Skupno ogrevanje - država nekaj pametnega sprejela

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
. Bolš bi bilo če bi ta denar dali za nova okna.
In kaj ti nuca 3x zasteklitev z 12 komornim profilom in 6x gumi tesnilom če pa je okno potem celo zimo kipnjeno?!

Če se bo cena daljinskega ogrevanja (tetol) bistveno dvignila, bom razmislil o ogrevani inverter klimi in odstranitvi radiatorjev....
Že sedaj ga imam samo za okras, razen lojtre v kopalnici (tisti za hladilnikom je pa itak takoj ven šel)
bonk.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
če v sobi ne pade temepraturea še ne pomeni da ni potrebno ogrevati..samo ogreva se iz vseh drugih prostorov.
Pač pogeldaš koliko rabiš temeprature po sobah ter temu prilagodiš radiatorje.

Pri nas nimamo nikakršnih kalorimetrov, pa imamo vseeno vklopljen radiator zgolj v dnevni (in seveda kopalnici), kuhinja in splanica pa preko cele zime zaprta - s tem da se spalnica preko dneva vedno zrači.

Glede samega merjenja...popolnoma vseeno je ali je zadeva montirana na cevi ali na radiatorju...za vsak radiator se določi njegovo moč (glede na velikost) torej rabi merilnik zgolj vedeti temp. vstopne vode in temp. okolice...torej računa s temp. razliko. Pretok po radiatorjih je pri vseh enak...kar pa pomeni da je tudi meritev točna.

Nekaj je na stvari....merilnik ljudi motivira k varčevanju (smortni rabi energije). In če pride do tega je namen merilnia dosežen. Smo pač taki, da v kolikor gre iz skupne malhe vsi delamo z energijo kot svinja z mehom...ko pa vemo, da nas bo usekalo po denarnici....smo pa hitro ozaveščeni.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
In kaj ti nuca 3x zasteklitev z 12 komornim profilom in 6x gumi tesnilom če pa je okno potem celo zimo kipnjeno?!

O pomaga pomaga. Ko sem se vselil sem imel kak mesec stara okna. Kuril sem na polno pa sem imel občutek, da sem doma sredi orkana. Je pihal iz vsakega okna kot na burji. Ko sem zamenjal okna sem tudi zapru radiatorje!

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:Če se bo cena daljinskega ogrevanja (tetol) bistveno dvignila, bom razmislil o ogrevani inverter klimi in odstranitvi radiatorjev....
Že sedaj ga imam samo za okras, razen lojtre v kopalnici (tisti za hladilnikom je pa itak takoj ven šel)
bonk.gif
Še vedno boš moral plačevati del, saj te ogrevajo sosednja stanovanja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:

O pomaga pomaga. Ko sem se vselil sem imel kak mesec stara okna. Kuril sem na polno pa sem imel občutek, da sem doma sredi orkana. Je pihal iz vsakega okna kot na burji. Ko sem zamenjal okna sem tudi zapru radiatorje!

Ja samo ti si menjal okna in imel si okna prej in potem zaprta. Samo prej ti je pri zaprtih notri pihalo.
Jaz sem pa bolj mislil na moje "sosede" in ostale ki se grejejo pavšalno iz Tetol in ki imajo celo zimo okno kipnjeno ali celo kaj huje. Takim ne pomaga nobeno super duper okno. Malo se spomni na velux reklamo, ko baba reče da tudinova okna spušajo vodo, pa dec reče da jih mora zapret
wink-1.gif

mtl: vem za faktorje katerim se ne moreš izognit in se znjimi tudi strinjam (ne vem pa če se v celoti ker jih nisem sprobal, niti jih ne vem na pamet, (vem za spodnja, zogrnja, vogalna stanovanj...)

