Smrad v perilu

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
No da se oglasim.

Problematično perilo smo ponovno oprali na višji temperaturi in je zaenkrat OK.

Kot ste našteli, je vzrokov lahko več. Druge stvari bom tudi še preveril. (recimo iz ene omare prihaja isti smrad, zdaj ne vem, a je perilo pustilo vonj na omaro ali obratno; ni pa za pozabit, da je perilo smrdelo že ko je bilo mokro vzeto iz pralnega stroja)

pikapolonica02

Zelenc'
5. feb 2009
14
0
1
Si si že odgovoril, če ti smrdi že iz stroja je temperatura ali prašek. Če šele po sušenju, je vzrok predolgo sušenje. Omara pa odvisno, ugotovi ali prihaja vonj iz omare na cunje ali iz cunj na omaro. Če je plesen že prisotna dalj časa na omari včasih tudi luftanje in čiščenje ne pomaga. Preluftaj omaro in prostor,malo jo še s krpo počohi
grin1.gif
, nato daj notri čiste cunje. Če začnejo smrdet zaradi omare imaš problem v omari.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
no nihče ni omenil...

Če pereš cunje skupaj z prešvicanimi štumfi potem vse smrdi kot kuga
bonk.gif

MG3

babi
20. jul 2007
533
0
16
Bakovci pri MS
www.opelforum.si
KSZ
Prvič mi je perilo smrdelo nekako po urinu, ugotovila sem, da zaradi nekega dodtaka k vodi za likanje.
Drugič pa sem prala z Arielom in uporabila Silan mehčalec, perilo je nenormalno smrdelo.
Nikoli ne zlagaj toplega perila v omaro, pusti ga nekaj časa, da se ohladi , če ga sušiš zunaj na mrzlem pa ga pusti da se ogreje na sobno temperaturo, šele nato ga lahko pospraviš v omaro.

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Če konstantno pereš pri nizkih temperaturah, moraš občasno "razkužit" stroj s pranjem na 95% stopinj, saj se v ostankih praška in kože v ceveh razvijajo bakterije, ki povzročajo točno to, kar navajata stein in samojed. Ugotovljeno v laboratoriju, toda proizvajalci tega (še) ne komunicirajo.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Hm, meni se zdi vse to kar pišete eni ful čudno. Sama perem barvno perilo na 40 in belo na (večinoma) 60 zaradi manjše porabe energije. Malokrat je perilo tako umazano da bi ga morala dat prat na več kot 60. Če pa že ga raje prej namočim v vodi z
z Dash praškom za par urc in potem dam v pralni stroj. Bakterije se uničijo tudi pri 60, ne rabiš prat pri 95. :)
Perem z biološko razgradljivimi praški Sonet (razen Dash v zelo umazanih primerih) namesto mehčalca uporabljam bel kis. Perilo je vedno popolnoma brez vonja (jp, kljub kisu :), niti ko ga sušim notri niti ko je sušeno zunaj. Po likanju ga obvezno pustim nekaj časa zunaj da se presuši, ker likam na paro. Ponavadi čez noč, zjutraj dam v omaro.
Jaz mislim, da je problem v kombinaciji praškov/mehčalcev ki jih uporabljate (mogoče reakcija med njima, koneckoncev gre za kemikalije, le te pa se nikoli popolnoma ne izperejo iz perila). Mogoče tudi prevelika količina le-teh. Eni so pač prfuknje*Ni na te umetne vonjave.
frown-1.gif

