SMS sporočilo, ki vsebuje Č, dolgo kar 3-smse

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Malo sem pregledoval spisek poslanih sporočil in se mi je zdelo čudno, kako je možno da sem porabil toliko sms-ov. Sicer je res, da jih imam v paketu 1000 brezplačnih, in me nič ne stanejo, ampak vseeno. Če sporočilo vsebuje čšž ali kak drug "nenavaden" znak, mi operater obračuna kot 3-smse, čeprav je dolg manj kot 160 znakov.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.873
695
113
Nekje pod nastavitvami najdi možnost za izbiro kodiranja znakov in jo spremeni na nekaj drugega.
Lahko pa napišeš kateri telefon imaš in ti bomo znali malo natančneje pomagati
tongue-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Nekje pod nastavitvami najdi možnost za izbiro kodiranja znakov in jo spremeni na nekaj drugega.
Ne bo pomagalo. č je č.

Pri uporabi ne-ascii znakov je dolžina SMS-a tam 70 znakov.

Smo že govorili o tem tule, mogoče bi lahko dali v kaki sticky ali FAQ?

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Meni je recimo še Nokia N95 8GB pri vnosu ščž avtomatično odštela nekaj znakov in mi skrajšala sms, zdaj E72 pa mi normalno odšteva tudi za ščž po en znak in ne skrajšuje sms-a. Nastavitev nisem spreminjala.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
To s šumniki je čisto običajna lastnost sms tehnologije, če jih uporabljaš je tako zaračunavanje pač klasika.

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
jp res je @maci, na N70 ti recimo ko prvič vpišeš šumnik odšteje tudi do 90 znakov in potem lahko poljubno dodajaš šumnike, kateri se ti potem odštevajo kot normalna črka, po en znak. Na E72 ti jih že od začetka normalno odšteva po 1 znak, vendar nevem kakšen je končni "izdelek", ali je sestavljen iz enega ali več sms-ov....

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Jebovas šumniki. Kako se vam da še s to posebnostjo slovanskih jezikov ukvarjati na mobilniku? jaz bi jih še na računalniku najraje nehal uporabljati.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
N72 mi odšteva normalno po 1 sms - trenutno sem na Halo paketu pa lahk sproti preverim - ni službe ni naročnine je "račun" pod kontrolo
grin1.gif

Smrkc

Fizikalc
24. feb 2009
3.152
22
38
37
prešalti na ENG verzijo pa bo
cheer.gif

@maci, sej ti ga lahko odšteje kakor enga če ne presežeš 160 znakov, vendar je posledično SMS besedilo krajše, ker ti je že v samem začetki en šumnik zasegel več kot polovico prostih znakov...

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Itak ne uporabljam SLO menijev na mobilniku. Razlog je preprost - v ENG so izrazi dobro znani, zelo podobni med različnimi proizvajalci mobilnikov in modeli aparatov. V slovenskih izbirnikih pa se vsak igra po svoje, vsak prevaja malce drugače in moraš biti včasih že hudičevo pameten da razumeš, kaj se skriva za poslovenjenim izrazom.
Nasploh na nobeni napravi ne uporabljam izbirnikov v slovenskem jeziku. Motijo me, so nerazumljivi. Angleščina rules.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.873
695
113
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Ne bo pomagalo. č je č.

Na E51 mi za šumnike odšteva po 1 znak, tudi sporočilo je lahko dolgo 160 znakov in bo še vedno poslalo kot en SMS.
Seveda imam nastavljeno kodiranje na omejeno podporo, pri popolni pa je tako kot si napisal.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Citat:
Uporabnik Smrkc pravi:
prešalti na ENG verzijo pa bo
cheer.gif

@maci, sej ti ga lahko odšteje kakor enga če ne presežeš 160 znakov, vendar je posledično SMS besedilo krajše, ker ti je že v samem začetki en šumnik zasegel več kot polovico prostih znakov...

Ne, ker mi šumnik odšteje za samo en znak, itak vidim ko mi odšteva.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Problem nastane zaradi 7 bitnega in 8 bitnega zapisa, nekaj takega. Coolpower, ti moraš biti en hud frajer, ker ne uporabljaš krilatih znakov, aneda. Res si glavni.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.508
779
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:
Uporabnik philips pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Ne bo pomagalo. č je č.

Na E51 mi za šumnike odšteva po 1 znak, tudi sporočilo je lahko dolgo 160 znakov in bo še vedno poslalo kot en SMS.
Seveda imam nastavljeno kodiranje na omejeno podporo, pri popolni pa je tako kot si napisal.

Ampak ga potem prejemnik dobi brez sumnikov... ker se ze pred posiljanjem prekonvertira v besedilo brez sumnikov ... Pri nekaterih mobilnikih nadomesti crko s pravo, pri nekaterih pa namesto sumnika da kaksen drug znak...recimo vprasaj...

Vec ali manj imajo operaterji to omenjeno na svojih spletnih straneh...

http://www.simobil.si/sl/services.cp2?cid=6642AEA9-717F-E97C-3AB9-EF9CA03B2BCD&linkid=service

http://www.mobitel.si/pomoc-in-nastavitve/storitve.aspx (Glej vprasanje: Zakaj mi je obračunalo dva SMS-a, poslal sem pa enega?)

http://www.tusmobil.si/index.p...e&Itemid=94 (glej vprasanje: Zakaj se mi je poslano sporočilo obračunalo večkrat?)

http://www.izimobil.si/help.cp2?cid=4D170407-A951-B96A-670C-75CF1BD4B6BB&linkid=50

Se nekaj virov glede tega:
http://www.mojmikro.si/center/povem_naglas/manj_kot_160_znakov

http://ke-el.net/SCPET/MST/Razvoj_GSM_omrezij-9.pdf

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Zakaj bi bil pa frajer, če bi se silil s šumniki? Če smo lahko celo večnost pošiljali SMSe brez šumnikov in je bilo to vsem OK pa res ne vem, zakaj bi sedaj delal spremembe. KOnec koncev pa tudi ni nobene garancije, da bo prejemniku na njegovem mobilniku šumnike sploh pokazalo.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.873
695
113
Sem probal poslati samemu sebi SMS s šumniki pa res pride s sičniki.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik coolpower pravi:
Zakaj bi bil pa frajer, če bi se silil s šumniki? Če smo lahko celo večnost pošiljali SMSe brez šumnikov in je bilo to vsem OK pa res ne vem, zakaj bi sedaj delal spremembe. KOnec koncev pa tudi ni nobene garancije, da bo prejemniku na njegovem mobilniku šumnike sploh pokazalo.
Da te drugi laže razume, ni pomembnost, tak prej izpadeš brez krilatih znakov. Enako kot tisti, ki na računalniku ne uporabljajo strešic, so namreč taki svetovljani, znajo celo tri tuje besede.
priden.gif

Če imaš prav nastavljeno, na drugi strani prikaže vse, kot je treba.