Smart

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
Nekako rzmišljamo, da bi za drugi avto pri hiši nabavli smarta. Naj bi bil bencinski, 700 ccm, 61 KM, bencinar, star nekje do 7 let in do 100kkm. Glede na to, da gre za male turbo bencince, me zanima kakšne so kej posebnosti tega vozila in motorjev? Bo zadeva še laufala recimo dodatnih 50kkm brez kakšnih večjih stroškov. Kakšni posebni napotki, glede vzdrževanja, kako je to kej trajno, so kakšne posebne hibe motorja podvozja in karoserije, vglavnem zanima me splošno o vozilu. Namenjen bo za mestno vožnjo nekako do 5 km v enem kosu in cca 7000 na leto.

Hvala lepa

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Sedaj bolj z glave govorim(tako da me ne zares vzet), mi je enkrat(ko sem imel pribliske o nakupu) sosed dejal(priznan mehankar MB)ki si je med drugimi tudi lastil Smarta da je zadeva dobra do 100k km. Potem pa naj bi se začele težave (menjava motorja). Več lahko p povem konec tedna ko gremo na pivo.

Nazadnje urejeno:

der_Starke

Pripravnik
22. jun 2010
881
5
18
Vzhodna - MB
Menjalniki niso biser (rukanje in cukanje;)). Glede na zmerno kakovost letnikov, ki jih gledas ti ter dokaj slabo servisno mrezo, deli.... bi ti raje predlagal kakega C1/Aygo/107 - pa se sedeze zadaj imas.

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
A lahko to zadevo na MB servisih servisiraš? Včasih vem da je bil Autocommerce uvoznika, sedaj na njihovi strani ne duha ne sluha o smartih. Ali sploh še obstaja uvoznik za slo? Vidim pa da imajo Hrvati uvoznika in serviserja. Najbližji MB servis je meni tako v Zagrebu. Tako da z deli nebi smelo bit problema, pa še kak PDV pade nazaj.

Zanima me res samo to, če bo takšna zadevca še zdržala cca 50k, ker če kmalu po nakupu crkne kakšna turbina, motor itd, so stroški večji od vrednosti vozila. Potem bi blo že skor boljš, novejšega uzet.

Nazadnje urejeno:

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
Glede francosko japonskih trojčkov, pa tako. So preveliki za to kar potrebujem. Nekaj takega že imam, sicer matica l98. Po 5 letnih izkušnjah je za mestno uporabo zme še prevelik. Relacije ki jih vozim so 2km v službo, 2km otroka v glasbeno šolo, 1km v šolo, vse trgovine so v krogu 2km. 9 letnega otroka lahko z jahačem fliknem na prvi sedež, torbo v prtljažnik, katerega ima btw smart najmanj enako velikega kot matiz. Če pa smarta primerjam z mojim skuterjem Yam Majesty 400, pa ni večjih razlik, mislim da je skuter še nekaj daljši od smarta. Tako da smart 99% bo, sam vprašanje kakšen in kateri letnik. Prednost pri nakupu je veriga v motorju, ker z jermeni na vsakih 20k km se ne mislim zajebavat. Več jih skoraj ne naredim v cca 5 letih.

Samo za info strai Matiz ima veliki servis vsake 3 leta ali 50k km
bonk.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.157
4.142
113
So ti že povedali da so smartovi motorji narjeni da niso zanesljivi. Pravzaprav so tipa wankl v tistih nemških avtih (NSU?) kjer si poleg enega motorja vozil še rezervnega v prtljažniku!
grin1.gif

Alternativa ti je recimo toyota IQ, je pa res da so to nova in še 1x dražja vozila. Mislim da imajo tudi toyote ketno, če ti je to glavni problem!

Pa smarti so mnogo precenjeni, je pa res da alternative nimajo (pač za enak denar kot 5 let starega smarta lahko kupiš Kio Picanto ali podoben jajc).

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.545
5.094
113
Za ta avtomobil si se odločil in ga pač kupi.
Če iščeš minuse, jih po mojem največ vidiš, ko pogledaš na cesto. Ni teh primerkov. To skoraj gotovo pomeni, da ni veliko usposobljenih in izkušenih serviserjev, če bi jih mogoče rabil. Verjetno tudi rezervnih delov ne dobiš v vsaki trafiki.
Ampak nič od tega mogoče v nekaj 10.000 km ne boš rabil. Olje in filtre znak vsak mehanik po duši menjati na poljubnem modelu.

john

Pripravnik
27. sep 2007
646
0
16
tudi avtomatski menjalnik je pojem zase. Prestavlja kot kak star jugo ali fičo, da o hitrosti prestavljanja ne govorim.

LP

krengorenc

Pripravnik
12. jul 2011
136
0
16
Se opravičujem!
Ja,najprej me zanima kakšnega bi kupil?
Servisi so še vedno v AC Ljubljana.
Zanima pa me, koliko od vas, ki pišete komentarje, ima ali je imelo opravka s Smarti?

cizy

Fizikalc
21. jul 2007
6.976
64
48
Tam nekje okoli 100k km bojda rad motor shodi... Tako sem slišal od 2 lastnikov.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.038
11.157
113
baje motor shodi prej 100kkm, tako sem slišal na alterju

kaj potem v rimu imajo kar tovarno motorjev?

7 let star smart ki ima 100kkm na števcu je itak zgonjen... :S to ja morš 13k na leto delat al še več.

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
Kupu bi smart for two, bencinc 61 KM. Hja da samo 100kkm zdrži, kjub rednemu vzdrževanju? Potem bi se lahk po 13 letih proizvodnje že kej naučil in zadeve popravili. Če res zadeve ne štimajo, potem ostali uporabniki bežite vstran od VAG group TSI. Ena 1,5 tonska oktavija 1.2 in čez 100 KS, bo riknla po 50kkm. Posebej ker ima VAG dober renome glede bencincev. Če bi bil pripravljen 10k investirat bi vzel novega, ampak, ne. Bom že kej drugega poštudiral.

map

Guru
6. jul 2008
7.860
1.963
113
najrajš na babi
OK, brez hude krvi. Pač iščem drugi avto, ker Matiz, kjub 69k km je že v slabem stanju, vsa popravila se pač ne izplačajo. Za tiste 5 let stare trojče, čez 100k km pač ne mislim 4 jurje dajat. Glede na to da je ena od prioritet veriga, pride v poštev tud corsa. Mati ima mislim da 05 letnik, tiste prve serije z 1.2 twinport(80 KM), nekaj čez 40 k km. Glede na to da sta oba starca v penziji ne vem če rabita 2 avta. Vkolikor bi bla prpravljena corso prodat je sigurno prva izbira (znano poreklo, 1. lastnica, garažiran, servisiran, ketna). Naslednje vozilce, ki se mi dopade je Yaris 1.0. Novih modelov starih okoli 5 let pod 6k skoraj ne dobiš, nova je pa nekaj čez 9, glede na to da je zunaj že novejši model (tu mač za mestna jajca). Ampak drugih alternativ trenurno ne vidim.

Mogoče je res najbolj nekaj najnujnešega investirat v trenutni avto, vozit še kako let, ter odpeljat na odpad.