Skuter z blokado

Car

POSTman
4. avg 2007
8.625
2.412
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
V glavnem, tamal je danes z drugim dinom šel in si nabavil Tomos Flexerja, 2006 letnik, kot nov menda, full malo km, od nekega starejšega gospoda, ki je prvi lastnik. Sicer nima blokade (btw., kje in kako bi lahko blokado spet vgradil, je homologiran na 25km/h.) Jutri prepis, potem na servis, vgraditi blokado nekam in potem tehnični, ter zavarovanje. Upam, da brez kakšnih presenečenj in zapletov... Javim!

kalbo

Guru
7. okt 2013
19.509
9.849
113
Če prav vem, je Flexer omejen na 25 z večjim zobnikom na zadnji feltni. Za bolj strokovno razlago bo pa pravi naslov naš kamelči.

pleXwriter

Majstr
3. avg 2009
3.406
327
83
Starejši gospod brez blokade pa mal prevoženih...skoraj recept za naivne...čeprav je trpežna prdula, naj mu služi tisto leto...sm vidu zanč dva v rožni...pičil k nora in čez rdeče...upam ni iz tega konca.

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.487
4.328
113
Imam RunnerSP....letnik 99....

24.000km.....se nisem menjal hladilne (čeprav bi blo fajn)....

Zračno hlajen se ti bo poleti pregreval....sploh te 25km/h varjante ki so zadušene z avspuhom....

To niti ne gre tolk hitro da bi kaj hladilo....niti ne diha tako da ne bi vročina šla vn iz cilindra/motorja...
Ah Runnerca. Verjetno ena najboljših zadev kar jih je bila na trgu skuterjev.

• Všeč mi je
Reactions: Kamele0N

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.894
5.381
113
. Sicer nima blokade (btw., kje in kako bi lahko blokado spet vgradil, je homologiran na 25km/h.) Jutri prepis, potem na servis, vgraditi blokado nekam in potem tehnični, ter zavarovanje. Upam, da brez kakšnih presenečenj in zapletov... Javim!

Snameš levi pokrov na motorju....tam kjer ma magnet.... snameš magnet dol....in ima stator 2 črti.... če gre sedaj 45.... daš potem stator na naslednjo (od dveh črt)....praktično zamaknes predvzig v levo...tako kot je Gatto friziral mopede da so šli manj....

So še druge blokade (zobnik, puša v grlu od frgazarja in daljši slajder v frgazarju...zablokiran izpuh)....ampak ga bp omejiš že samo z elektroniko/predvžigom.....ostale blokade so pa tam zato da ni preveč štarten....niso pa bistvene...bo šel 27km/h že samo če boš zamaknil predvžig

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.241
54
48
Ko smo ravno pri skuterjih :) sin,, trenutno je se 16, ima ameriski izpit za avto. Lahko sam vozi… od 6:00 do 22:00 (ali do 21:00).
Avta sklepam, da v Sloveniji ne sme vozit (oz a ga lahko kot mladi voznik?)…. A skuter do 50 ccm lahko. Ker realno ima vozniško B kategorije :)

luka51

Guru
16. avg 2007
14.924
6.196
113
Kr zapleten primer tole :) ce ma vpisano kategorijo a do 50 bo lahko. Vozniska B je pa tu neveljavna ker ne izpolnjuje vseh pogojev (starost). B kategorija ti ne daje dovoljenje za druge kategorije če niso vpisane.

• Všeč mi je
Reactions: gas

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.784
448
83
Kras
www.mtl.si
Tamal, ki je star 14 let, se je spomnil, da bi rad imel motor. Hebat ga, menda ga imajo vsi prijatelji...:D Jaz nisem ravno navdušen...

