Skuter z blokado

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.544
3.276
113
Hvala.. glede na to da bo ostal v ZDA,.. in ne bo v Sloveniji vec kot 6 mesec, ne more dobiti Slovenske vozniske (kar berem gor).

Preverim, ce lahko vozi oz kako je z Amerisko :)
Po 18 letu, vem da lahko vozi z Amerisko
Kje ima stalno bivališče, oz. kateri osebni dokument ima? ZDA ali SLO?

tony

Guru
23. jul 2007
9.982
1.667
113
Hvala.. glede na to da bo ostal v ZDA,.. in ne bo v Sloveniji vec kot 6 mesec, ne more dobiti Slovenske vozniske (kar berem gor).

Preverim, ce lahko vozi oz kako je z Amerisko :)
Po 18 letu, vem da lahko vozi z Amerisko
Zelo na hitro sem bral... Ni omejitev 6 mesecev za bivanje v tujini, kjer je pridobil vozniško? (To, si predstavljam, so izumili, da ne bi folk hodil na jug na vikend izlet in s sabo nazaj pripeljal še vozniške...)

Po mojem te nič ne stane, če pokličeš ali napišeš en mail na AVP, pa boš ziher.

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.509
9.850
113
Si bom dovolil zafilozofirati, malo izven te teme. Ali pa tudi ne.
Mi je žal za vse težave, ki jih imaš in ki seveda vplivajo na tamalega. Ampak. Točno ta odnos zna pripeljati do tega, da ti bodo policisti potrkali na vrata, ti boš šel pa v mrtvašnico malega gledat. Ali še huje, bo invalid. In ja, žal sem to spremljal v bližnjem krogu. Treba se je zavedati, da starši nismo zato, da bomo frocu vse k riti prinesli in bo njemu lepo. Včasih mu je treba določene stvari tudi prepovedati, pa čeprav jih imajo vsi prijatelji in še kdo drugi zraven. Če ni zrel, ni zrel. Lahko pa upaš, samo to ni najboljša strategija.
In da se razumemo, ne pravim, da mu ne kupi (oz. ga je že dobil) skuterja, ampak je to odvisno od tega ali je dovolj zrel in ali ima dovolj pameti, da bo na cesti preživel. To pa samo ti veš, mi ga ne poznamo. Recimo za primer: moja starejša hči, bi ji takoj dal avto sami za vozit, ker je izjemno previdna in ima spoštovanje do tega. Ta malemu ni šans, ker se enostavno ne zaveda, kaj lahko z avtomobilom povzroči. Delam pa že konkretno na tem z njim.
Ti imaš sedaj težavo, če prav razumem, ker mu je partner tvoje bivše, kupil motor. Torej, če mu ga sedaj vzameš, boš ti slab, pa še kakšne druge težave si lahko nakoplješ.
Kaj bi jaz naredil na tvojem mestu?
1.) Razmislil ali je dovolj zrel za skuter, da se zaveda, do česa lahko pride? Če ja, ok. Bi pa še vedno malo z njim predebatiral in se morda zapeljal okrog in ga opozoril na potencialne težave in nevarne situacije.
2.) Če ni dovolj zrel, se usedeš z bivšo in pojasniš tvoje pomisleke in se probate na normalen način pogovoriti in mu vsaj začasno odvzeti skuter. Vmes delati na razumevanju, da se zaveda, da to ni hec in kaj lahko povzroči napaka. Če dobiš občutek, da razume, mu ga daš nazaj.
3.) Če misliš, da ni ok in se ne moreš dogovoriti za odvzem, čimveč delaj z njim in se vozi z njim, če imaš možnost. A imaš še poštarski skuter? :evil:

Samo v info: ta mali je pri nekje 6ih letih dobil prvo krosko (Tori Cross in potem dokaj hitro Yamaho TTR-110). Itak najprej vsa oprema, vključno z želvo in čevlji. Vozil se je po gozdnih poteh in njivah. Užival na polno. Ampak od začetka sem se jaz za njim vozil z motorjem in ga ''učil''. Recimo samo primer. Lahko daš plin do konca na njivi ali poljski poti, kjer je vse ravno in vidiš naprej in vse okrog. Ampak nikoli hitro v nepregleden ovinek, kjer so drevesa okrog, itd. in ti lahko pride recimo traktor nasproti. Na začetku je bil previden in se je bal, po cca. mesecu dni je postal frajer, je mislil, da vse zna. In sem ga moral bremzati. In potem sem ga pustil, da je naredil napake (brez poškodb). Recimo sem ga poslal naprej in mu rekel, naj v ovinku počasi obrne. Pa je pristal motor v robidah pod potjo, ker je ''znal''.:valjamse: Na ta način je pridobil zdravo strahospoštovanje in zavedanje posledic. Pri cca. 9ih letih je prešel na TTR-125 in sem ga popolnoma mirno pustil samega na njive, ker sem vedel, da bo prišel nazaj. Občasno sem se še za njim zapeljal in mu še kaj svetoval, ampak mulc je vozil varno. Kolikor je lahko varno s krosko pač. Tudi skakal je, ampak na ravnem, kjer so naredili skakalnico in ni bilo najmanjšega problema. In seveda na cesto nikoli.

