Smart Home - aplikacije

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.467
1.929
113
Openremote

Žal nimam izkušenj s prve roke, sem pa poslušal avtorja tega na eni konferenci. To je blo kake 5 let nazaj in zadeva je še vedno živa, tako da nekaj že mora bit na tem.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Kaj točno te zanima? Glede na link predpostavljam, da si zainteresiran bolj v neko delno t.i. DIY rešitev SmartHome-a? Bi rad samo spremljal kake podatke ali tudi dejansko kaj upravljal?
Če imaš v mislih samo kako vremensko postajo, je tole mislim da top produkt Netatmo

lp

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
archos imaš v conradu.

Povej kaj točno bi rad, bo lažje svetovat. Ponudba je kar pestra. Ponavadi se potem ustavi pri denarju:(
@odisej je bolj za profi varjante;)

I

Izbrisan uporabnik 474

alfa in omega za Home Automation je sistem KMX/EIB. Ponudnikov je kar nekaj. Gre za dvožilno komunikacijo, kjer med stikali vlečemo samo telefonsko parico. V navadni hiši je tako med stikali in drugimi vhodnimi enotami (stikala, tipke, senzorji gibanja, odprtosti vrat, termostati, RFID-i itd.) samo en kabel in samo en kabel pride do centralne enote.

Problem KMX/EIB sistema je cena. Eno stiaklo ON/OFF je recimo od 40€ navzgor
frown-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
ter v tem da je potrebno štemat, če ni novogradnja;)
v novogradnji ni noben problem. problem nastane potem ko se čez par let spomneš, da bi pa rad se mal po afnal;)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Če ima nekdo denar za afnanje, bo pa še za štemanje..itak bi babi pasalo, da se na novo pleska, ipd, možnost da malce spremeni bivalni prostor
wink-1.gif

I

Izbrisan uporabnik 474

Jaz sem sicer ob prenovi stanovanja zvlekel vse kable od stikal v centralno omarico in se počasi spravljam k avtomatizaciji, ampak se pa spomnim še kake druge stvari, pa bi blo treba še kakih par kablov potegnit
smile-1.gif
Pa vtičnice sem tudi delal "daisy chain" tak da recimo to tud (zaenkrat) odpade...

Je pa res, da če imaš že v štratu to predvideno, potem je Home Automation zakon. Sploh ker je recimo preko androida vedno večja podpora kontrolerjem, sploh recimo konkurenca Taskerju - IFTTT (IF This THAN That).

Se bližaš zvečer domu, pa te lepo pričakajo lučke od vhoda do hladilnika s pirom... Si peleš domov kaki ulov, pa so lučke od vhoda do spalnice, Barry White pa že kruli...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
no ja. ne moreš glih tako posploševat.
Da se resno tega lotiš, je treba oreeeeeng preštemat bajto.
Se pa da "afnat" oz gre bolj za udobje tudi brezžično in po "sprejemljivih" cenah. Seveda odvisno od zahtev, ki jih imaš.

I

Izbrisan uporabnik 474

Saj je vedno bolj razvejana tudi DIY scena, tak da se že tu da kar precej naredit in prišparat. Kakšne brezžični vmesniki s kontaktorjem, ki ga montiraš v luč, pa brezžična stikala, za vtičnice so vmesniki... Samo to je vse nek približek. Hec bo, ko bo 2.4GHz mreža že pošteno zabasana pa pride do izgube ali trkov paketov. Bođ dal vlečt dol torrent pa se bo pralni stroj vklopil :D

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.269
7.051
113
Kaj bi bilo potem pametno, da bi nekdo, ki zdaj gradi bajto, naredil, da je pripravljen za morebitno afnanje v prihodnosti. torej ne, da bi se lotil avtomatizcije, ampak da bi imel vse pripravljeno za prihodnost?

