sistemci na plan

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
mam še jest eno vprašanje iz področja za katerega vem samo da obstaja. in sicer berem ene zadeve enga 'sistemca', ki govori o razpoložljivosti sistema itd. pa se spomnim knjig, ko smo govorili, da idealne 1 ni, torej 100% razpoložljivosti oz da je izredno draga.

kako razpoložljivost imate vi? jo merite med delovnim časom, ali 24/7 režim? tehnologije me še ne zanimajo, sej nočemo znanja širit zastonj. kaj pomeni standard 5 devetk?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.878
698
113
Standard 5 devetk pomeni, da sistem deluje 99,999% časa.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.726
6.501
113
Za začetek preberi tole: maintenance window). Meritve se potem uporabijo za morebitne odškodnine glede na SLA pogodbe, kjer se določi finančno vrednost izpada.

99,999% zanesljivost pomeni 5 minut, 16 sekund izpada letno.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
No ja, old school merjenje je da je uptime lahko samo čas od zadnjega zagona računalnika (oz. nekega servisa/serverja); vzdrževanje v stilu "restartov" postavi števec uptajma na nula kar pomeni, da je tisti čas štet kot "downtime".

Jasno, ker pet devetk v sodobnem računalništvu ne moreš dosegat če želiš hkrati nadgrajevati sistem na "varno" verzijo potem so taki restarti planirani in so del urnika - v pogodbah o vzdrževanju imaš tole šteto kot "legalni" downtime, seveda morajo biti izpolnjeni nekateri pogoji (napovedano XX dni prej, skupne ne več kot XX ur na leto, ne več kot X krat, ne ob delovnem času med X-Yh, ...).

In ja v določenih sferah so možne tudi 1 (enke), ampak tole gre za buletprof zaprte sisteme, ki so izolirani od realnosti. Recimo NE Krško zagotovo rabi sistem na 1, upam vsaj ...
tongue-1.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.161
4.147
113
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Nemogoče je biti blizu 99,999% še vsemogočni gooogle z njihovimi farmami je nekje na 99, 990%

Odvisno kaj gledaš, recimo problem mašinerije in servisov po internetu je internet sam. Noben ISP ne omogoča 99,999% kar avtomatično pomeni, da katerakoli stvar na internetu tega standarda ne dosega. Če pa gledaš uptime posameznega strežnika pa so lahko že par let na čisti 1ki (100%); sam imam doma P200 za torrent na 500+ dni uptajma, kar pomeni 100% delujoč leto in pol!

Precej LAN serverjev v firmah (file, aplication) ima dosegljivost 100% .. v bistvu serverji delujejo od trenutka ko se jih prvič vključi pa do trenutka ko ga zamenja nov (brez ene prekinitve).

erikson

Guru
25. avg 2007
22.726
6.501
113
Tudi NEK ima remonte.

Se pa ob približevanju stotim odstotkom stroški naglo dvigajo. ELES ima naprimer v zakupu terciarne rezerve v višini polovice moči nuklearke, ki so jih v letu 2008 koristili 5 ur, zanje pa plačujejo več milijonov evrov letno. Ampak če bi prišlo do razpada sistema (izpada elektrike), bi bili stroški lahko bistveno višji.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.726
6.501
113
O dostopnosti storitev. Naprimer, ali se www.alter.si odpre vedno, ko naslov vpišeš v spletni brskalnik. In koliko minut v letu se stran ne odpre.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
ksz.. Sistem je lahko up, pa vseeno ne dela. Npr. če zašteka driver od mrežne, se obesi kak daemon. Stranki je načeloma pomembno le ali aplikacija dela, ali ne. Z izjavami tipa "saj downtimea sploh ni bilo, ker je strežnik v bistvu skoz laufal" ne prideš daleč.

100% (ali skoraj 100%) se da zagotovit s podvajanjem ali celo početverjenjem vse opreme.

