroma izkljuci opcijo, ki omogoca posiljanje vecdelnih SMSov, pa bos vedno poslal tocno enega, vanj bos pa spravil toliko znakov, kot jih je najvec mozno (brez jugokvak vec, z njimi manj).

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:
Citat:

Dej ne trosi neumnosti.

Stupid much ? Lepo ti je napisal, da tukaj operater nima kaj razen da ti zavrne sporocilo - kaksen bi bil sele potem halo ? - ker jih telefon pac razdeli na vec kosov. Ce te zelo mocno moti, vkljuci omejitev dolzine sporocila oziroma izkljuci opcijo, ki omogoca posiljanje vecdelnih SMSov, pa bos vedno poslal tocno enega, vanj bos pa spravil toliko znakov, kot jih je najvec mozno (brez jugokvak vec, z njimi manj).

Ja, seveda. Ne, to ni krivda ne telefona in njegove programske opreme, amen. To je omejitev nečesa veliko bolj fundamentalnega. Če boš uspel, navkljub vsem ČŠŽjem, ki se pojavljajo, prebrati več kot samo dve vrstici te teme, boš to tudi sam (upam) ugotovil.
Ne me ne moti, vedno uporabljam krilate znake, ki jih, navkljub tvojemu nevedenju, uporablja še kdo drug, ne samo prebivalci bivše Juge.
Samo zate, v razširjen nabor znakov spadajo, tebi verjetno ljubše, črke s preglasom, poudarkom in kar je še takih posebnosti.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Moj stari ata je pogosto dejal: stisnit rit in prdnit hkrati se ne da (samo eno ali drugo).

Res je, se mnogo je takih znakov, ki jih ni v 7-bitnem naboru. Ce jih zelis uporabljati, bo pac potrebno manj ucinkovito kodiranje. Tukaj nima operater (kakor ti je lepo napisal uporabnik Semantique) absolutno nic; ne more operater narediti ciracara, pa bo kar naenkrat tvoj telefon uspel stlaciti se dodatne znake v tistih osnovnih 128. Pri tem je telefon (in ne operater) tisti, ki izbira nacin kodiranja glede na nabor uporabljenih znakov, preden odposlje sporocilo, telefon (in ne operater) je tudi tisti, ki se odloci ali bo sporocilo odposlal v vec kosih ali prekinil vnos, ko bo prvi SMS zapolnjen. Ali je zato "kriv" telefon ali so "krivi" standardi ? Tako pac je, telefoni so narejeni tako, da upostevajo standarde. Najbrz je kriv za vse skupaj prvi opicnjak, ki je zlezel z drevesa in povzrocil, da zdaj obstaja cloveska rasa in uporablja mobilne telefone z omejenim osnovnim naborom znakov v SMSih. Srecen ?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
??? Jaz nisem napisal, da si ti to trdil (kje to vidis - nobenega sporocila nisem editiral).

Semantique je v odgovor na pripombo uporabnika Pbutec, da operater zaracuna 3 SMSe zaradi vecje dolzine, napisal:
"To je veliko bolj kot krivda operaterja, krivda telefona oz. njegove programske opreme. "

Ti si odgovoril:
"In katerega potem ti priporočaš, da se to ne bi dogajalo?

Dej ne trosi neumnosti."

Dobro ves kje je omejitev, pa postavljas taka (nesmiselna) retoricna vprasanja.

Potem si se se enkrat zapicil v to, da naj ne bi imeli telefoni s tem nic.

"Ne, to ni krivda ne telefona in njegove programske opreme, amen."

OK, super. Izklopi dolga sporocila, pa res ne bo imel nic.

Bo v redu ?

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.497
122
63
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Ne bo pomagalo. č je č.

Pri uporabi ne-ascii znakov je dolžina SMS-a tam 70 znakov.

Smo že govorili o tem tule, mogoče bi lahko dali v kaki sticky ali FAQ?

Na E51 mi za šumnike odšteva po 1 znak, tudi sporočilo je lahko dolgo 160 znakov in bo še vedno poslalo kot en SMS.
Seveda imam nastavljeno kodiranje na omejeno podporo, pri popolni pa je tako kot si napisal.

Ce je sms s sumniki daljsi od 70 znakov delis s 66 pa zaokroziz navzgor, to je stevilo smsov ki se bo obracunalo.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.497
122
63
Se malo bolj obsirno:
Torej, max dolzina SMS-a je 140 bytov, glede na vrsto crke
se racuna:
- Navadne crke (vsak znak je 7 bitni)
- Binarni SMS (vsak znak je 8 bitni)
- Ostale crke, sumniki itd (vsak znak je 16 bitni)
Seveda, cim je ena crka v posameznem encodingu, potem so tudi vse ostale..

Ker je SMS dolg max 140 bytov (1120 bitov), potem je stevilo
SMS-ov:
x = Stevilo znakov / (1120 / (Bitov na znak))

Ce je SMS daljsi od 140 bytov, potem je stevilo SMS-ov
x = Stevilo znakov / (1072 / (Bitov na znak))
(Vsak SMS se skrajsa za 48 bitov zaradi UDH headerja, se pravi je max 1120 - 48 = 1072 bitov)

Torej ce recemo da je 'n' stevilo znakov v SMSu ki jih vtipkamo,
potem sledi izracun, na koliko bo razbito nase sporocilo (zaokrozi se vedno na celo cifro navzgor)

Dolzina Navadne crke(7bit) Binarni SMS(8bit) Sumniki(16bit)
========================================================================
Normalna SMS=n * 7 / 1120 SMS=n * 8/ 1120 SMS=n * 16/1120
Presezena SMS=n * 7 / 1072 SMS=n * 8/ 1072 SMS=n * 16/1072

oziroma:
Dolzina Navadne crke(7bit) Binarni SMS(8bit) Sumniki(16bit)
========================================================================
Normalna Max 160 znakov Max 140 bytov Max 70 znakov
Presezena Max 154 znakov Max 134 bytov Max 67 znakov