Slikanje SLIKE

mare92

Pripravnik
17. avg 2007
941
0
16
Ljubljana
Kako bi SLIKAL(nimam skenerja)stare razvite slike z Panasonicom TZ7, da bi bila zadeva čim boljša? Hvala in LP

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Sliko daš pod steklo, paziš. da ni kakšnih večjih odsevov, izklopiš bliskavico in 'škljoc'
Z malo poskušanja in vaje, bodo rezultati popolnoma zadovoljivi in printi iz tako posneth fotografij fotografije enako dobri, kakor original.
Če pa hočeš še boljši izdelek, priporočam malo 'igranja' v katerem od programov, na primer GIMP-u.

HITMAN

gps navigator
31. avg 2007
1.697
0
36
Citat:
Uporabnik mare92 pravi:
Kako bi SLIKAL(nimam skenerja)stare razvite slike z Panasonicom TZ7, da bi bila zadeva čim boljša? Hvala in LP

Če imaš zeloooo dosti slik, se ti splača nabavit skener pa bodo slike takšne kot treba, ne pa da se hebeš z slikanjem slik. Halooo ?
Skenerji so danes tako poceni, da ni omembe vredno.

Lp

Lecter

Pripravnik
26. jul 2007
598
0
16
Vsekakor najboljsa restiev, ce je slik vec kot 20.
Ali pa ce si ga sposodis, ceprav pri teh cenah...

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Jaz sem pa ravno skener pospravil in zacel vse slikat. Ce je veliko slik postavim stativ in daljinca, ter samo slike menjavam spodaj in pritiskam. Fotke gredo direktno na hdd. Kaksen mesec nazaj sem jih 50 komadov naredil v cca 10 minutah. Delam pa brez flesa

mare92

Pripravnik
17. avg 2007
941
0
16
Ljubljana
Ampak bo skener vseeno naredil lepsi izdelek, ali se motim? Slik niti nimam toliko, enih 20... Bom si sposodil skener
smile-1.gif

blazrib

Zelenc'
2. feb 2010
5
0
1
Pomoje je veliko boljša kvaliteta s skenerjem. Pobaraj kolega in si naredi dober arhiv.

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
Mocno dvomim, sploh s skenerja za ~100eur se nikol nisem dobil nic kar bi blo podobno skenirani fotki brez konkretnih popravkov.

Slike se nisem slikal, sem pa slikal diase in so rezultati boljsi kot instant scan filma v fotostudiju ki ti ga na CD zapecejo. Da ne omenjam scan diasa s poceni scanerjem ki ima backlight.

no seveda... so boljsi in slabsi scanerji, vendar za arhiv narest nebo kupoval nevem kako hudega photo scanerja. Predlagam da se v kaksen studio vprasa kolk bi prisel dober scan printanih fotografij, ce kdo to dela. Ce te opcije ni, se doma poigras z fotografiranjem fotografij. Ce to nikamor ne pelje, pa se pozanimas ce koga poznas ki ma dober skener
smile-1.gif
Ce ni takih, pa takega ki ma slab skener, hehehe.

Drugace pa tu je primer slikanih diasov. Barve so 95% taksne kot ce das dias na projektor (tudi saturacija). Najvecja omejitev je v bistvu RGB colospace in monitor. Film je Velvia 50/100.
http://mencphoto.com/gallery.aspx?folder=35mmSlide

Te so pomanjsane za web, full res pa nimam pri roki, ampak so cist normalne 12mpix fotke, kot je senzor v digitalnem s katerim sem slikal.

Fotkal sem pa s tripoda, navpicno dol, 50mm objektiv + extender da sem dobil celoten dias v celoten frame na foticu (!). ~f13 blenda ce se prav spomnim, da je celoten dias v focusu (z extenderjem je ze makro fotografija in zelo kratek DOF, tako da ce je center diasa izostren, robovi niso), dias sem mel na osvetlitveni tablici, okvir brez stekla, iso100, mirror lockup in remote prozenje in efektivno dobim 12mpix scan diasa. Potrebni naknadni popravki so izredno majhni, predvsem zmanjsat kontrastnost digitalne slike in manjse variacije v whitebalancu. Ne gre pa cist da bi mel en action za vse popravit na isti nacin, ampak close enough. Ko mas enkrat workflow gre hitro. Najvecji problem mi je bil tocno izostrit na dias, zaradi razlik med enim in drugim diasom ko sem menjal in nekatere moras exposure correctat navzgor, ene navzdol ko slikas. Ce bi foto direkt na PC povezal bi slo hitrej. Barvne nianse so vecinoma spot-on.

Problem pri slikanju slike vidim edino da je dovolj dobro osvetlis brez da bi dobil reflection v sliki. Pri diasu ni tega problema ker je od zadaj lepo osvetljen.

lp,
Sasa

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
Citat:
Uporabnik SnuffyZ32 pravi:
Mocno dvomim, sploh s skenerja za ~100eur se nikol nisem dobil nic kar bi blo podobno skenirani fotki brez konkretnih popravkov.

Slike se nisem slikal, sem pa slikal diase in so rezultati boljsi kot instant scan filma v fotostudiju ki ti ga na CD zapecejo. Da ne omenjam scan diasa s poceni scanerjem ki ima backlight.

no seveda... so boljsi in slabsi scanerji, vendar za arhiv narest nebo kupoval nevem kako hudega photo scanerja. Predlagam da se v kaksen studio vprasa kolk bi prisel dober scan printanih fotografij, ce kdo to dela. Ce te opcije ni, se doma poigras z fotografiranjem fotografij. Ce to nikamor ne pelje, pa se pozanimas ce koga poznas ki ma dober skener
smile-1.gif
Ce ni takih, pa takega ki ma slab skener, hehehe.