Konkretno je v našem stopnišču okno precej pogosto odprto na stežaj -pod njim pa žareč radiator? Zakaj se že to dela, predvsem pa kdo to dela
bonk.gif

Rad bi srečal tistega ki to dela.... bom zagonil kak spax v okno pa glavo posnel
evil.gif

edina rešitev da okno odprejo je da ga umijejo s kladivom
evil.gif

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Citat:
Pretok po radiatorjih je pri vseh enak...kar pa pomeni da je tudi meritev točna.
Če imaš termostatske ventile pretok ni enak po vseh radiatorjih. Recimo, ko se temp. v prostoru stabilizira imaš zgornji del radiatorja vroč (tam kjer je nameščen merilnik) spodnji pa hladen, merilnik ti pa računa kot, da imaš radiator odprt na fool.
Naj me kdo popravi, če narobe razmišljam.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
mtl: vem za faktorje katerim se ne moreš izognit in se znjimi tudi strinjam (ne vem pa če se v celoti ker jih nisem sprobal, niti jih ne vem na pamet, (vem za spodnja, zogrnja, vogalna stanovanj...)
Ne govorim o faktorjih ob merjenju ogrevanja, temveč tudi če ne merite še, ne moreš kar odklopit in nič plačevat.

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Smjs pravi:

Ja samo ti si menjal okna in imel si okna prej in potem zaprta. Samo prej ti je pri zaprtih notri pihalo.

Ne jest imam v spalnici in tudi drugot okno isto odprto kot prej. V spalnici vsak dan od jutra do večera (radiator seveda zaprt), drugot pa po potrebi, da se prelufta. Ampak tudi prej je bilo tako. Sicer zdej večkrat luftam kot prej. Prej sem imel avtomatski sistem
evil.gif

Je pa zlo žalostno, da rabimo glih števce, da ljudje začnejo mal sive celice uporabljat. Bo treba tudi za vodo to uvest.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Saj se lepo sliši. Kaj bodo pa tam naredili ko ni niti 1cm izolacije ? Tisti se pa naj milo rečeno j***** ?
Tisti, ki niso na vrhu doma imajo nižjo porabo, ker jih grejejo sosedje, kaj pa tisti na vrhu, ki imajo v 5 strani odprto in nikjer nobene izolacije ?

Stvari niso tako enostavne kot si ta papirologija želi...

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
Citat:
kaj pa hodniki itd.

zadeve niso tako enostavne. sploh v blokih, kjer je razvod napeljan skozi stanovanja. in pa recimo rzalike pri gretju med pritličjem, prvim nadstopjem, podstrešnim, zunanjim...

Vse ostale specifike določa Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več odjemalci, ki določa tudi to, da je obvezen sporazum med stanovalci. Tam je tudi določeno (kakor se zmenijo stanovalci), kako je s hodniki, faktorji zmanjšanja za vrhnja/spodnja/zunanja stanovanja.

Pri nas imamo to že tretje leto, in je vse OK.
Sama imam faktor zmanjšanja -20 % (15 na zgornje stanovanje, 5 na tri zunanje stene).
V sosednjem vhodu hodnike ogrevajo in imajo nameščene delilnike. Kako bodo plačali to porabo, je zapisano v sporazumu. Pri nas smo radiatorje na hodniku odklopili.
Ravno tako smo v sporazumu določili, da je 25 % fiksno (glede na kvadraturo) in 75 % po delilnikih.

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
Citat:
Če imaš termostatske ventile pretok ni enak po vseh radiatorjih. Recimo, ko se temp. v prostoru stabilizira imaš zgornji del radiatorja vroč (tam kjer je nameščen merilnik) spodnji pa hladen, merilnik ti pa računa kot, da imaš radiator odprt na fool.
Naj me kdo popravi, če narobe razmišljam.

Ni res
smile-1.gif
Kje bo merilnik nameščen, je točno določeno in tisti, ki jih namešča, najprej vse premeri in izračuna in na merilnik tudi vnese faktorje.

