Aja, še glede tvojega "praktičnega" vprašanja. Verjemi mi, da vsi ali vsaj večina "taspodnih" zelo zelo zelo dobro ve, kje in kaj mora vložiti, da dobi karkoli se že dobiti da. In to delajo ne na podlagi preučevanja zakonov in predpisov ampak odlične medsebojne komunikacije.
Pri Slovencih je običajno tako, da "če sem jaz dobil, NE povejmo sosedu, da slučajno potem ne bi jaz brez ostal".
Južnjaki pa si povejo, jaz sem dobil tole, na tak način, ti pa tisto na oni način. In lepo "prokužijo" sistem...
Tako pride na CSD in nastavi roko in teta mu da nekaj sto evrov.
Delavska plača pa v Slovenijo iz Kosova - niti ni problem. Skup stopjo in si pomagajo. Ravno ta teden me je žena obvestila, da je po blokih hodil neki urejeni moški, ki je z močnim naglasom zbiral za fanta s Planine, ki se je baje pred časom ponesrečil, je trenutno na rehabilitaciji v Soči in zbirajo za voziček... Tako lahko z delavsko plačo pripelješ pol vasi v Slovenijo in na tak način ni še noben Slovenec zbiral pomoč za svojega soseda/znanca/prijatelja.
In mimogrede - tudi mi smo prispevali, če nas je nateg... bog pomagaj. Dali smo v dobri veri, da gre za dejansko stisko. In ne samo mi, ampak večina ljudi v našem bloku.