...ker si zadnji..
(@Kravakonj, vem da je bilo vse to vključeno. Jaz sem hotel povedat, da zgolj labor cost še zdaleč ni merodajen podatek o tem, da je višina davčne obremenitve delavca v povprečju EU.)
V bistvu se tule prerekamo, da s stališča zaposlenega davčna obremenitev ni njegov problem, da je pač to strošek delodajalca, zaposlenega pa zanima zgolj neto izplen.
S tem bi se jaz težko strinjal, kajti poleg dohodnine, je ostalo glavno breme zdravstveno zavarovanje in pa socialno zavarovanje in pri teh je jasno definirano kdo je zaradi vplačil upravičen porabnik storitev (bodisi tekoče zdravstvene, bodisi pokojnina v prihodnje). In to ni delodajalec, niti nima nikakršnega vpliva na to.
Tudi pri dohodnini je jasno določeno kdo je nosilec davčnega bremena in vsi postopki/izterjave gredo na zaposlenega. S stališča firme pa je to denar za zaposlenega, jim za poslovanje s finančnega vidika vseeno, ker gre za isti znesek. Zagovorniki potem še navržejo, da se verjetno neto ne bi spreminjal, četudi se davčna obremenitev zmanjša (češ da bi delodajalec vzel prihranjeno). V normalni firmi so v pogodbah vpisani bruto zneski. Ne more niti delodajalec vedet kako boš ti vsako leto odločil o morebitnih olajšavah (otroci), razen v namen sprotnega izplačil dohodnine, pa še to potem zaposleni odgovarja DURSU pri letnem poračunu, neodvisno od delodajalca. Zame je to jasno, moj denar, denar iz naslova mojega dela, kateri gre državi za razne davščine.
.
O višine davčne obremenitve, pa samo to... že to da je pokojnina navzgor omejena (ne vem kateri večkratnik) a hkrati je ta isti davek navzgor neomejen (za lahkoto plačuješ 5000 EUR mesečno, če je le dovolj velika plača) je zelo nepošteno.