Sila na štangi

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Zato sem pa napisal natančno.Vprašanje je temeljilo na tem,če se sila poveča,ko se človek potegne gor. Preprosto
wink-1.gif

smidge

Pripravnik
2. avg 2007
168
0
16
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Citat:
Uporabnik smidge pravi:
po moje je hotel povedat, da je sila ista v teh treh primerih:

- clovek visi

- clovek se s konstantno nizko hitrostjo vlece gor

- clovek se s konstantno visoko hitrostjo vlece gor

Dokler ni nobenega pospeska, je obremenitev enaka. Kako bos to v konkretnem primeru v praksi dosegel je pa drugo vprasanje
smile-1.gif
Kaj se zgodi, ko se spremeni smer gibanja? Ne moreš sistema opazovati samo takrat, ko ustreza znanju...

confused-1.gif

Ali je res tako super uzitek zakljucit, da nekega neznanca na strojni fakulteti niso naucili koncepta iz osnovne sole?

Ali bi mogoce raje pogledali, kako lahko z opom prideta skup.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
NigelM, vem, da se teža ne poveča. Sem prvi del posta narobe napisal, zadnji del pa pravilno. Teža je vedno enaka, 90kg, sila se pa spreminja. Lahko se naredi čisto preprost preizkus. Vzameš digitalno kuhinjsko tehtnico in jo prižgeš, da se postavi na nulo, potem pa samo malo dvigneš in že se spreminjajo cifre, pa ni nič na tehtnici. Runo, to pokaži prjatlu in potem nej ti da za pivo.
nahrung002.gif

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik smidge pravi:
...
confused-1.gif

Ali je res tako super uzitek zakljucit, da nekega neznanca na strojni fakulteti niso naucili koncepta iz osnovne sole?

Ali bi mogoce raje pogledali, kako lahko z opom prideta skup.

Proces, ki ga je v prvem postu opisal Runo je izrazito dinamičen. In če strojniku ni jasno, da se pri dinamičnih procesih sile spreminjajo, potem mi zaključek, da to nekemu strojniku ni jasno, nikakor ni v užitek. Je preveč žalostno.

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik Runo pravi:
Primer:

Na štango, ki zdrži težo 100 kg, se obesi 90 kg človek in z iztegnjenemi rokami visi na njej. Ali se sila na štango kaj poveča, če se človek potegne gor? Ali je sila kaj drugačna, če se potegne siloma kot če se počasi?

En strojnik mi je trdil, da je sila v vseh treh primerih identična in me zanima, kaj poreče alter.
cool-1.gif
NigelM je pravilno definiral - gre za dinamično obremenitev in sila se spreminja. Tisti tvoj strojnik je verjetno pomešal silo in maso - ta se pa res ne spreminja
wink-1.gif

Sicer je pa test (dokaz) dokaj preprost: med dva nosilca dajte štango in en naj se obesi gor. Potem naj se z rokami držeč se za štango dvigne (jasno, brez pručke spodaj;) )in medtem opazujte štango. Ker se bo upognila, je jasno, da se je sila nanjo povečala.
cheer.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Citat:
Uporabnik capl pravi:
ksz
Nisn visokošolan, vem samo da če kladivo krtak položiš na žebelj, se ne zabije, je treba mahat....
bi pa blo fajn, ja , če bi šlo krtak
tongue-1.gif
Kaj ti ni jasno? imamo tudi polavtomatska orodja-recimo, kramp dvigneš, dol pa sam pade. Isto velja za kladivo.
tongue-1.gif

Naj me cenjeni alter strojniki popravijo, če ni res.
smirk-1.gif

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
No, to vsekakor drži, ampak za dvig krampa (kladva) rabiš neko energijo, ki jo orodje, katerega si dvignil, potem med padcem prenese na "obdelovanec" (zemljo, žebelj, whatever). Ker se med spustom nekaj energije izgubi zaradi trenja z zrakom, je energija za dvig večja, kot jo potem orodje prenese na podlago. In s temi polavtomatskimi orodji boš zato naredil bolj malo. Masa kladiva je majhna, krampa malo večja in tudi kinetične energije so bolj švohne. Če hočeš biti efektiven, moraš tudi za spust vložiti nekaj energije, da bo delo učinkovito.
No, za delovne brigade je tudi PA orodje ok.
wink-1.gif

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Runo pravi:
Primer:

Na štango, ki zdrži težo 100 kg, se obesi 90 kg človek in z iztegnjenemi rokami visi na njej. Ali se sila na štango kaj poveča, če se človek potegne gor? Ali je sila kaj drugačna, če se potegne siloma kot če se počasi?

En strojnik mi je trdil, da je sila v vseh treh primerih identična in me zanima, kaj poreče alter.
cool-1.gif

Povej strojniku tkole:

Imamo štango in kurbo. Ko [cenzura] pleza po štangi počasi se tudi reakcija v njegovih hlačah spreminja počasi. Ko [cenzura] poveča hitrost, se tudi njemu v hlačah povečuje hitreje.
V obeh primerih je enaka teža, samo sila se spreminja.
evil.gif

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Citat:
Uporabnik capl pravi:
ksz
Nisn visokošolan, vem samo da če kladivo krtak položiš na žebelj, se ne zabije, je treba mahat....
bi pa blo fajn, ja , če bi šlo krtak
tongue-1.gif
Kaj ti ni jasno? imamo tudi polavtomatska orodja-recimo, kramp dvigneš, dol pa sam pade. Isto velja za kladivo.
tongue-1.gif

Naj me cenjeni alter strojniki popravijo, če ni res.
smirk-1.gif
Carica pa zna, da se orodje samo dvigne
grin1.gif

čuj , ka zaj , jo boš oženu? čist se ji je strgalo
rolleyes-1.gif