Tamal bo vseen izgleda dosegel svoje. Jaz mu nočem preveč težit, ker je zaradi moje operacije kar trpel, pa še v obdobju selitve stran od mene je, pa mu malo pogledam skozi prste. Bivša pa mu je tudi dovolila, ker noče bit"ta usrana".
Si bom dovolil zafilozofirati, malo izven te teme. Ali pa tudi ne.
Mi je žal za vse težave, ki jih imaš in ki seveda vplivajo na tamalega. Ampak. Točno ta odnos zna pripeljati do tega, da ti bodo policisti potrkali na vrata, ti boš šel pa v mrtvašnico malega gledat. Ali še huje, bo invalid. In ja, žal sem to spremljal v bližnjem krogu. Treba se je zavedati, da starši nismo zato, da bomo frocu vse k riti prinesli in bo njemu lepo. Včasih mu je treba določene stvari tudi prepovedati, pa čeprav jih imajo vsi prijatelji in še kdo drugi zraven. Če ni zrel, ni zrel. Lahko pa upaš, samo to ni najboljša strategija.
In da se razumemo, ne pravim, da mu ne kupi (oz. ga je že dobil) skuterja, ampak je to odvisno od tega ali je dovolj zrel in ali ima dovolj pameti, da bo na cesti preživel. To pa samo ti veš, mi ga ne poznamo. Recimo za primer: moja starejša hči, bi ji takoj dal avto sami za vozit, ker je izjemno previdna in ima spoštovanje do tega. Ta malemu ni šans, ker se enostavno ne zaveda, kaj lahko z avtomobilom povzroči. Delam pa že konkretno na tem z njim.
Ti imaš sedaj težavo, če prav razumem, ker mu je partner tvoje bivše, kupil motor. Torej, če mu ga sedaj vzameš, boš ti slab, pa še kakšne druge težave si lahko nakoplješ.
Kaj bi jaz naredil na tvojem mestu?
1.) Razmislil ali je dovolj zrel za skuter, da se zaveda, do česa lahko pride? Če ja, ok. Bi pa še vedno malo z njim predebatiral in se morda zapeljal okrog in ga opozoril na potencialne težave in nevarne situacije.
2.) Če ni dovolj zrel, se usedeš z bivšo in pojasniš tvoje pomisleke in se probate na normalen način pogovoriti in mu vsaj začasno odvzeti skuter. Vmes delati na razumevanju, da se zaveda, da to ni hec in kaj lahko povzroči napaka. Če dobiš občutek, da razume, mu ga daš nazaj.
3.) Če misliš, da ni ok in se ne moreš dogovoriti za odvzem, čimveč delaj z njim in se vozi z njim, če imaš možnost. A imaš še poštarski skuter? :evil:

Samo v info: ta mali je pri nekje 6ih letih dobil prvo krosko (Tori Cross in potem dokaj hitro Yamaho TTR-110). Itak najprej vsa oprema, vključno z želvo in čevlji. Vozil se je po gozdnih poteh in njivah. Užival na polno. Ampak od začetka sem se jaz za njim vozil z motorjem in ga ''učil''. Recimo samo primer. Lahko daš plin do konca na njivi ali poljski poti, kjer je vse ravno in vidiš naprej in vse okrog. Ampak nikoli hitro v nepregleden ovinek, kjer so drevesa okrog, itd. in ti lahko pride recimo traktor nasproti. Na začetku je bil previden in se je bal, po cca. mesecu dni je postal frajer, je mislil, da vse zna. In sem ga moral bremzati. In potem sem ga pustil, da je naredil napake (brez poškodb). Recimo sem ga poslal naprej in mu rekel, naj v ovinku počasi obrne. Pa je pristal motor v robidah pod potjo, ker je ''znal''.:valjamse: Na ta način je pridobil zdravo strahospoštovanje in zavedanje posledic. Pri cca. 9ih letih je prešel na TTR-125 in sem ga popolnoma mirno pustil samega na njive, ker sem vedel, da bo prišel nazaj. Občasno sem se še za njim zapeljal in mu še kaj svetoval, ampak mulc je vozil varno. Kolikor je lahko varno s krosko pač. Tudi skakal je, ampak na ravnem, kjer so naredili skakalnico in ni bilo najmanjšega problema. In seveda na cesto nikoli.