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
marsikaj se da, samo znat je treba;)
ali pa s temi že na pol diy elementi, ko samo vštekaš. Samo ko enkrat na papir vržeš kaj vse bi rad, tudi ta hec ni več pocen.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
vprašaš denya al pa karin;)

kaj pa veš kaj bo v prihodnosti. mogoče pa bo že brezžični sitem tolk razvit, da ne boš rabil nič;)

najbolj trotel ziher pa je utp kabel. trenutni sistemi delujejo preko njega.
sam a boš res kr tko "kaj pa če" po celi bajti poleg štroma napeljal še utp kable, pa na okna ne smeš pozabit;)

I

Izbrisan uporabnik 474

Od vsakega stikala kabel v en centralni prostor, od vsake vtičnice kabel v en centralni prostor... V bistvu od vsega, kar bi rad upravljal (vtičnice, luči, termostati, žaluzije) potegneš kabel v tisti prostor (kurilnica, garaža, špajza). Če imaš več etaž, lahko to storiš za vsako etažo posebej, vendar je pametno potegnit med obema prostoroma kakšen ethernet kabel.

To je idealna rešitev, saj lahko naknadno uporabiš katerikoli standard se ti zahoče, predvsem pa lahko uporabljaš navaden potrošniški material. Recimo kupiš Siemensov LOGO!, ki stane okrog 100€ (ali pa 130€ za ethernet verzijo) in ima 8 vhodov in 4 izhode. zadeva je zelo preprosta za programirat. Odpade čuda vezav za menjalana stikala, tipkala, križne vezave. Lahko določiš, da en pritisk je ta luč, 2 pritiska je druga luč, ali skupine luči itd. Lahko za vsak izhod določiš recimo kakšno breme je gor (recimo 100W žarnica) in računa porabo na vsakem izhodu.

Od tukaj, only the sky is the limit...

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
en praktičen primer;
kolega je pred leti obnavljal bajto. Kljub temu, da sem mu rekel, da si naj pri tv-ju da vsaj 4 utp vtičnice + strešno anteno ali kabelsko.. me ni poslušal.
Sedaj razmišlja da bi skenslal iptv... sam nima priključka za strešno anteno;) ko mu iptv dol pade ima pa sobno vrženo kot pri ciganih;)
pa je zmankal lukenj za smart tv, za hifi, za htpc, playstation... Res je vse to se da danes že brezžično. Sam dober vemo, da kabel je še vedno zakon;)

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Karakala pravi:
Jaz razmišljam o tem : http://netichome.com/slovene/
da bi kontoliral žaluzije in luči, klimo in toplotno črpalko.

Ima mogoče že kdo to zadevo?

nisem se poglabljal v tvoj primer.
Nujno pa je potrebno gledat sisteme, ki niso zaprti v samo svoj sistem. To pomeni, da delajo na nekem znanem sistmeu in lahko nek element čez kako leto kupiš tudi od druge firme.

recimo s tem lahko upravljaš elemente ki jih dobiš pri nas v conradu in bauhausu
http://cms.jbmedia.de/index.php?lang=en
to imajo v bauhausu
http://intertechno.at/index.html

crnobog

Guru
29. apr 2009
3.467
1.929
113
Citat:
Uporabnik Fusion pravi:
en praktičen primer;
kolega je pred leti obnavljal bajto. Kljub temu, da sem mu rekel, da si naj pri tv-ju da vsaj 4 utp vtičnice + strešno anteno ali kabelsko.. me ni poslušal.
Sedaj razmišlja da bi skenslal iptv... sam nima priključka za strešno anteno;) ko mu iptv dol pade ima pa sobno vrženo kot pri ciganih;)
pa je zmankal lukenj za smart tv, za hifi, za htpc, playstation... Res je vse to se da danes že brezžično. Sam dober vemo, da kabel je še vedno zakon;)

In zakaj ne more počit enega lan huba/switcha za 10€ nekam za feršterkar?

https://www.mimovrste.com/stikala/asus-switch-asus-gx1005-5-portni?v=628997

mlacar

Pripravnik
29. avg 2007
441
5
18
Jaz potrebujem:

- notranjo temperaturo/vlago 2x
- zunanjo temperaturo/vlago 1x
- senzor gibanja 1x
- kamera 1x
- senzor odprtih vrat
- ir modul za kontrolo klimatske naprave

Vse to je potrebno da je brezžično kot je v prvem primeru.

Nazadnje urejeno:

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
če imaš samo 1 priključek po katermu pride iptv, kolker vem ti switch ne pomaga.
pa navadne antene tudi še vedno nima.

pač poitn je bil, da če že nekaj delaš, nardiš oreng in vsaj malo pogledaš v prihodnost...