Sila na štangi

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Primer:

Na štango, ki zdrži težo 100 kg, se obesi 90 kg človek in z iztegnjenemi rokami visi na njej. Ali se sila na štango kaj poveča, če se človek potegne gor? Ali je sila kaj drugačna, če se potegne siloma kot če se počasi?

En strojnik mi je trdil, da je sila v vseh treh primerih identična in me zanima, kaj poreče alter.
cool-1.gif

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
če se potegne gor siloma, se bo štanga zlomila, če se pa počasi bo pa ostala cela.
Tako bi jaz rekel.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Eh, to je srednješolska fizika. Palica je dinamično obremenjena zaradi pospeška, ki ga človek izvaja s tem, ko se z neko hitrostjo vleče gor - v nasprotni smeri gravit. pospeška.
Seveda se bo palica prej deformirala, če bo hitrost gibanja večja.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Eh, to je srednješolska fizika. Palica je dinamično obremenjena zaradi pospeška, ki ga človek izvaja s tem, ko se z neko hitrostjo vleče gor - v nasprotni smeri gravit. pospeška.
Seveda se bo palica prej deformirala, če bo (hitrost gibanja večja) pospešek večji.

Popravljeno.

I

Izbrisan uporabnik #9334

zmaga.gif
Hvala.
Hitrost gibanja -> hitrost pospeševanja.

Nazadnje uredil moderator:

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik Runo pravi:

En strojnik mi je trdil, da je sila v vseh treh primerih identična in me zanima, kaj poreče alter.
cool-1.gif

ne-ne-1.gif

Povej temu strojniku,da naj gre nazaj v šolo
evil.gif

smidge

Pripravnik
2. avg 2007
168
0
16
po moje je hotel povedat, da je sila ista v teh treh primerih:

- clovek visi

- clovek se s konstantno nizko hitrostjo vlece gor

- clovek se s konstantno visoko hitrostjo vlece gor

Dokler ni nobenega pospeska, je obremenitev enaka. Kako bos to v konkretnem primeru v praksi dosegel je pa drugo vprasanje
smile-1.gif

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.137
5.079
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik Runo pravi:

cool-1.gif

ne-ne-1.gif

Povej temu strojniku,da naj gre nazaj v šolo
evil.gif

In to osnovno. Pospešeno gibanje je stvar fizike v osnovni šoli.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Mislim, da mu povratek v šolo ne bi koristil
wink-1.gif

@Runo:
Predlagam manjši preskus: med dva stola dajta ročaj metle, ki bo ravno še držal NJEGOVO težo, ko se bo usedel.
Nato naj se poskuša usesti z močnim sunkom, tako rekoč zviška.
Vse skupaj posnemi in nam prilepi filmček, ali pa vsaj podroben opis zaključka preskusa.
Bi šlo?
wink-1.gif

Recimo nekaj takšnega: http://woodgears.ca/table/testing.html
V tem primeru je Matias prelomil ploščo, ki bi ga v normalnih pogojih celo nosila...

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
987
113
Kot so povedali, se teža poveča, ko se 90 kg človek dvigne na štangi. Koliko bo narasla, pa je odvisna od pospeška. Če bi se hipotetično dvignil v desetinki sekunde, bi verjetno bila sila na štango lahko tudi čez 200kg.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
ksz
Nisn visokošolan, vem samo da če kladivo krtak položiš na žebelj, se ne zabije, je treba mahat....
bi pa blo fajn, ja , če bi šlo krtak
tongue-1.gif

Runo

Guru
11. avg 2013
2.031
704
113
Hvala, dečki. :D Sem si predstavljal nekako tako, je pa moj način mišljenja daleč od fizikalne logike. :D

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik Cash pravi:
Kot so povedali, se teža poveča, ko se 90 kg človek dvigne na štangi. Koliko bo narasla, pa je odvisna od pospeška. Če bi se hipotetično dvignil v desetinki sekunde, bi verjetno bila sila na štango lahko tudi čez 200kg.
Teža se ne spremeni, spremeni se sila na palico...

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik smidge pravi:

- clovek visi

Dokler ni nobenega pospeska, je obremenitev enaka. Kako bos to v konkretnem primeru v praksi dosegel je pa drugo vprasanje
smile-1.gif
Kaj se zgodi, ko se spremeni smer gibanja? Ne moreš sistema opazovati samo takrat, ko ustreza znanju...

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik smidge pravi:

- clovek visi

smile-1.gif

To se hecaš,a ne?
sprasujem se.gif

Sila na palico je seveda višja,če se nekdo vleče gor,kot pa če samo visi na tej palici.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik SHARK1 pravi:
Citat:
Uporabnik smidge pravi:

- clovek visi

smile-1.gif

To se hecaš,a ne?
sprasujem se.gif

Sila na palico je seveda višja,če se nekdo vleče gor,kot pa če samo visi na tej palici.
Če se hitrost ne spreminja, potem je sila enaka. Morda bo čas, da ti sam pobrskaš za knjigami...

SHARK1

Globus
3. okt 2012
3.643
2
36
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:

Če se hitrost ne spreminja, potem je sila enaka. Morda bo čas, da ti sam pobrskaš za knjigami...

Ah ja,še en,ki ga je treba poslat v OŠ
rolleyes-1.gif

Trditev je bila,da je sila enaka,če človek visi na njej,ali če se na njej dviguje!
Naprej si obešen na palico (hitrost je 0),potem se začneš dvigovat (dviguješ se s hitrostjo 0 + x m/s). V vsakem primeru se pojavi določen pospešek,da prideš do hitrosti x. In čim se pojavi pospešek,se sila na palico poveča
wink-1.gif

Razen če misliš,da od 0 do določene hitrosti lahko prideš brez pospeška
cool-1.gif