Lokos

Pripravnik
17. okt 2007
383
0
16
faktor-x.blogspot.com
Nekako se strinjam s Pasty. Z ženo ima doma stroj ki je star cca4 leta in nevem če sva 3x prala na 95. Vedno pereva na 40 ali 60, občasno celo samo na 30 pa nimava nobenih problemov z vonjavami. Tudi jaz bi se strinjal s tem da je problem v praških ali pa celo v praških ki ostaneji in se posušijo v dozirci in dovodni cevi v boben in posledično pri naslednjem pranju dovajajo ta svoj "posušen" zatohel vonj v boben in na perilo. Bi pa mogoče probal če se ti slučajno zdi da perilo pridobi na vonju po sušenju, perilo posušit v sušilnem stroju od kodr definitivno pride suh in še nekako prepihan pa boš videl kaj bo potem. Če nimaš sušilnega stroja pa se poskusi zmenit za sušenje z kakim od sorodnikov ali prijateljev ki imajo sušilni stroj. Prepričan sem da ti za eno žehto ne bojo odklonili pomoči. To le toliko da vidiš če je mogoče problem v sušenju v določenem prostoru doma.

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
Problem je v tekočih detergentih, ki zapacajo pralni stroj. Pomaga samo še temeljito čiščenje stroja in od takrat naprej samo še detergent v prašku, ter pranje bombažnega belega perila na 95 stopinj (s tem se tudi stroj dezinficira).
Definitivna rešitev je podrobneje opisana tukaj
cool-1.gif
:

http://britev.si/viewtopic.php?f=14&t=99

LP

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.416
4.986
113
Citat:
Uporabnik motofrik pravi:
..isti problem, s smrdečim perilom. Pa še en problem -babn'ca slišati noče, da bi šla tekoča zadeva stran in pralni prašpek nazaj.... Bom uredil, ko bom dal prati.

Pri nas se je to tud enkrat začelo dogajati, smredlo je po postani vodi... ugotovili smo da je crknil grelec v pralnem stroju, po popravilu se smrad ni več pojavljal...

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.901
114
63
štajerska
pri nas sicer perilo ne smrdi, ampak iz obeh stroje pa je tak vonj po kanalizaciji. pa sem že sifon menjal, pa gledal ( koliko se pač da ), če je kaj v strojih, pa filter itd. 1x sem ga potem samega pustil laufat na 95 st pa je bilo ok. ampak po naslednji runid perila spet isto sranje.
bo akcija s sodo.
prašek pa neugodno vpliva na greznice in čistilne naprave. in ker imamo mi čistilno napravo mora biti tekoče sredstvo

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Vsi novi materiali, majice, hlače itd... piše gor nujno prati pri max 30C -> recimo lep primer je material PIMA cutton iz kateega so narejen nove majice priznanih znamk.

uli

Pripravnik
6. okt 2007
103
0
16
Kolk se pa da sode in kisa v stroj da se spuca pri nas je isto, brisače smrdijo pa se sušijo v sušilcu al pa na soncu, zmeram isto naša noče slišat da bi šli nazaj na navaden prašek mamo pa tekoči ariel.kot kaže bom mogel to narest 1krat na mesec čiščenje stroja

Bajkman

Majstr
23. jun 2010
3.714
159
63
S povdarkom, da mora soda biti pralna in ne bikarbona.

Po tem pa se ponovi postopek, ampak tokrat se vzame 3l NEAROMATIZIRANEGA ALKOHOLNEGA KISA.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Tako je!
Princip je pa ta, da ko si enkrat dovolil bakterijam, da se razmnožijo, (smrad), je velik problem se jih odkrižati, saj moderne tkanine ne dovoljujejo kuhanja na 95 C. Če je že stanovanje vlažno, so pa sploh pogoji za plesen že v zraku in ne samo po stenah in cotah.

To moderno "šparanje" z energijo pri pranju pri 60 C je nevarno in se ga je treba zavedati. Danes ni tolikšnji problem, ko imamo antibiotike, še naše mame so se pa tega peklensko bale! Perilo se je vedno prekuhavalo, ker se nekatere nevarne bakterije tudi pri 60 C zelo veselo razmnožujejo.
Potem pa posušiti do suhega, kar je zopet v vlažnem stanovanju težko. Sušilni stroj! Ja, se splača !