In še to: iz lastnih izkušenj vem, da družba prijateljev lahko naredi totalno sranje. Recimo sam sem bil dokaj hiter voznik in sem večinoma vedno jaz vozil, ko smo šli žurat. Ampak nikoli nobene težave, ker sem se zavedal, do česa lahko pride. So me pa prijatelji sprovocirali v dveh situacijah, da sem naredil nekaj, kar sam nikoli ne bi. In to mi je dalo misliti, od takrat naprej, če je imel kdo željo provocirati, sem samo ustavil in rekel, da gre lahko peš. Dokler sem pa jaz za volanom, bom pa jaz vozil tako kot jaz mislim, da je varno. K sreči smo preživeli. Žal pa sem poznal nekaj oseb, ki niso. Naj počivajo v miru.
Tako da, to da bo moped uporabljal s prijatelji, je pri meni dodaten razlog za skrb in ubijanje razumevanja posledic v glavo. In tudi to, da se mora naučiti reči ne prijateljem, če zadeva ni ok.

PS: Preveri za kazni, če se mulc vozi s skuterjem brez izpita (če ni ustrezno blokiran). Jaz sem kupil TTR-110 od očeta, ki jo je prodal, ker se je mulc vozil z njo po cesti in so mu pripeljali policisti froca in motor v marici domov, skupaj z baje (torej cca. 10 let nazaj) položnico za jurja kazni :). Še isti dan je šel motor na net.
Mater si zafilozofiral. Jest lohk rečem sam to, da nobeno moje pametovanje ni bolj usekalo v glavo kot izlet s ceste.

• Wow
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi in Gatto

Car

POSTman
4. avg 2007
8.626
2.415
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Snameš levi pokrov na motorju....tam kjer ma magnet.... snameš magnet dol....in ima stator 2 črti.... če gre sedaj 45.... daš potem stator na naslednjo (od dveh črt)....praktično zamaknes predvzig v levo...tako kot je Gatto friziral mopede da so šli manj....

So še druge blokade (zobnik, puša v grlu od frgazarja in daljši slajder v frgazarju...zablokiran izpuh)....ampak ga bp omejiš že samo z elektroniko/predvžigom.....ostale blokade so pa tam zato da ni preveč štarten....niso pa bistvene...bo šel 27km/h že samo če boš zamaknil predvžig

Snameš levi pokrov na motorju....tam kjer ma magnet.... snameš magnet dol....in ima stator 2 črti.... če gre sedaj 45.... daš potem stator na naslednjo (od dveh črt)....praktično zamaknes predvzig v levo...tako kot je Gatto friziral mopede da so šli manj....

So še druge blokade (zobnik, puša v grlu od frgazarja in daljši slajder v frgazarju...zablokiran izpuh)....ampak ga bp omejiš že samo z elektroniko/predvžigom.....ostale blokade so pa tam zato da ni preveč štarten....niso pa bistvene...bo šel 27km/h že samo če boš zamaknil predvžig
Hvala vsem za nasvete!!!
V glavnem, Flexer je doma oziroma pri mehaniku. Težava je, ker nikoli ni bil registriran, ker pač takrat ni bilo potrebno, tako da se mora najprej narediti tehnični pregled in šele potem registracija in prepis....
Seveda pa ga je najprej treba omejiti na 25 km/h. Kamelči, z elektroniko se je omejil za cca. 35, sedaj pa bo majstr še zamenjal zobnik. Gor je z 22 zobniki, mogoče veš koliko je originalen? Mogoče 33?
Sicer je moped res odličen, 1800 km, izgleda kot nov, niti ene praske nima! Itak bo sicer potrebno zamenjati gume, so sicer kot nove, ampak so še original, letnik 2005, pa še par malenkosti (svečke, vzvratno ogledalo ipd.), ampak načeloma je to to.

• Všeč mi je
Reactions: mtl, Gonzo in Pepe

motoroki

Fizikalc
30. maj 2022
566
132
43
tle maš mal debate o flexerju
jaz ga mam še tudi, ampak se ne vozim več.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.788
451
83
Kras
www.mtl.si
Mater si zafilozofiral. Jest lohk rečem sam to, da nobeno moje pametovanje ni bolj usekalo v glavo kot izlet s ceste.
Eno je pametovanje in teženje, drugo pa praktično ''izobraževanje'' ;). Ista zadeva kot teženje za pas, pa se ti ne privezuješ ali pa se ne privezuješ za do soseda, itd.. Če sta ti in on VEDNO privezana, je naravno stanje mulca to, da ko se usede v avto, se priveže. Sploh ne razmišlja o tem. ;)
In ja, se strinjam, da so lastne izkušnje (sploh slabe) bolj dovzetne.
jaz ga mam še tudi, ampak se ne vozim več.
Če boš slučajno prodajal, javi.