In še to: iz lastnih izkušenj vem, da družba prijateljev lahko naredi totalno sranje. Recimo sam sem bil dokaj hiter voznik in sem večinoma vedno jaz vozil, ko smo šli žurat. Ampak nikoli nobene težave, ker sem se zavedal, do česa lahko pride. So me pa prijatelji sprovocirali v dveh situacijah, da sem naredil nekaj, kar sam nikoli ne bi. In to mi je dalo misliti, od takrat naprej, če je imel kdo željo provocirati, sem samo ustavil in rekel, da gre lahko peš. Dokler sem pa jaz za volanom, bom pa jaz vozil tako kot jaz mislim, da je varno. K sreči smo preživeli. Žal pa sem poznal nekaj oseb, ki niso. Naj počivajo v miru.
Tako da, to da bo moped uporabljal s prijatelji, je pri meni dodaten razlog za skrb in ubijanje razumevanja posledic v glavo. In tudi to, da se mora naučiti reči ne prijateljem, če zadeva ni ok.

PS: Preveri za kazni, če se mulc vozi s skuterjem brez izpita (če ni ustrezno blokiran). Jaz sem kupil TTR-110 od očeta, ki jo je prodal, ker se je mulc vozil z njo po cesti in so mu pripeljali policisti froca in motor v marici domov, skupaj z baje (torej cca. 10 let nazaj) položnico za jurja kazni :). Še isti dan je šel motor na net.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.720
5.345
113
Otrok ne moremo pred vsem zaščiti. Niti ni naša naloga. Ko je dovolj star za moped, je glede vzgoje tako ali tako že vse opravljeno, kar smo mi lahko opravili.
Jaz sem bil sicer trd in nisem podlegel ali pa niso imeli bogatih botrov za birmo in so bili brez skuterja. Ampak ni treba, da so drugi starši taki. Ko so pa bili stari 18 in so imeli izpit za avto, so družinski avto lahko vozili zmeraj, ko je bil prost. Tisti, ki je zadnji naredil izpit, nas je peljal povsod. Na nedeljski obisk, na smučanje v tujino, na morje, ... Prej z L tablico pa pač samo po Sloveniji. Ampak najstarejša dva nista tega imela. Verjetno je še bil drug sistem. Kako se bo naučil, kako se obnašajo pobesneli turisti na polni hrvaški avtocesti, če ne bo vozil? Gledal je prej. Če si ni zapomnil, si tudi takrat ne bo, če bo samo gledal, ko ima izpit in pravico do vožnje. Mora trenirati v realnih in varnih in nevarnih situacijah. Nikoli se zaenkrat ni nič preveč hudega zgodilo. Je pa bilo nekaj materialnih stroškov, ampak ne od nesreč z drugim vozilom. Denimo napačno vzeta trasa na slabem makadamu in je nastala razpoka v karterju.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.784
448
83
Kras
www.mtl.si
Delno se strinjava. Recimo pri teh letih je res skoraj prepozno za življensko vzgojo, nikakor pa ni prepozno za predajanje izkušenj in opozarjanje na nevarnosti v prometu. Sam sem mnenja, da je res škoda, da bi se mulc učil na lastnih napakah, če mu jih lahko jaz precej (ne pa vseh seveda) prihranim s predajo mojih izkušenj. Tako sem mu recimo naredil glede kroske (v praksi) in sedaj sva na poti do tega pri avtu. Kot sem pa že zapisal, se mora žal mladina naučiti nekatere stvari tudi na svojih napakah. Fajn pa je, da nimajo te napake težjih posledic.
In glede L tablice: absolutno podpiram in se strinjam, da je pridobivanje lastnih izkušenj izjemno pomembno. Tudi moja dva bosta oba na polno izkoristila to.

Tako da, moje mnenje je, da ni ustrezno, da mulcu nekaj kupiš in ga potem pustiš, da se sam uči. Seveda se pa potem tukaj pojavi še vprašanje ali mu predajaš prave izkušnje. Oz. ali si sploh oseba, ki je primerna za to.:fredi:

