Citat:
Uporabnik SnuffyZ32 pravi:
Mocno dvomim, sploh s skenerja za ~100eur se nikol nisem dobil nic kar bi blo podobno skenirani fotki brez konkretnih popravkov.
Slike se nisem slikal, sem pa slikal diase in so rezultati boljsi kot instant scan filma v fotostudiju ki ti ga na CD zapecejo. Da ne omenjam scan diasa s poceni scanerjem ki ima backlight.
no seveda... so boljsi in slabsi scanerji, vendar za arhiv narest nebo kupoval nevem kako hudega photo scanerja. Predlagam da se v kaksen studio vprasa kolk bi prisel dober scan printanih fotografij, ce kdo to dela. Ce te opcije ni, se doma poigras z fotografiranjem fotografij. Ce to nikamor ne pelje, pa se pozanimas ce koga poznas ki ma dober skener
Ce ni takih, pa takega ki ma slab skener, hehehe.
Drugace pa tu je primer slikanih diasov. Barve so 95% taksne kot ce das dias na projektor (tudi saturacija). Najvecja omejitev je v bistvu RGB colospace in monitor. Film je Velvia 50/100.
http://mencphoto.com/gallery.aspx?folder=35mmSlide
Te so pomanjsane za web, full res pa nimam pri roki, ampak so cist normalne 12mpix fotke, kot je senzor v digitalnem s katerim sem slikal.
Fotkal sem pa s tripoda, navpicno dol, 50mm objektiv + extender da sem dobil celoten dias v celoten frame na foticu (!). ~f13 blenda ce se prav spomnim, da je celoten dias v focusu (z extenderjem je ze makro fotografija in zelo kratek DOF, tako da ce je center diasa izostren, robovi niso), dias sem mel na osvetlitveni tablici, okvir brez stekla, iso100, mirror lockup in remote prozenje in efektivno dobim 12mpix scan diasa. Potrebni naknadni popravki so izredno majhni, predvsem zmanjsat kontrastnost digitalne slike in manjse variacije v whitebalancu. Ne gre pa cist da bi mel en action za vse popravit na isti nacin, ampak close enough. Ko mas enkrat workflow gre hitro. Najvecji problem mi je bil tocno izostrit na dias, zaradi razlik med enim in drugim diasom ko sem menjal in nekatere moras exposure correctat navzgor, ene navzdol ko slikas. Ce bi foto direkt na PC povezal bi slo hitrej. Barvne nianse so vecinoma spot-on.
Problem pri slikanju slike vidim edino da je dovolj dobro osvetlis brez da bi dobil reflection v sliki. Pri diasu ni tega problema ker je od zadaj lepo osvetljen.
lp,
Sasa