"Skriti" porabnik elektrike v stanovanju

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Stvar je taka. Me ni bilo 10 dni doma in sem vse porabnike izklopil v stanovanju, razen hladilnika, kuh.plošče, pomivalnega in pralnega stroja, pečice in mikrovalovke. Zapisal sem si začetno stanje na števcu in ga ko sem prišel domov spet odčital. Skoraj me je kap, ker sem ugotovil, da je v tem času poraba znašala 80 kwh. Ko sem z merilcem ugotovil porabo hladilnika (pribl. 1kwh na dan - tako, da to ni krivo) sem za štos vtaknil v eno prazno vtičnico merilec in brez porabnika mi kaže 10 W porabe. Kaj mi "rabi" elektriko? Hvala za vse nasvete.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.662
6.705
113
pri taščici
kako to misliš v prazni vtičnici 10w?

Pečica in MW lahko porabita nekaj w v standbyu
Kako si izklopil ostalo frštekarijo. Če jo imaš kaj več (predvsem pa kaj stare) ti bo hitro kurlo 100w/uro(3kw/dan). (meni mini stolp žre 18w v stand by, ko pa je prižgan radio pa 20w!!!!
Vendar se mi še vedno zdi precej porabe.... Nekaj si zagotovo pozabil šteti(imaš kak bojler?,klimo ali kaj podobnea). Da bi bil kdo na črno priklopljen dvomim, nikdar pa ne veš.
Za 8kwh/dan se mora števec že kar vidno vrteti non stop. odšravfaj vse varovalke pa boš videl če se bo ustavil,
Potem pa šravfaj eno pa po eno pa spremljaj kako se bo premikal števec.
Koliko sicer imaš povprečno mesečno porabo (lahko iz računa prepišeš)

maggio

Fizikalc
19. avg 2007
1.704
1
38
Lj-bežigrad
skriti porabnik
confused-1.gif

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
kako to misliš v prazni vtičnici 10w?

Ko vtaknem merilec porabe v vtičnico mi kaže od 4-10 W porabe, v merilec pa nisem vtaknil nobenega porabnika. Fora je v tem, da mi to ne dela v vseh vtičnicah, samo nekaterih.

Vse stolpe, lcd, PC in podobne stvari sem izklopil iz vtičnic. V vtičnicah sem pustil samo pralni in pomivalni stroj, hladilnik, ki je edini, ki "naj" bi delal, pečico in mikrovalovno. Bojler je bil z varovalko izklopljen. Zdaj, če te stvari v standby-u toliko porabijo, ne vem, kaj nardit.

Focus

Pripravnik
27. okt 2007
871
12
18
Luna
Kaj pa če kake motnje vplivajo na merilnik? Probaj v dožo štekat podalšek in it v drugi prostor, pa poglej če ti bo tam kazal porabo4-10W

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Če nimaš nič v "merilec" vtaknjenega ti nima kaj kazat oz. samo 0 lahko kaže.

Ja, sej to me moti in zaradi tega mi žre elektriko. upam, da se bo še kdo oglasil in povedal, kaj se da tukaj narest. Hvala.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Izklopi vse porabnike oz. potegni jih iz vtičnic nato odvij vse varovalke ter opazuj števec. Mora stati kot pribit, nato postopoma privijaj varovalke in opazuj števec. Če se bo premaknil razišči to vejo in ni hudič, da ne boš našel požeruha.

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
OK, to sem imel v planu naredit, zanima me pa še zadeva glede porabe na neobremenjeni vtičnici.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
če si izklopil vse kar imaš (tudi razne ruterje in zadevice, ki ti jih priklopijo kabelski/internetni/telefonski ponudniki) potem se osredotoči na te tri porabnike - pečico, pr. stroj hladilnik.

Prekontroliraj pr. stroj v stanby-ju...lahko je 'v okvari'...torej vse dela (pere normalno) le žre energijo.

Koliko pa plačuješ elektrike?

Ker mi porabimo (2 sobno st., 4 člani, voda na el.) nekje med 8 in 10 kWh dnevno)...od tega je za 80 % porabe zaslužen bojler.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.260
1.894
113
še nekaj je...pri taki porabi se mora 'kolešček' na el. števcu kar solidno vrteti.

tako da bi ga moral locirat tudi brez uporabe merilca.

Odklopi vse varovalke, potem pa eno po eno priklapljaj, pa glej kdaj se bo kolešček začel spet obračat (kot prej) - naredi pa kontrolo za varovalke, ker lahko da imaš več takih, ki samo iz kruha drek delajo (brez efekta).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.662
6.705
113
pri taščici
Lepo si napisal na drugem forumu.
Mal čez roko:vsak watt ki ti laufa celo leto ti konec leta požre en evro.
Sicer pa moj kabelski modem (thomson) žre precej manj- je napisano nekaj višje (okoli 5 watov).

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.662
6.705
113
pri taščici
@vincent in avtor:
avtor teme je imel porabe 8kwh/ dan ko ga ni bilo doma. Toliko imaš ti ko si doma pa še to praviš da 80% porabi bojler.
Se pravi nekdo je speglal nekaj žeht na njegov štrom ali pa ima kak bojler priklopljen na njegove kable.

MIdva ima porabo cca 4-5kwh/dan, je pa res da marsikater dan "manjakava"

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Premalo poznam tvoje razmere, predvsem je pomembna starost hišne instalacije in starost gospodinski aparatov. pomembna je tudi klima v prostoru (relativna vlaga..). Če malo preračinamo, je to porabnik cca 300 W. Sam sumim kakšen star hladilnik ali pečico ali da je nekdo pozabil izključiti kašen, na minimum vključen porabnik. V primeru, da so gospodinjski aparati novi (2..3 leta) bi pri takem strošku 0,5-0,6€ na dan vsekakor naročil strokovnjaka, da mi izmeri instalacijo.

kocka

Pripravnik
18. sep 2007
446
12
18
smile-1.gif
Stvari sem prišel do dna.
1. Glede porabe na neobremnjenem merilcu je bila kriva pečica, ki je zgleda proizvajala neke motnje v inštalaciji. Po posegu serviserja se je stvar uredila.
2. Glede previsoke porabe pa.... smo ugotovili, da so bile popisane napačne številke, zato tudi taka poraba. Samo, da je rešeno. Hvala vsem za katerekoli info.