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.720
5.345
113
Problem je, da bo človek, ki ni v glavi zrel, naj bo mlad ali star, opustil dobronamerne nasvete, čim bo "učitelj" pogledal stran. To je težko rešiti.
Profesorica na eni bolj "dekliški" smeri mi je pravila, da ima največ problemov na maturantskem s kako od najbolj zglednih punc. Doma je preveč pod kontrolo, nič ne sme po svoji glavi. Ko pa dobi malenkost svobode, pa se ji strga.
Otroku moramo dovoliti, da naredijo kaj narobe, ker želijo uveljaviti svojo. Žal v prometu nastradajo tudi tisti, ki niso nič storili narobe. Tega ne moremo čisto preprečiti.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.784
448
83
Kras
www.mtl.si
Nisi razumel.
Ne gre za prepovedi, gre za to, da mu v praksi privzgojiš varne navade v prometu in da zna prepoznati nevarnosti.
Preberi še enkrat moj zapis. Jaz sem se praktično 2-3 leta za njim vozil po gmajni in mu odpravljal napake in ga opozarjal, kje lahko tičijo nevarnosti. Ko sem ocenil, da je dovolj zrel, je šel sam. Nisem mu prepovedal, ampak mu privzgojil navade in občutke, da zna sam prepoznati nevarnosti. Vmes sem mu pustil, da je sam naredil nekatere napake, za katere sem vedel, da ne bo večjih posledic.
In ne, ni norel potem, tam kjer ni bilo treba. So mi sosedje povedali, ki so ga videvali po gmajni. Pa so mi večkrat povedali, da je letel čez njive in vse kar sem jih vprašal je bilo, kaj pa potem? Ja, potem je pa šel počasi v gozd. To je bilo zame dovolj. Je mulc vedel, kje naj stisne do konca in kje je to nevarno. In kot rečeno, tudi pozneje sva šla večkrat skupaj in sem mu samo še kakšno malenkost popravil.
Ampak tega ne dosežeš, da mu groziš, pa mu pamet soliš. Je treba rit dvignit in v praksi pokazati in razložiti, zakaj je nekaj tako kot je. Pa ne enkrat.;)

tony

Guru
23. jul 2007
9.982
1.667
113
Ko smo ravno pri skuterjih :) sin,, trenutno je se 16, ima ameriski izpit za avto. Lahko sam vozi… od 6:00 do 22:00 (ali do 21:00).
Avta sklepam, da v Sloveniji ne sme vozit (oz a ga lahko kot mladi voznik?)… Ker realno ima vozniško B kategorije :)
Pred 25imi leti smo imeli v šoli sošolca, ki je v Am. naredil izpit.

Ko je pri 17ih prišel nazaj sem, so mu brez težav izdali SLO vozniško B kategorije, čeprav bi bil po našem zakonu eno leto premlad. (Morda so mu vpisali še opombo "vozi z avt. menjalnikom" (danes bi bila to ustrezna koda), ampak za to nisem ziher.)

Po tem sklepam, da lahko samostojno vozi avto.

• Ljubezen

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.241
54
48
Pred 25imi leti smo imeli v šoli sošolca, ki je v Am. naredil izpit.

Ko je pri 17ih prišel nazaj sem, so mu brez težav izdali SLO vozniško B kategorije, čeprav bi bil po našem zakonu eno leto premlad. (Morda so mu vpisali še opombo "vozi z avt. menjalnikom" (danes bi bila to ustrezna koda), ampak za to nisem ziher.)

Po tem sklepam, da lahko samostojno vozi avto.
Po pravici sploh ne rabimo slovenske vozniske :) to jo lahko dobi ko bo star 18 :)
Bolj se mi gre, da bi se lahko vozil, da ga ne bi bilo treba vozit povsod ko bo v Sloveniji :) oz da dobi skuter

Kje bi lahko to preveril?

tony

Guru
23. jul 2007
9.982
1.667
113
Najprej vprašaj na www.avp-rs.si.

Če sprašuješ, če sme voziti kategorijo H (oziroma A z omejitvijo) kar z ameriško vozniško pa: po mojem ne. To pravico mu (verjetno) daje šele SLO vozniška, ko jo bo lahko pridobil.

Če danes ne more dobiti SLO vozniške s kategorijo B (kjer bi hkrati dobil še drugi dve), potem bo moral za legalno vožnjo z motorjem še malo počakati.

• Všeč mi je

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.241
54
48
Hvala.. glede na to da bo ostal v ZDA,.. in ne bo v Sloveniji vec kot 6 mesec, ne more dobiti Slovenske vozniske (kar berem gor).

Preverim, ce lahko vozi oz kako je z Amerisko :)
Po 18 letu, vem da lahko vozi z Amerisko