Sistem SAP

pikijakob

Pripravnik
8. avg 2008
273
0
16
Obala
Citat:
Uporabnik Mantara pravi:
ne-ne-1.gif
Koprski?

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Naša firma je sedaj v študiji kako implementirati SAP v podjetje (55k ljudi, 130 držav sveta)..... namen SAP pa je predvsem poenotenje sistemov. Ker sedaj imamo od Scale do SAP do lokalnik programov in to samo za računovodstvo.

Zelo, res zelo me zanima kaksen budget bo za to migracijo, ker če pomislim da že sedaj samo pri nas dela team cca 50 ljudi na tem projektu
smile-1.gif

Bomo vidli, ampak mislim da slabše kot je sedaj že ne more biti
smile-1.gif

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.318
827
113
Se mi zdi, da imamo trenutno veliko "brezplačnih" rešitev, ki delajo enako kot SAP oz. konkterno v tem trenutku boljše. Samo, da je SAP npr. star desetletja, in nekako ukoreninjen in seveda ljudje mislijo, da je čudežno zdravilo za nesposobno vodstvo. U bistvu pa je samo še ena ZELO draga rešitev. Tud sam sem mislil, da je bil vedno problem v tehnologiji, ampak sem kaj hitro prišel do zaključka, da je v ljudjeh. Seveda v večjih splovenskih podjetjih, kjer so prišli na položaje s pomočjo politike in nato privatizacije. Pol se pa direktor čudi, da mu je folk nelojalen, sam se pa po riti praska in za neuspeh podjetja obtožuje delavce in njihove plače. Za piko na i pa kupi še SAP in vrže miljon za osnovo in še enga na prilagoditev in misli, da bo firma sama delal.

over and out

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik gas pravi:
Naša firma je sedaj v študiji kako implementirati SAP v podjetje (55k ljudi, 130 držav sveta)..... namen SAP pa je predvsem poenotenje sistemov. Ker sedaj imamo od Scale do SAP do lokalnik programov in to samo za računovodstvo.

Zelo, res zelo me zanima kaksen budget bo za to migracijo, ker če pomislim da že sedaj samo pri nas dela team cca 50 ljudi na tem projektu
smile-1.gif

smile-1.gif

računaj ene 50 mio eur. Pa ne rečt, da se mi blede...

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik KarEn pravi:
Največji hec SAP-a je da vsi trdijo kako se je oh in sploh splačalo (podobno je tudi z drugimi sistemi), ker se v resnici nihče ne upa priznati da je vrgel milijon čez okno pa nič ne dela

Nekaj takega bi jaz prej rekel za Lotus Notes...

Tukaj se krepko motiš. Lotus je odličen za aplikacije, seveda za take, ki so dokumentnega tipa. In precej buletproof. Resen problem pa je, če nimaš dobrih administratorjev, ki vedo kako se zadevi streže. Ker potem ti applikativni support team zarad tega odpove in si v resnih problemih.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Resen problem pa je, če nimaš dobrih administratorjev, ki vedo kako se zadevi streže. Ker potem ti applikativni support team zarad tega odpove in si v resnih problemih.

mene naš administrator skoraj vedno pošlje k majmunom v Indijo Koromandijo
evil.gif

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.238
54
48
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
Citat:
Uporabnik gas pravi:

smile-1.gif

smile-1.gif

računaj ene 50 mio eur. Pa ne rečt, da se mi blede...

Verjetno več :) Ker bo projekt trajal tudi kar nekaj let,... sicer bomo nekaj kopirali od sestrske firme v nemčiji, samo vseeno
smile-1.gif

BO pa zanimivo biti del tega projekta :)
cheer.gif

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
V veliki firmi je prehod na SAP ali podoben sistem na določeni točki bolj ali manj nujen, ker se drugače sistem zaradi kupa različnih in pogojno kompatibilnih sistemov, ki jih firme uporabljajo, začne rušit. Verjetno je del problema v okornosti, drugi del pa v slabi implementaciji, toda kako naj bo človek navdušen, če že par let kar naprej posluša "Ja tega pa SAP ne omogoča." Zakaj hudiča ga potem imamo?

