Kdo je v pristojnosti reševanja "problemov" na cesti, ki je v privat lasti, jaz imam na njej pa služnost za dovoz v hišo. Če recimo nekdo parkira avto tam, kdo lahko kliče policijo in/ali pajka, da ga odstranijo? Samo lastnik ceste ali lahko tudi jaz?
In kaj se zgodi s temi pravicami, ko se cesta preda v javno dobro, kako je potem urejena lastniška in služnostna pravica, ostane vse enako, ali gre zemlja/cesta v "javno last" in lahko kdorkoli "serje" po njej?
No, no, ob prenosu v javno dobro se vse služnosti (razen posebnih, kot je recimo gradnja komunalij, kamor pa služnost hoje in vožnje z vsemi vozili ne spada) brišejo, saj nima smisla, da imaš na nek način lastni zemlji služnost v svojo korist.
Prosim pošlji mi na ZS en zk izpisek za javno dobro z vknjiženo pravico hoje in vožnje...
To je v primeru, ko si obkrožen s parcelo istega lastnika.Ni cisto tako. Ce nima dostopa do svoje parcele drugje kot pa preko tvojega imetja, potem te lahko tozi za nujno pot. Sodisce mu bo to tudi dodelilo, sevesa pa ne brez placno. Torej ali od tebe kupi del parcele in seveda placa geodeta, ki bo izvedel odmero ali pa gre v tozbo za dolocitev nujne poti.
Do te svoje parcele bi lahko dostopal tudi preko svoje obstoječe parcele (bi se pač moral odpovedati svojemu vrtu), kar pa mu ne diši in bi me raje tožil za nujno pot.Ni cisto tako. Ce nima dostopa do svoje parcele drugje kot pa preko tvojega imetja, potem te lahko tozi za nujno pot.
Javno dobro zagotovo ne, v najslabšem primeru služnost.Do te svoje parcele bi lahko dostopal tudi preko svoje obstoječe parcele (bi se pač moral odpovedati svojemu vrtu), kar pa mu ne diši in bi me raje tožil za nujno pot.
Torej me v primeru, da se ne bova mogla dogovoriti čaka tožba, pri kateri pa glede na naše sodstvo, ne morem reči, da bo upoštevana tudi druga možnost dostopa in se bo odredilo, da je moja parcela javno dobro?
O kakšni ceni govorimo?Da ne odpiram nove teme:
Sosed želi uredit dostop na svojo parcelo, preko moje parcele, do javne ceste.
Predlagal sem mu odkup dela moje parcele, da bo lahko "po svojem" imel dostop do ceste, vendar tega ne želi. On bi raje, da dam del svoje parcele v javno dobro.
Ima to pravico, da to zahteva od mene? Če ne pristanem im me gre tožit, češ da mu oviram dostop do njegove parcele, ali ima dejansko možnost za uspeh?
Trenutno je njegova parcela njiva, ki pa je gradbena parcela, tako da se mu gre za to, da si uredi dostop do javne ceste, ker bi rad svojo parcelo prodal.
Do te svoje parcele bi lahko dostopal tudi preko svoje obstoječe parcele (bi se pač moral odpovedati svojemu vrtu), kar pa mu ne diši in bi me raje tožil za nujno pot.
Torej me v primeru, da se ne bova mogla dogovoriti čaka tožba, pri kateri pa glede na naše sodstvo, ne morem reči, da bo upoštevana tudi druga možnost dostopa in se bo odredilo, da je moja parcela javno dobro?