slab sprejem dvb-t?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.645
6.704
113
pri taščici
na strehi so antene. Direktno ne vidimo nobenga oddajnika-vsaj zdi se mi, razen ce kaksnega lokalnega.
Analogni ni odlicno kazal, dvbt je 1 kazal solidno, vceraj zvecer (2) je pa stekal da nisi mogel nic gledat.
Kaj naredit
A rtv oderuhi pridejo zmerit kako s signalom, ali je to dolznost narocnika da nekomu to naroci in po moznosti se kake specialne antene in ojacevalce?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ne vem kako je z njihovimi obveznostmi, ampak glede tega, kar lahko naredi posameznik, je pa tako:

1: Antena naj bo obrnjena proti ustreznemu oddajniku. To ne pomeni nujno, da je obrnjena proti hribu, ki stoji na poti med najblizjim oddajnikom in vaso domacijo, ampak da je obrnjena tja, kjer je najboljsi sprejem signala (odboji pogosto delajo cudne stvari).

2: Antena je lahko posebej prilagojena za doticni oddajnik (torej za sprejem na kanalih, kjer oddajnik oddaja, namesto po celem VHF+UHF spektru, kar je slabo, saj tako sprejema tudi motnje od tam, kjer to ni potrebno).

3: Vreme neizogibno vpliva na UHF signal, ce mocno dezuje ali snezi, bo problem tudi pri sprejemu. Pri analogni TV se je to manifestiralo v obliki obcasnih motenj (oziroma "snezenja" na ekranu - ironicno, da je isti izraz
smile-1.gif
), pri DVB-T bodo to kvadratki oziroma "zatikanje" slike. Tukaj se ne da narediti nic, razen obicajnih ukrepov za boljsi sprejem iz prejsnjih dveh tock, ki so ze tako samo po sebi umevni.

4: Kako to izmeriti ? Ne vem kako je pri TVjih, ampak racunalniski tunerji imajo ponavadi indikator tipa RSSI, kar je malo boljse kot nic, torej ce pokaze v doloceni situaciji vec, kot pred njo, je to boljse (relativna indikacija je uporabna, absolutna pac ne).. Zaresno opremo imajo TV serviserji/monterji, kot tisti mozak iz sylverjeve teme o EVJ. S tistim bi enoznacno videl kje si.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.210
1.380
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
na strehi so antene. Direktno ne vidimo nobenga oddajnika-vsaj zdi se mi, razen ce kaksnega lokalnega.
Analogni ni odlicno kazal, dvbt je 1 kazal solidno, vceraj zvecer (2) je pa stekal da nisi mogel nic gledat.
Kaj naredit
A rtv oderuhi pridejo zmerit kako s signalom, ali je to dolznost narocnika da nekomu to naroci in po moznosti se kake specialne antene in ojacevalce?

Pokliči RTV povej kako je. Bodo prišli in zmerili.
Če bo preslab signal se boš lahko odločal med par možnostmi...
1 leto brez naročnine.
sofinanciranje opreme v vrednosti 1 letne naročnine (satelitski sprejemnik + kartica za odkodiranje rtvslo)

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.645
6.704
113
pri taščici
Sicer na strehi se nismo premikal anten(sneg...), rtv je tudi ze bil (vendar ne vem odgovora),
zanimivo je to da zjutraj so kanali, zvecer (pocca 5 uri)pa samo se pink tv 3 in tisti testni. Bi ze jaz sel na streho, vendar tja jaz ne morem vec.
Lokacija; Z zasavje

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Nenavadno se mi zdi, da vam MuxB deluje v redu, MuxA pa ne, ceprav oddajata z istih lokacij. Ce ze kaj, bi pricakoval obratno situacijo, glede na to, da MuxA gre tudi preko precej lokalnih oddajnikov, MuxB pa se ne.

Ce je je tudi pri vas MuxA premaknil, je razlog lahko narobe anstavljeni filtri oz. ojacevalniki.

19. jul 2007
2.838
1.562
113
Pri mojih starsih je v ista situacija (dolenjska - vidni kontakt z Trdinovim vrhom).
MuxB dela brez problemov, MuxA ne dela sploh (hrvaski kanali delajo tudi brez problemov).

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.324
9.544
113
EU
Pri nas tudi signal s Pohorja.
MuxB 70%
MuxA 30%..občasno pade na "no signal"

Moj sosed na bregu vidi oddajnik na Pohorju, in občasno izgubi signal Muxa A.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Res bizarno, ce ze kaj, bi pozimi pricakoval, da bo slabse delal MuxB, ker je na visjem kanalu (= krajsa valovna dolzina), ker se zaradi nabiranja ledu na anteni tej lahko spremenijo karakteristike tako, da slabse lovi programe na zgornji meji obmocja, za katero je bila narejena.

