Če se boš odločil za AMD ne glej B550 plošč ampak X570, najboljši procesor v srednji razred osnovno ploščo, nima smisla tišat.
Zakaj ne bi imelo smisla "tiščat" B550 plato za AMD proc? Čipset sam po sebi ne narekuje kvalitete matične, ampak je več ali manj razlika zgolj v I/O, kar pa vsak zase ve kaj potrebuje. X570 ima PCIe x4 gen4 chipset link namesto gen3 pri B550, kar pomeni 2x več pasovne širine za chipset, s tem pa nekaj več USBjev in gen 4 PCIe slotov. Če jih rabiš super, sicer pa ti ne pomaga kaj dosti. Imaš pa pri B550 še vedno PCIe gen4 direktno iz CPUja za grafično (x16) in prvi NVME enako kot pri X570.
Precej boljše je vzet kvalitetno B550 ploščo kot poceni X570. Oziroma če gledaš v istem cenovnem rangu bo imela X570 vse ostale komponente slabše (predvsem VRMje, ki so dosti bolj pomembni za delovanje CPUja kot pa dodatni USB porti, ki jih pač rabiš ali pa ne). Seveda če denar ni ovira in kupuješ balls to the wall config , potem vzameš tudi neko kvalitetno in drago X570 plato. Če res kupuješ najboljši AM4 proc (5950X za cca. 800-1000€), potem res nima smisla šparat pri plati. Ampak zaenkrat je bilo govora uglavnem o 5600X/5800X. Za ta namen, je pa pomoje čist smiselno pogledat kvalitetno B550 plato, ki jo dobiš že okrog 130-160€ (recimo
B550 Tomahawk za 147€ na mimovrste), če ti seveda I/O na B550 zadostuje.
Jaz sem recimo vzel MSI B550 Gaming Edge Wifi za cca. 165€ ter 60€ cashbacka v kombinaciji s procom. Gledal sem predvsem nekaj kar ima solidne VRMje, interni USB-C port za front panel, 2.5GbE in WiFi chipset (zaradi bluetootha, da se ne zafrkavam z raznimi dongli za BT slušalke, XBox controller, miš, tipkovnico itd., samega WiFija v resnici ne rabim na). Za relativno majhno cenovno razliko bi dobil istoimensko X570 plato, ampak bi imela slabše VRMje (4 + 2 faze - 8X46A za CPU in 2x46A za SoC namesto 5 + 2 faz - 10x60A za CPU in 2*60A za SoC), giga ethernet namesto 2.5G, manjko front USB-C porta, manj priključkov za ventilatorje itd., tako da sem se na koncu vseeno odločil za B550. Seveda se dobi tudi X570 z vsemi temi bombončki in še več, ampak so tudi cene potem višje. Hočem povedat, da je je treba gledat celoto ne zgolj chipset B550 vs X570.