Drugace pa tu je primer slikanih diasov. Barve so 95% taksne kot ce das dias na projektor (tudi saturacija). Najvecja omejitev je v bistvu RGB colospace in monitor. Film je Velvia 50/100.
http://mencphoto.com/gallery.aspx?folder=35mmSlide

Te so pomanjsane za web, full res pa nimam pri roki, ampak so cist normalne 12mpix fotke, kot je senzor v digitalnem s katerim sem slikal.

Fotkal sem pa s tripoda, navpicno dol, 50mm objektiv + extender da sem dobil celoten dias v celoten frame na foticu (!). ~f13 blenda ce se prav spomnim, da je celoten dias v focusu (z extenderjem je ze makro fotografija in zelo kratek DOF, tako da ce je center diasa izostren, robovi niso), dias sem mel na osvetlitveni tablici, okvir brez stekla, iso100, mirror lockup in remote prozenje in efektivno dobim 12mpix scan diasa. Potrebni naknadni popravki so izredno majhni, predvsem zmanjsat kontrastnost digitalne slike in manjse variacije v whitebalancu. Ne gre pa cist da bi mel en action za vse popravit na isti nacin, ampak close enough. Ko mas enkrat workflow gre hitro. Najvecji problem mi je bil tocno izostrit na dias, zaradi razlik med enim in drugim diasom ko sem menjal in nekatere moras exposure correctat navzgor, ene navzdol ko slikas. Ce bi foto direkt na PC povezal bi slo hitrej. Barvne nianse so vecinoma spot-on.

Problem pri slikanju slike vidim edino da je dovolj dobro osvetlis brez da bi dobil reflection v sliki. Pri diasu ni tega problema ker je od zadaj lepo osvetljen.

lp,
Sasa

vse mam razen.....kakšno osvetljevalno tablo to misliš

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Citat:
Uporabnik mare92 pravi:
Ampak bo skener vseeno naredil lepsi izdelek, ali se motim? Slik niti nimam toliko, enih 20... Bom si sposodil skener
smile-1.gif
'Lepši' je lahko zelo relativno. 12Mp aparat posname fotko velikosti 10x15 v ločljivosti, ki ustreza 1200 dpi čitalca. Potem pa se na skenu pojavijo 'moire' efekti, pa dolg čas skeniranja, prenosa v program in še kaj. Velja za cenene skenerje.
Po drugi strani pa je treba za kvaliteten posnetek z aparatom kar nekaj truda in vaje, pravilna osvetlitev in ne nazadnje vsaj mirna roka, če ne tudi stativ.
V prvem sporočilu je pisalo: 'kako bi slikal z panasonicom TZ7, skenerja nimam' in precej nenavadno je, da se pojavijo trditve, 'kako se ne da' s fotoaparatom. Verjetno so avtorji teh zapisov tudi poskušali, kaj gre in kaj ne, da to trdijo.
Meni uspeva, čeprav je res, da fotografiram le, kadar se mi mudi, ali pa gre za večji format od A4.

WhiteCell

Fizikalc
18. avg 2007
1.930
1
38
42
Kranj
Obišči stran
se mse malo poigral...in sem pač pred fotkič postavil fleš z 30-20cm difuzorjem...postavil dia in slikal...se super obnese...sedaj moram samo naredit en nosilček da nebo potrebno vedno nastavljat fokusa....

me je pa presenetila kvaliteta barv....

še kakšen nasvet s čim očistit diapozitive ?

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Jaz sem poskušal slikat eno uro na neki narisani deski in je še polakirano vse skupaj...prvič s flešem in je bil en tak lep "sonček" na sredini slike od fleša....drugič brez fleša in je bla slika temna.......pol sem pa poskušal nekaj drugega......postavil sem bel papir pred fleš in slikal.......slika uspevajo in tistega "sončka" ni več.....ravno tako sem delal s slikami dokler nisem nabavil skaner (HP Photosmart C5380).

Še vedno pa ne vem kako negative poskanirat da dobim normalne slike........kaka ideja mogoče za namontirat na tak skaner?

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
> Še vedno pa ne vem kako negative poskanirat

Za negativ in diapozitiv rabis backlight na skenerju v pokrovu. Lah probas namest da s pokrovom pokrijes, od zadi svetlit s kako lucjo primerno hladne barve, pa vidis kaj se zgodi.

Za negativ se pa pol itak zakomplicira kako ga konvertirat v pozitiv, ker to ni niti priblizno to da kliknes 'invert' v photoshopu. Mnogo bolj zakomplicirano je. Tudi na cheapo skenerju, ki je to kao znal so bli rezultati porazni.

Ko sem pa slikal negativ in ga konvertiral v photoshopu po postopkih ki jih najdes na googlu, so bli pa rezultati od slabi do neuporabni. Odvisno od slike do slike kaksne barve je mela.

lp,
Sasa

RS6

Zelenc'
7. feb 2010
14
0
1
Za skeniranje fotografij bo na koncu obvezna obdelava v Photoshopu. Sem lani delal na Canon 8800F .
Ko sem pa delal na osvetljevalni mizi isto zadevo ( časovno je tam tam ) je rezultat bil boljši..
Kak fotoaparat imaš nevem, jaz sem delal z canon 40D