Slaba svetilnost luči pri Corsi

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Zdravo,

punca ima Corso C in od nakupa pred nekaj meseci opažava, da kratke luči slabo svetijo. Avto je letnik 2005, ima lečaste luči.

V čem je problem? Mogoče samo v žarnicah ali bi bilo potrebno zamenjati obe celi luči?

I

Izbrisan uporabnik #488

Malo jih dvigni mogoče, na levi spodaj je gumb. Sicer pa takšne pač so, tudi jaz podobno opažam na letniku 2004, ki ga občasno vozim.

Pač nekaj resnice je v vicu, zakaj delajo Opla... da ne bi bil Ford najslabši avto.

Jurij

Pripravnik
22. sep 2007
821
0
16
Marsikateri avto ima bolj slabe žaromete, predvsem tisti za H4 žarnice. Poizkusi tudi z žarnicami z višjo svetilnostjo, malo bo pomagalo.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
KSZ

Luči so na pravi višini, sem že preveril.

V primerjavi s Combotom istega letnika, ki nima leč, svetijo te luči porazno slabo.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
Izmeri z voltmetrom, kakšna napetost pride do žarnic. Če je v mejah normale (okrog 13V, lahko tudi do 14V), poskusi z zamenajvo žarnic. Če še vedno ne bo nič bolje, bo treba razkopati luči. Lahko je leča od znotraj umazana, ... skratka, kar nekaj opcij za preveriti, preden greš v nakup novih luči.

Skiny

Alternativni tehnik
15. okt 2007
48
0
6
KK
Vsakemu žarometu z leti pada svetilnost zaradi nabiranja umazanije na notranjih površinah, degradacije zunanje površine zaščitnega stekla ter eventualno poškodb odbojne plasti parabole.

Nabiranje umazanije na notranjih površinah toliko bolj poslabša svetilnost žarometov z lečo, saj se nesnaga namesto na dveh (parabola, notranjost stekla) nabira na štirih površinah (še obe površini leče zraven). Če se žaromet da razstaviti, je prvi ukrep razstavitev in temeljito čiščenje (mikrokrpica, zelo blago in zelo razredčeno čistilo). Pri čiščenju je potrebno biti posebej pazljiv pri paraboli, saj se sploh pri novejših parabolah že pri malo močnejem pritisku lahko začne odstopati odbojna plast. Pri mojem prejšnjem avtu (BMW E36 z lečo in še vmesnim steklom, torej šestimi notranjimi površinami, na katerih se nabira nesnaga) je bila razlika v svetilnosti pred in po čiščenju kot noč in dan. V zunanjem izgledu luči seveda tudi. Luč je bila očiščena takoj po nakupu, avto je bil takrat star sedem let.

Zadnje čase se po forumih tudi čedalje več pojavljajo slike in teme z "zažganimi" parabolami žarometov (lokalno ni več odbojne plasti). Možnost obnove je odvisna od materiala in stopnje "zažganosti"; izkušenj iz prve roke nimam, po potrebi pobrskaj po forumih.

Kar se tiče staranja zunanje plasti polikarbonatnih "stekel" žarometov pa ravno tako vpliva na svetilnost in na zunanji izgled. Na temo poliranja le-teh je na forumih dovolj prispevkov vključno s fotografijami, uporabi iskanje.

Seveda je tudi možnost nekvalitetnih žarnic, a na zamazanem žarometu ali takim z zažgano parabolo tudi neke dražje žarnice z ultra svetilnostjo (in pogosto temu primerno življenjsko dobo) ne bodo dosti pomagale. Torej, najprej pregledat žaromete. Sklepam, da je največ verjetnosti za zamazanost notranjosti (površina leče ni čista, temveč "meglena"). Poglej in poročaj.

LP, Skiny

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Se strinjam, luči z lečo s halogenskimi žarometi (xenon je druga zgodba) so po nekaj letih uporabe navadna neumnost na kvadrat.
zmaga.gif

Avtorju teme: Če se žarometa ne da razstavljati, ali pa je parabola zažgana (zanimivo, po mojih izkušnjah ravno žarometi z lečo najbolj radi "kurijo" parabole) je najboljša rešitev zamenjava z novimi. Vsaki, še tako kitajski žarometi bodo naslednjih 5 let svetili 5x bolje kot ti, ki jih imaš na avtu.

Še to: na telih malih jajčkih so na različnih trgih vanje dajali različne vrste luči... Nekateri trgi so tako dobili običajne luči, nekateri (to je bilo lahko odvisno tudi od stopnje opreme) pa modne "moderne" žaromete z lečami (pha, čeprav jih poznamo že 25 let...
crazy1.gif
)... Skratka, če je mogoče za ta letnik avta dobiti tudi varianto z običajno parabolo (brez leče), vsekakor kupi takšno... Poglej tudi na ebay.de ...

Zase, ker sem po malem slep, vem, da avta z lučmi z lečo ne kupim več...
rolleyes-1.gif

Nazadnje urejeno:

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Citat:
Uporabnik Chimay pravi:
KSZ

Luči so na pravi višini, sem že preveril.

V primerjavi s Combotom istega letnika, ki nima leč, svetijo te luči porazno slabo.

Preden tu strokovnjaki svetujejo da zamenjaj pol avta, zamenjaj žarnice očitno so neke poceni notri. Ali pa so že stare in svetijo slabše.

Luči z leæo svetijo popolnoma dobro, tudi po XX letih uporabe, nevem zakaj bi se z leti svetilnost manjšala, nekateri na tem forumu so pa res strokovnjaku
hysterical-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Mojster, ne boš verjel, ampak, prosim, pusti pri miru teme, ki jih ne poznaš.
smile-1.gif

Sicer pa zalaufaj google in poišči jamranje lastnikov XMov (ki je imel luči z lečo brez xenona dobrih 20 let tega) in lastnikov starih serij 7 (ki so jim začeli vgrajevati luči z lečo leta 1988), ali pa serije 8, ki je imela spredaj dvojni par kratkih luči, pa so te vseeno svetili zanič. Čeprav sta zadnja dva že imela tovarniško opcijo doplačila za xenon, se je nekomu zdela odlična ideja leče dati v vse kratke luči in meglenke tudi s halogenskimi žarnicami. Kar je zanič ideja.

Ne boš verjel, sem imel tak jajc od luči na avtu, ki je imel v 20 letih spredaj zamenjanih več kompletov luči (Obstajal je celo tihi tovarniški vpoklic, kjer so ti Švabi častili nove kratke luči, ker je sčasoma vsem zažgalo parabole!
smirk-1.gif

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Zavarovanje poteče konec oktobra
smile-1.gif

Drugače bom pa vsekakor najprej probal z novimi žarnicami, pa se potem javim, če bo kaj boljše.

Chimay

Fizikalc
22. jul 2007
1.519
14
38
37
Dolenjska
Če bo potrebno zamenjati luči, bom vsekakor pogledal take luči, ampak verjeno klasiko, ne xenon, ker avto nima avtomatskega nastavljanja višine svetlobnega snopa.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Pomoje ne. Saj je takšnih avtov cel kup. Nekaterim so dajali leče tudi v meglenke, ki pa sploh ne smejo imeti xenona.

tony

Guru
23. jul 2007
9.750
1.535
113
Tele lampice so po moje samo "xenon optik", torej kao xenon, zato, ker imajo lečo
hysterical-1.gif
)