Ni problem v izvozu temveč v načinu vnosa podatkov in zato v bazi sploh ni vseh potrebnih podatkov oz so kot tekst, ki ga ne moreš sortirat in filtrirat. Ker "SAP tega ne omogoča"...

O velikih in uspešnih firmah pa samo to. Siemensu je zelo zelo malo manjkalo, da bi cela proizvodnja padla, takšne težave so imeli ob uvedbi. Ali pa ko je predstavnik ene multinacionalke rekel kolegu na sestanku, ko se je "pohvalil", da začenjajo uvajat SAP samo: Moje sožalje, mi ga imamo že 5 let, pa bi bilo veliko pametneje, če bi tretjino tega denarja dali za nadgradnjo obstoječega sistema (za katerega seveda ni nikoli bilo denarja)

...

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Za razliko od raznih Panteon, Birokrat, Navision in podobnih izdelkov (ki odpovedo kaj kmalu ko podjetje zraste čez določene meje) je SAP v svoji arhitekturi skalabilen in lažje podpira večje "številke" uporabnikov... Da pa je v Siemensu proizvodnja padla pa so poleg programa (ki je v osnovi butast) lahko krivi nesposobni implementatorji in pa seveda tudi sami uporabniki ter konec koncev vodstvo, ki ni poskrbelo za izobraževanje uporabnikov. Še za en zahojen Birokrat se moraš izobraževati da ga znaš uporabljati...

Poleg tega uporablja tudi Krka SAP in je prešla iz Navisiona na SAP.
PA še odgovor avtorju: največja PIA je toliko različnih sistemov kot jih ti opisuješ. Zadeva je neprimerno dražja za vzdrževanje, prihaja do združljivostnih razlik in podvojenega dela. Ponavadi je poenotenje sistema z vpeljavo enotnega sistema na daljši rok ceneje kot pa vzdrževati stanje kot je z različnimi programi....

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Za sisteme tipa SAP, Oracle e-business Suite in podobne, mora biti firma dovolj mentalno zrela. Pri nas so mnoge firme sicer že dovolj velike za takšne ERP sisteme, vendar zrele pa niso. Ker je v firmah preveč nesposobnega folka, še posebej pa v vodstvenih strukturah, kamor se je napredovalo na čudne načine. No, saj tudi večina top managerjev je prišla do pozicij na čuden način, lastniki pa na čuden način do lastništva teh podjetij.

Ko se vpeljuje takšne sisteme, se ponavadi dela tudi prenovo poslovnih procesov. Vpeljava takšnega sistema je odličen čas za prenovo poslovanja. Ponavadi je največji problem, ker podjetja z vpeljavo novih sistemov želijo furati vse po starem. In zapravijo milijone še za to, da moderne sisteme dobesedno zjebejo na nivo sistema, katerega slednji zamenjuje. Žalostno dejstvo.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Se popolnoma strinjam z takim odgovorom. Kot da bi bila sodelavca, pri nas je zelo podobno.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Itaq... Ko pa zahtevaš seznam poslovnih procesov in njih lastnikov te pa gledajo kot deveto čudo... Ja ja, naše firme, razen nekaterih izjem, še dolgo časa ne bodo poštimane... S prisotnim razmišljanjem že ne...

bles

Pripravnik
18. sep 2007
257
2
18
54
Ponavadi je odgovor, da imajo itaq vse standardno, razen par specifik
bonk.gif

Ali pa če vprašaš zakaj delajo nekaj kakor pač delajo, je odgovor ponavadi da ne vedo, ampak da tako delajo že 10 let.

bles

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.486
455
83
Malo je podjetij, ki imajo definirane skrbnike poslovnih procesov.

Da ga imaš moraš najprej imeti vsaj deloma procesno zasnovano organizacijo.

Da to storiš v nekem velikem funkcijsko orientiranem sistemu, ga moraš spremenit.

Ker ta sprememba vključuje izgubo moči zaslužnih foteljašev, se oni tega branijo na vse kriplje.

Kar niti ni težava, v normalnih državah z jasno definiranim lastništvom podjetij. Pri nas pač temu ni tako...

Sicer pa vse to že veš.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Pri nas je to standard v korporaciji. Ne vidim ,da bi bilo to grozno slabo. So ga pa povezali z M$ CRMjem...