Če pogledam pri meni, je recimo merilnik na kopalniškem radiatorju, ki je visok, nekje na koncu prve tretjine (gledano od zgoraj navzdol). Ko radiator dogreva, je tisti del, kjer je merilnik, ravno še malce topel. Ne pa toliko, kot je radiator čisto zgoraj
smile-1.gif

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
>naj ponudi še kake ugodne kredite za izdelvo izolacije (fasade).....

Neodvisno od tega država že nekaj let ponuja nepovratna finančna sredstva za izboljšanje tega. Prej je razpise izvajala AURE ( http://www.ekosklad.si/html/razpisi/main.html ).

trenutno odprt razpis - Javni razpis za nepovratne finančne spodbude občanom za rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb

Agencija Aure je imela razpise 2x letno, do porabe sredstev. Mi smo 2x dobili nepovratna sredstva (za montažo termostatskim ventilov max, kar je bilo možno, lani za en del pri obnovi kotlovnice - uravnoteženje sistema).

Tako da denar dobiš
grin1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
no vidiš jajca.

danes stari s svojimi 100 kvadrati stanovanja, ki gleda na SV in JZ plačuje 150€ ogrevanja. En drug v garosnjeri, ki gleda na SV plačuje 30€ ob kipanih oknih. pri nas je v JZ sicer precej ok, SV je mrzel.

zdej pa logika iz časov nakupa.
Mi smo gledla tudi na JZ zato so naši radiatorji precej manjši od tistih, ki gledajo na SV. Celo naše sobe na SV imajo 1/3 krajše radiatorje in enojne, medtem ko imajo ostali SV dvojen. Tisti, ki so kupili v pritličju in na vrhu so dobili popuste, tisti an zunanjih delih tudi.

Lep primer si sedaj ti, ki imaš 20% skonto ker si vrhnji. zakaj že. saj je bil stanovanje v osnovi cenejši. ali pa kupi izilacijo pa izoliraj.
Gremo korak dalje. SV začnejo ogrevat prej, Voda v ceveh SV stanovanj je občutno bolj vroča od naših.

Pogled na okan pokaže 30 odprtih oken manjših stanovanj od 36 oken, ki jih imajo. rešitev v meritvah je, ampak daleč od tega kar se gre država, ki bi lahko mislila na kaj drugega.

druga zgodba
leto starejši blok. napeljava za ogrevanje ne gre s hodnika, ampak skozi stanovanje. V prvem štuku smo imeli vse zaprto, pa se kuhali, v 7 vse odprto pa zmrzovali. kako rešiti take bloke?

patriot
a bo kdo banu tega nacionalnega rampaša s kolpe? dvigne taco čist v vsaki temi. šnaucar jedan dolenjski

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
>no vidiš jajca.

jajca? zakaj jajca?
confused-1.gif

odkar imamo v celem bloku delilnike (trije vhodi, 42 stanovanj), imamo v celem naselju najmanjšo porabo (naselje 8 blokov, 22 vhodov), generalno se je poraba zmanjšala.
Če kdo hoče imeti vroče, naj kuri, bo pa tudi plačal.
Sporazum smo sklenili (potrebna 50,1 % soglasja takrat). Volk sit, koza cela.

Kako smo imeli prej? Jaz v 4. štuku (najvišje) sem se kuhala. Ostali tudi. Radiatorji so bili po celem bloku enakomerno vroči.

aja, pa pred enim letom smo plačali kompletno prenovo ogrevalnega sistema (nova kotlovnica, izboljšanje toplotnih postaj po blokih) - celotna investicija nas je stala okrog 270.000 €. Regulacija glede na zunanjo temperaturo, nočne redukcije, zapora na toplotnih postajah (da se topla voda, ki je v radiatorjih, ne ohladi, ampak še kar nekaj časa kroži po bloku).

>Lep primer si sedaj ti, ki imaš 20% skonto ker si vrhnji. zakaj že. saj je bil stanovanje v osnovi cenejši.