Kot je ze bilo napisano, je na vaso sreco MuxA tisti, v katerem oddaja RTVSLO, torej so dolzni poskrbeti, da lahko TV spremljate normalno. Jaz bi prijavil problem in jih vprasal ali kar zacnem zavracati poloznice ali se mislijo primajat naokoli in to urediti.

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
jst mam pa situacijo ko mi v ivančni g. mux a dela normalno, mux b pa skorej ne. Mi pa dela skoraj brez kockic hrvaški mux B. Veverjetno res. Kako je možno, da mi bolje lovi hrvaški mux b, slovenski pa ne !?!

Imam sicer sobno/zunanjo anteno philips na podstrešju. Imam tudi ribjo kost, samo mi še ojačevalec manjka (ga dobim drug tedn), tako da ne morem še tega sprobat.

Čudno, ni kaj.

maremm

Pripravnik
26. dec 2010
357
0
16
Po mojih izkušnjah moraš imeti za dober sprejem pri dvb-t ojačevalec in zunanjo anteno. Veliko se pa pozna tudi pri vremenu in ko je sneg.

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Dobro pa gremo povrsti Marribor in okolica lahko lovi naslednje programe
ORF K23, K26
HTV K25
HTV lokalnne K36
SLJEME K42
IVANJŠČICA K44, K48
SLO MUX B K67

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Citat:
Uporabnik maremm pravi:
Po mojih izkušnjah moraš imeti za dober sprejem pri dvb-t ojačevalec in zunanjo anteno. Veliko se pa pozna tudi pri vremenu in ko je sneg.

vsekakor, se strinjam
smile-1.gif

Sam sem dodal dvb-t kar tako, pa vidim da bo treba še mal več investirat, ker slika slo kanalov je boljša kot preko total tv oz. satelita.

19. jul 2007
2.838
1.562
113
Vsi omenjate kvalitetne antene -
kakšne link do priporočljviih zadev (kvalitentna strešan antena po normalni ceni) pri naših klasičnih on-line ponudnikih

PS: Ko sem klical na RTV SLO oddajnike so mi vsi povedal da ojačevalniki pravzaprav motijo signal, kako je s tem ?

laser

Pripravnik
9. okt 2007
442
3
18
tudi meni MUX-B v ivančni kocka imam sobno anteno pa stronga.Sam ko sem šel gledat kakovost in moč signala pa mi kaže moč signala 83% kakovost pa 100%.

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Ojačevalec mora bit v anteni in ne pred televizorjem, ker v anteni ojača samo signal, če pa je pred televizorjem pa ojača tudi šum.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.645
6.704
113
pri taščici
Na MUX-a je moc signal ponavadi okoli 54%. Kvaliteta signala pa niha od 95-25%.
Od cesa je odvisno to nihanje?
Konkretno zdele zlata lisica v mb na slo 2. Na zacetku je bilo cez 90, po nekaj minutah je zmrznila, sedaj pa nekako rine na okoli 55,
zakaj taka nihanja ob podobnih vremenskih pogojih-lepem vremenu, temperature nad 5

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
Še nekaj glede muxa b iz hrvaške, ki ga lovim. Lovim ga na frekvenci 658mhz, kar pomeni, da verjetno lovim signal iz Mirkovice. Zanimivo...
Čudno da ne lovim hrvaškega muxa A iz istega oddajnika.
V torek probam še zunanjo anteno in en zelo odbr ojačevalec. Pa da vidim, če dobim še kaj oz. če dobim slo mux b - brez kockic.

EDIT: Sem najdu zakaj ne lovim mux a iz mirkovice. V smeri proti Sloveniji dušijo signal, medtem ko mux B oddaja tudi proti Sloveniji.

Nazadnje urejeno:

laser

Pripravnik
9. okt 2007
442
3
18
Jaz lovim oba mux-a iz Mirkovice A+B z zunanjo anteno in več al manj oba identično moč razlika je le za 2% v moči signala v korist B muxa dočim kvaliteta je ista.Gre mi skoz brez kockanja tud sam z TV Sony 50W5500.Naštimano imam še od prej ko se ni lovilo tolk signala iz Sljemena sedaj je baje tud od tam močan signal.

OldSkul

gps navigator
20. jul 2007
1.866
12
38
aha, kul pol. Dobim jutr ojačevalc in bom probaval zadeve. Antena brez ojačevalca je useless, lovi samo mux a.