Delno (seveda zaradi stroškov) se to v praksi zagotavlja z redundančnim napajanjem, 2x mrežna, RAID5-6-10, failover, replikacija, cluster... Če tukaj hočeš bit res fancy, rabiš precej globok budget.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
ja pr men tudi bagr laufa samo vsake toliko mi odbije kako lajtngo pa moram nehat delat... (ampak stroj (motor) pa dela...) itak mi je pa važno da mi bagr laufa tistih 10 ur v sezoni na dan, popoldne zvečer pa lahko naredim malo servisov, zamenjam dotrajane lajtnge (kar pomeni da odpravim možne vzroke napak...) vedno pa so kakšne nepredvidljive zadeve...

tko da u globalu moj bager lahk laufa 95% cajta k ga rabim.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.343
7.420
113
hahhaa, pol brezveze da govoriš o uprimeu ker če se gre za to da lahko tvoje stranke sistem uporabljajo samo od 7 do 15 pol v končni fazi lahk mašine ponoči ugašaš pa boste na elektriki prišparali haha.

Ampak ker se imaš za resnega admina na resnem bagru pa nehaj govorit o dostopnosti med delovnim časom (sicer imaš point - če sistema izven tega časa nihče ne uporablja je vseeno akj se takrat dogaja - samo pol brezveze se sploh pogovarjat o dosegljivosti sistema)

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.673
3.944
113
Ljubljana
hmpg.net
Ampak razpoložljivost se pravzaprav res določa glede na SLA. In če v SLA piše, da mora biti razpoložljivo samo me 7-15, potem se šteje samo takrat.
In če je v SLA 24/7, potem to pomeni, da imaš na leto časa za vzdrževanje opreme, ki zagotavlja storitev malo več kot 5 minut.
Ker v SLA noben pameten (razen če je ne pišejo sistemci seveda), ne bo napisal, da rabi server uptime 99,99 recimo, ampak bo rekel, da je spletna trgovina na voljo 99,99%. In v tem primeru ni samo server, ampak tudi vsa ostala oprema na 52 minutah. To pa je že kar lep dosežek. In tudi vzdrževanje uporabnika ne briga. To je stvar sistemcev.
Seveda pa je vse stvar cene:) In investicija v cluster server(je) je sedaj (linux-world) džabe v primerjavi z ostalo infrastrukturo (po moji oceni manj kot 10% celote).

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
men je važno da mi bagr laufa takrat ko ga uporabljam. res da je odvisno od sezone kdaj je v uporabi ampak takrat ko je mora biti čimbližje unim vašim 5x9. sploh če je gužva.

jst ugasnem bager zvečer zato ker je nafta ratala draga. še med malco ga ugasnem ker je brez zveze da laufa

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.813
555
113
42
povsod malo
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
ja pr men tudi bagr laufa samo vsake toliko mi odbije kako lajtngo pa moram nehat delat... (ampak stroj (motor) pa dela...) itak mi je pa važno da mi bagr laufa tistih 10 ur v sezoni na dan, popoldne zvečer pa lahko naredim malo servisov, zamenjam dotrajane lajtnge (kar pomeni da odpravim možne vzroke napak...) vedno pa so kakšne nepredvidljive zadeve...

tko da u globalu moj bager lahk laufa 95% cajta k ga rabim.

A nimaš kot backup kakšnega mujota/hasota?

Sem slišal vic:
Pride mujo na zavod za zaposlovanje in ga delavka vpraša kaj ste po poklicu?
Mujo pa reče ja pomožni bagerist
Kaj?
Ja takrat ko bager ne dela radim jaz na lopato.
grin1.gif

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.638
3.091
113
v lokalni ostariji
kot backup imam še en bager parkiran doma, ki je samo zato da uskoči če je pizdarija. če je pa sila pa še s kombinirko rešim zadevo.

drugače pa pomožni bageristi so pomembni ker vse pa tud ne morm s strojem delat...