Smiselnost neplačanega očetovskega dopusta

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Kot piše v naslovu teme me zanima za koga je neplačan očetovski dopust sploh smiseln? Če si zaposlen in recimo cel mesec v kosu koristiš neplačan očetovski dopust, ti država plača prispevke - po domače, leta ti tečejo, podjetje pa ti plače ne izplača, saj gre za neplačan očetovski dopust ???
sprasujem se.gif

Komu je to sploh namenjeno???
13.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Ljudem, ki jim en mesec preživet ob otroku pomeni več kot mesečna neto plača.

19. jul 2007
2.890
1.605
113
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
Kot piše v naslovu teme me zanima za koga je neplačan očetovski dopust sploh smiseln? Če si zaposlen in recimo cel mesec v kosu koristiš neplačan očetovski dopust, ti država plača prispevke - po domače, leta ti tečejo, podjetje pa ti plače ne izplača, saj gre za neplačan očetovski dopust ???
sprasujem se.gif

13.gif

Nekomu, ki mu dejstvo, da je 75 dni skupaj z družino pomeni več, kot pa plača. Se pravi, denar ni pomemben, ni pa prekinjeno delovno razmerje in vse kar je povezano s tem (delovna doba, zdravstveno zavarovanje).

Poznam, kar nekaj očetov, ki so šli zadnjih par mesecev na porodniško, pa žena nazaj v službo, ne poznam pa nikogar, ki bi koristil neplačan dopust, tako da je, je vprašanje kdo dejansko to koristi. Je res, da če denar res ni problem, pa bi rabil dopust, je to zanimiva opcija.
(jaz sem sicer izbral to možnost, so mi svetovali na CSD, je pa ZELO verjetno ne bom koristil)

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Hvala obema za mnenje.

Torej je v bistvu namenjeno zelo dobro situiranim očetom, ki jim izpad dohodka ni bistven za eksistenco. Težko si namreč predstavljam da bi lahko oseba, ki prejema recimo 1k plače, od tega jih za mesečne stroške porabi cca. 700eur vzela takšne vrste dopust.
Bolj fair bi bilo, da bi država plačala vse prispevke, plačo pa bi "očku" delodajalec vseeno izplačal.

Spet zadeva namenjena bogatim ...

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.311
7.312
113
Fair? Pa kaj mislis da delodajalci dnar s kopirnimi stroji proizvajajo?! Pa od kje te ideje... kot da ti mehanik rece, da ti sicer servisa ne bo naredil, bi bilo pa fair da mu ti vseeno placas za storitev.

Sicer pa poznam policista ki je koristil tak dopust. Ocitno mu doma pomagajo oz ima nasparan denar da je tistih 700 EUR lahko pogresal.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
Kdo pa je rekel, da moras cel mesec doma ostat. Jaz ga bom vzel en teden za uvajanje otroka v vrtec

maurice

Pripravnik
30. apr 2008
867
2
18
Da ne boš tega vzel preveč osebno
smile-1.gif

Otroka pripelji v vrtec, in tam ga imajo vzgojiteljice, ki so za to usposobljene, ti se pa ženi posveti oziroma doma kaj postori.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
V bistvu ga imaš na voljo 52dni in jih lahko koristiš tudi po dnevih v popolni ali delni odsotnosti. To pomeni da lahko v praksi tu in tam kak dan na mesec koristiš prosti dan, ali greš prej iz službe ali kasneje prideš, pa s tem ne črpaš svoj fond dopusta niti delodajalca nič ne stane. Če delodajalca nič ne stane, ga takšne odsotnosti tudi običajno ne motijo.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.078
6.925
113
pri taščici
Ko "moraš" hoditi v službo, za katero "veš" da ne bo plačana, je bolje iti na očetovski dopust kot pa zastonj iti v službo.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.982
6.158
113
Citat:
Uporabnik stankozaspanko pravi:
sprasujem se.gif

13.gif

Ravnokar sem še na očetovskem...

Ni res da ostaneš brez plače. Država ti nakaže to kar ti delodajalec ne. Zato moraš v vlogi podat 12 zadnjih plač, da ti na podlagi teh izplačajo nadomestilo za plačo.

Torej win-win situacija. Neplačan dopust je samo za delodajalca. Ti kot oče, si ekonomsko na enakem kot bi delal.

Seveda tukaj govorimo o 11 delovnih dnevih, ki se imenujejo očetovski dopust. Če greš na neplačanega za 3 mesece je pa seveda zgodba drugačna.

Nazadnje urejeno:

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Fair? Pa kaj mislis da delodajalci dnar s kopirnimi stroji proizvajajo?! Pa od kje te ideje... kot da ti mehanik rece, da ti sicer servisa ne bo naredil, bi bilo pa fair da mu ti vseeno placas za storitev.

Sicer pa poznam policista ki je koristil tak dopust. Ocitno mu doma pomagajo oz ima nasparan denar da je tistih 700 EUR lahko pogresal.

Ma nisi razumel kaj je bil moj point, sem mogoče res malce hecno napisal. Sem tudi sam delodajalec, tako da vem da denarja ne serjemo.
wink-1.gif

Pbutec je lepo opisal čemu je ta dopust namenjen, par dni vsak mesec, ne pa cel mesec v kosu, ker je malo ljudi, ki si lahko privošči biti en mesec ali več brez plače.
zmaga.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.008
11.131
113
Ko že debatiramo, kaj ti kao pripada do kerga leta. Tistega očetovskega ob porodu sem koristil.

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
... čeprav po drugi strani jih je ogromno, ki za več mesecev plače niso prejeli, vseeno pa imajo upanje da jo nekoč bodo.
wink-1.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Do 6. meseca je 11 delovnih dni plačanega, do 3. leta pa še 52dni neplačanega.