siolova EMX povezava - kateri router

spanspan

Fizikalc
9. nov 2007
3.111
28
48
Drugi teden dobimo siolovo emx povezavo, naj bi bila do 1mb,ker adsl ni možen, je pa zato naročnina kar 29 eu,torej kar 3 evre več kot pri enakem paketu z adsl-jem. Kolikor sem razumel s forumov na bi bilo možno na ta emx-nt1 modem priključiti le en računalnik, zato bi rad naredil brezžično omrežje še za dva prenosnika v enonadstropni hiši, o tem pa nimam pojma. Kateri router na nabavim za kakšnih 50 evrov, da bo vleklo v spodnje nadstropje? kakšna pa je sploh razlika med routerjem in dostopno točko,ki sem jih videl na mimo vrste? Rabim pa samo za deljenje interneta, ne pa za razne podatke ali tiskalnika. Prosim za kakšen nasvet.

guardy

Guru
3. avg 2007
8.484
1.050
113
Obišči stran
Kupi router preverjene znamke. Kak linksys pa je.

Aja, nekateri hvaliujo tudi TP-Link, je dokaj ugoden. Rabiš pa G pa nič več.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
N je hitrejši prenos od G, samo če računalniki tega ne podpirajo, ne bo nič pomagalo.
Ker, kot je opaziti, ne poznaš niti osnov, si prej velikooooo preberi, da ne boš potem razočaran.

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Točno tako......WRT54GL ti tudi jaz toplo priporočam - najboljši nizkocenovni router

Če ti nebo standardni firmware vleku čez celo hišo, daš pol DD-WRT gor in ojačas signal

LP
Torus

spanspan

Fizikalc
9. nov 2007
3.111
28
48
Hvala vsem, ravno takšno pomoč sem potreboval, grem jutri po njega. Pa še to, če bodo naenkrat priključeni na net trije računalniki in gsm (žena,dva mladiča, meni staremu pa ostane nokiaE63,he he), a to pomeni, da se bo tisti bogi signal 1 mb razdelil na 4 enake dele in bo surfanje podobno sedanjemu simobil edge-ju?

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Citat:
Uporabnik spanspan pravi:
a to pomeni, da se bo tisti bogi signal 1 mb razdelil na 4 enake dele in bo surfanje podobno sedanjemu simobil edge-ju?
Ne, vsekakor ne. Če startaš Task Manager v Windows in pod Network pogledaš, vidiš, da je pri običajnem surfanju večino časa povezava nezasedena. Pasovna širina se ne deli na enake dele, pač pa na TCP/UDP povezave, ki gredo skozi router, ne glede, na to, kateri izmed štirih računalnikov jih je zahteval. Edino pri P2P moraš upload omejiti na kake 15KB/s ter forwardirati port (ali en računalnik za P2P dati v DMZ), drugače pa mora delovati čisto v redu.

Žica je v vsakem primeru boljša kot zrak (EDGE, HSPA, Ario), ker v tem primeru si nazivno kapaciteto do postaje deliš še z ostalimi uporabniki. Žica pa ima do centrale zagotovljeno kapaciteto 1Mbit/s samo zate
wink-1.gif

spanspan

Fizikalc
9. nov 2007
3.111
28
48
CLIO15, tisto brezžično nažalost ne dobim, ker mi breg zakriva pogled na pohorje. Sem pa samo kake 6km zračne linije od maribora in spadamo v občino maribor, živimo pa kot v kameni dobi, večkrat se hecam s sodelavci ki živijo po halozah, benediktih , nekih jurijih pa imajo vsi trojčke in to pri ario.net, jaz pa v občini maribor, pa v temi. No če bo ta EMX normalno deloval, bom glede na dosedanje stanje več kot zadovoljen, pri P2P, pa bom tako odstranil ostale uporabnike v hiši
evil.gif
. Kako pa bom takoj videl, da mi niso uturili samo 0,5mb povezave, ker tega pa res ne bi jemal? Ker na nekem forumu sem bral, da so nekomu obljubili povezavo 1mb, potem pa so mu znižali naročnino in sporočili, da bo lahko imel samo 512 kb/s?

Bush

Fizikalc
19. okt 2008
1.735
0
36
Testi niso nič larifari. Vseeno se mi zdi, da ima speedtest.si bolj zanesljivo in hitro slovensko povezavo kot ostali testni strežniki.

Torus

Fizikalc
17. mar 2008
584
42
28
Seveda so larifari.....povedo kot se jim zahoče....povezava pa se tudi ne spreminja za 1 mega na 2 minuti

spanspan

Fizikalc
9. nov 2007
3.111
28
48
bush, te povezave pa ne rabim testirat, rekord downloada pa je 29kb/s, kar je bilo sanjsko proti prejšnji navadni tel. liniji, ko pa sem prvič šel s prenosnikom na območje umtsa in doživel download 410kb/s sem pa mislil da se mi je marija pokazala.

Lord_Raiden

Majstr
2. nov 2007
4.539
291
83
naj poroba še ta test ki je tut slovenski... http://ndt.arnes.si/
smile-1.gif

evo en test moja povezava na net je 20/20mb/s prek optike samo za primer. je...

** Starting test 1 of 1 **
Connected to: ndt.arnes.si -- Using IPv4 address
Checking for Middleboxes . . . . . . . . . . . . . . . . . . Done
checking for firewalls . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Done
running 10s outbound test (client-to-server [C2S]) . . . . . 20.20Mb/s
running 10s inbound test (server-to-client [S2C]) . . . . . . 20.33Mb/s
The slowest link in the end-to-end path is a 100 Mbps Full duplex Fast Ethernet subnet
Information: Other network traffic is congesting the link
cheer.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik Torus pravi:
Seveda so larifari.....povedo kot se jim zahoče....povezava pa se tudi ne spreminja za 1 mega na 2 minuti
Povedo ti rezultat meritve.
In če imaš počasno povezavo (pod 5 Mbps) ti 95% časa povedo zelo točen rezultat. Pri hitrejših pa se rado zgodi, da ne "dohajajo", posebej če so preobremenjeni.

Lahko pa (posebej če imaš hitro povezavo) probaš kaki dober založen torrent (ISO fajli popularnih Linux distribucij recimo).