slikanje s flešom-napotki

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
torej, potreboval bi kakšne univerzalne napotke za slikanje znotraj. sem novopečen lastnik 430EX, pa me zanima mal , kaj vi nastavite za recimo slikanje folka pri sobni svetlobi itd. Kdaj uporabiti tisto blendo razpršilno na flešu? kdaj usmeriti v strop itd. Na kaj treba pazit za najboljše rezultate. Priznam v nastavitve se še nisem poglabljal...ker še ni blo časa.

tnx

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Tisto razpršilo je če fotkaš s širokokotnikom, če misliva na isto zadevo. V strop užgeš ko nočeš neposredno, torej da efekt fleša na fotki ne bo tako očiten plus ne bo ostrih senc. S tem, da pri odboju od stropa računaj na to, da če ma kdo neandertalsko faco, kodo po očesnim lokom sence. Boljši fleši imajo še bounce card, ki reši te probleme, ti pa vzemi en beld rahlo plastičen koledarček ali viziko in jo pritrdi z elastiko.

Predvsem pa pazi, da ne skuriš fac od folka, kar se recimo rado zgodi, če so kaki v črno oblečeni metalci alpa motoristi pa pol reče svetlomer mal preveč pa je fajn kr na flešu dat kompenzacijo v minus recimo 1/3 EV alpa kr 2/3 EV lohk tud na bodyu sam bolš fleš pomoje. Ajedost ostalo bo mojster pakul povedu, ker ni pomembna oprema prav torej tud fleša sploh ne rabiš...če bi rad najboljše rezultate pol pa vzem nikon opremo ma glede fleša dost bolš proihtan k canon. Pa če hočeš da se tud ozadje vid al ISO gor alpa podaljši čas ekspozicije, biatch!

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
ravno pred kratkim sem fotkal zadevo v nekem res temnem lokalu. fotkal sem na ISO 800 - 1000, časi - 1/15 do 1/25. fleš na 0 EV. fotke so vse imele lep ambient.

drugače pa jaz za te družbeno socialne dogodke vedno delam ISO 800 - 1000, 1/100 blenda f/4, včasih f/5. fleš med 0 do +1/3 EV. pa kar ratuje.
grin1.gif

EDIT: aja, glede obračanje fleša - osebno delam tako - glavo pri landscape načinu obrnem na 45°, če je visok strop, če je nizek na 60° da bolj odbija in mehča sence.

če delam potretno: obrnem glavo fleša naravnost v luft, oz celo raje za eno stopnjo bolj NAZAJ!! vsaj pri meni naredi full dober efekt.
grin1.gif

Nazadnje urejeno:

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Kako pa uporabljati fleš na prostem npr. v malo manj sončnem vremenu. Pa da slikaš portrete oziroma celo telo od glave do pete. Kako je najbolje z flešom ?

disco

Fizikalc
21. jul 2007
1.102
0
36
Ubistvu gre, ce mal tiltas. Zelo odvisno od situacije, tko da prej sprobas kolk tilta pase. Se bolje, ce mas kak mehcalec gor. Meni zlo prav pride, ko slikam metulje iz kaksne pol metra. Potem tiltam glavo in mal cez njega bliskam, tko da zlo na mehko osvetli metulja.

Drugace pa v prostorih vedno odbijam z mehcalcem in zmanjsam do nekje -2. Nekako najlepse osvetli in tudi ne premocno, da bi se kje bliskalo.

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
ksz...

Odboj od stropa je včasih malce nerealističen. Če je strop npr. lesen (obloga), potem bo cela slika sicer mehka, ampak v rdečkastem tonu. V dvoranah, kjer je visok strop pa itak ni efekta.

Po moje se še najbolje obnese bel difuzor, ki ga natakneš na glavo fleša. Jaz sem ga naredil kar iz pisarniškega papirja, dokler ne dobim pravega.
wink-1.gif

lp
Dolfe

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Hvala za odgovor. Sem še neke vrste začetnik. In se še malo lovim. Uporabljam pa flash neka stara zadeva nikon sb-26 na Nikonu D80. Pa se še kar lovim. Tak da če še ima kdo kakšne dobre nasvete kar na plano z njimi
smile-1.gif