Ko je bilo novo, že mogoče, ko sem jaz kupovala, niti ne.
Aja, in seveda so pri meni radiatorji večji, kot pri notranjih sosedih ...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Kolikor sem gledal te delilnike so vsi nameščeni na začetku zgornje tretjine. Doma imam termostatske ventile in ima vsak radiator drugače razporejeno temperaturo. V dnevni sobi je tričetrt radiatorja vroč spodna četrtina pa topla, v kuhinji zgornja tretjina vroča spodaj pa samo mlačno, hodnik- zgornjih 10cm toplo spodaj je pa že čisto mrzel...
Ne vem, mene delilniki ne prepričajo najbolj. Bolj natančno bi se mi zdelo, da bi delilnik meril temp. vstopne in izstopne vode iz radiatorja.
Kaj se zgodi v primeru, da pod radiator namontiraš tri računalniške ventilatorje in ga prisilno hladiš ter posledično bolj greješ prostor. Tam kjer je namontiran delilnik bo radiator že hladen ti imaš pa prijetno toplo, ker izpihuješ topel zrak iz zgornje tople tretjine.
redface-1.gif

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
in to se ti zdi kul.

te 50% večine, ko vedno zmaga nasprotje interesov.

in 20% skonto se ti zdi kul. ko je bilo novo je bilo ceneje, vi ste pa kupili akr ste in plačali kolikor pač ste. verjetnose tudi z dvigalom vozite več kot tisti iz pritličja, pa uni nima 20% skonto na skupno elektriko. da ne omenjam čistilko....

ne govorim, da niste prihranili, seveda ste, ampak spet zadeva ni pravična. spet je en odtenek komunizma, socilaizma zraven.

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
>te 50% večine, ko vedno zmaga nasprotje interesov.

Čist za info - sporazum je podpisalo nekaj čez 85 % lastnikov ...

>in 20% skonto se ti zdi kul.

Ej ... mene ne ogreva nihče (izjema je ena stena v spalnici), vse ostalo so zunanje stene + podstreha. In sem ena izmed redkih, ki je lansko sezono malenkostno doplačala!!!! Pa se ne bunim. btw, temperatura v stanovanju je 21 stopinj (kuhinja), spalnica 20, hodnik je zaprt radiator, kopalnica 21.

>verjetnose tudi z dvigalom vozite več kot tisti iz pritličja, pa uni nima 20% skonto na skupno elektriko.

Nimamo dvigala
smile-1.gif

>ne govorim, da niste prihranili, seveda ste, ampak spet zadeva ni pravična.

Da ni? A prej je bilo pa ok, ko sem imela zaprt radiator v hodniku, plačevala pa za celo kvadraturo?
Prihranek pri porabi energije je precejšen, in to šteje.

Aja, lastniki smo bili enotni, da začnemo s takim načinom obračunavanja stroškov porabe toplote. ENOTNI. Btw, na srečo se tudi za ostale zadeve, ki se tičejo stroškov skupnih prostorov in investicij kar lepo zmenimo in strinjamo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
85% ni enotni. čisto tako mimogrede.

če bi bili še človeški in razumni, kar pa danes večina ni, bi isto prihranili, pa še strošek z merilci si ne bi delali.

in še enkrat. to da tvoje stanovanje ne greje noben je izključno tvoj problem. ker kaj če se srednjemu odselijo sosedje, gredo v tople kraje na dopust in zaprejo radiatorje. kje je pravičnost?

pravično je nekaj, kar je pravično do vseh v vseh okoliščinah. to da ste prihranili toploto ni pravično, ampak ekonomsko upravičeno.

MojcaG

Pripravnik
2. sep 2007
319
5
18
>85% ni enotni. čisto tako mimogrede.

85 % na ravni toplotne podpostaje, torej bloka (3 vhodi, 42 stanovanj). ENOTNI (100%) v našem vhodu (15 stanovanj).