Sigma EF-500 DG Super (problem)

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Imam omenjeno bliskavico za Nikona. In imam problem, ko mam na fotoaparatu nastavleno na AUTO, mi ta Sigma ne deluje oz. se hoče dvignit vgrajeni fleš ampak sproži se Sigma. Ampak avtomatika na fotoaparatu ne zazna fleša in nastavitve prilagodi svetlobnim pogojem (torej daljši osvetlitveni čas), ampak fleš pa se sproži tak da pride do preosvetljenosti slike. Na vseh drugih manualnih nastavitvah pa deluje normalno Potem pa še je ena težava in sicer zumiranje "žarnice" v flešu včasih deluje včasih pa ne (ob vklopu deluje potem čez čas pa včasih neha delovati). Upam da sem dovolj razumljivo napisal
smile-1.gif

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Kateri Nikon? Kontakti so očiščeni na obeh straneh (body in fleš)? Na AUTO prav nikoli ne dela ali se to samo občasno pojavlja?

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Nikon D40x. Kontakti so očiščeni ja. Stvar je taka. Ko "na sveže" vklopim fotoaparat in fleš in dam na avto se ob prvem slikanju fleš sproži, potem pa se več ne. Če pa na flešu malo grem skozi nastavitve, pol pa nazaj na avtomatiko pa se hoče sprožit tudi vgrajen fleš. Fleš se v bistvu sproži ampak avtomatika vseeno uporabi daljši čas osvelitve in odprto zaslonko tak da je slika preosvetljena. Upam, da se bo dalo problem rešit, ker sem na fleš ful dolgo čakal in ga nebi rad dal na servis, pa še nujno ga rabim.

AUTO jaz tak malo uporabljam, ampak vseeno bi bilo fajn da bi normalno delal.

Nazadnje urejeno:

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Fleš pa je nastavljen na i-TTL način? Ali na kakšnega od ostalih? Si preskusil delovanje fleša v ročnem (M) načinu? Tu deluje kot mora?

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
moja ugotovitev je taka. Ko na fotoaparat po npr. 1 dnevu priklopim fleš, nato vklopim fotoaparat in zatem še fleš. Potem fotoaparat in fleš delujeta brez problema osvetljenost fotke je normalna. Ko pa na flešu enkrat grem iz i-TTL načina (nato pa nazaj v njega) potem pa fotoaparat fleša več ne zazna (uporabi dolgi osvetlitveni čas), ampak fleš se vseeno sproži. Predvidevam, da fleš ni glih pokvarjen če sprva deluja, ampak potem ga nekaj "zmede".

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Verjetno je v fotoaparatu problem, če kar naenkrat več ne zazna fleša
wink-1.gif

Flešu boš bolj težko nadgradil firmware
tongue-1.gif

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
potem ko sem napisal sem si začel mislit da sem verjetno kar krepko v temo brcno. Je bolj logično fotoaparat updejtat ja
smile-1.gif
. Bom probal najt kaki update pa bom potem poročal če je težava rešena

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Pa probaj še malo pogooglat. Mogoče najdeš koga z enakim problemom in mogoče celo rešitvijo.

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Prišel sem do nove ugotovitve. V navodilih piše, da uporabniki digitalnih fotoaparatov, fleš nastavijo na TTL BL in ob tem se prikaže na flešovem lcdju oznaka d. Ta oznaka d se meni prikaže in fleš se na avtomatiko normalno sproži. Potem pa ta "d" kar naenkrat izzgine in fotoaparat fleša več ne zazna in hoče sprožit vgrajen fleš, in fleš tudi neha zumirati. Na vseh vari programih se hoče vklopit vgrajen fleš, na vseh ročnih programih pa deluje proženje fleša normalno razen avtomatsko zumiranje. Vsi ki uporabljate ta fleš ali je pri vas vedno prikazana oznaka d ali tudi kdaj zgine?

Nazadnje urejeno:

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Pri meni ne napiše nikoli nič takega. Ko ga nataknem na aparat, zgleda takole:

Torej, oznak "BL" in "d" še nisem videl. Za Canona jih ni. Si prepričan, da so ti dali pravi fleš za Nikona? Da niso v štacuni kaj zbrkljali med flešom in pakungo.
39.gif

flesx.jpg

lp

Dolfe

Nazadnje urejeno:

bsa

Pripravnik
2. sep 2007
67
0
6
Samo ena zadeva iz casov ko sem bil lastnik Sigme... Karkoli sem rocno nastavil se je po nekaj casa resetiralo. High speed sync in vse podobno. Resetiralo se je, ko je sel aparat v sleep, ko se je ugasnil (ceprav je fles bil prizgan), itd.

Zaradi tega je tudi romala naprej sigma. Predvsem je bilo morece vsakic kontrolirat ali je se High speed sync vklopljen ali ne.
Lahko da je tudi z nastavitvijo "BL" isto!

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Na tej Sigmi ostanejo vse nastavitve trajne. Ohranijo se, četudi da daš stikalo na "off" ali celo vzameš ven baterije.

Pravi zlopamtilo. press
evil.gif

lp
Dolfe

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Na škatli pa v navodilih piše da je fleš za nikona tak da jaz mislim da je
smile-1.gif
. Za Canona in Nikona se malo razlikujeta kolko vidim.
img13891.jpg

Tak se meni pokaže tisti "d", ki potem čez čas zgine in fleš ne deluje več normalno. Finta pa je da se te funkcije ne da več priklicat nazaj. @Dolfe na kolko lahko sinhroniziraš fleš oz. kolko je najkrajši osvetlitveni čas katerega fleš še "ujame"? Pri meni je 1/200, vse kaj pa je krajše pa je del slike črn, verjetno se, da ki nastavit al je to najkrajši čas?

Nazadnje urejeno:

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Hja, meniji na displeju so zares drugačni.

Bega me tisti "TTL". Pri meni napiše "ETTL".
V mojih navodilih piše, da fotoaparati sodijo v dve skupini. "A" in "B". V skupini "A" delajo vse funkcije fleša. Torej je čista avtomatika. Ta se označi z napisom "ETTL", na displeju fleša.
V skupino "B" sodijo aparati kateri imajo omejene funkcije in takrat se izpiše "TTL". Samo, finta naj brž ni v tem.

Bodi malce pozoren na tisti pleksi pokrovček na sami bliskavici. Če ta ni do konca skrit v ležišču, fleš noče zumirati. Vseskozi kaže "zoom 17mm".

Kar se sinhronizacije tiče, preko 1/200 sek. sploh ne morem iti. Niti ročno ne. Dokler je fleš na "on" je 1/200 naj več kar lahko nastavim.

Če želiš, lahko poskeniram svoja navodila in ti jih pošljem na meil. Toliko da vidiš primerjavo.

lp
Dolfe

Dolfe

Pripravnik
22. jul 2007
836
1
18
Ta je dražji. Pa vseeno, problem ostane in treba ga je rešit. Ni vraga, da nebi pogruntali zadeve.
10.gif

Zadnja varianta je servis.

Hugy, za ne-zumiranje je zagotovo krivda na delno izvlečenem razpršilnem steklu. Če ga povlečeš ven le za cca 2mm, se takoj preklopi na fiksnih 17 mm goriščnice objektiva.

Kaj pa kak znanec z enakim Nikonom, bi se našel?

lp
Dolfe

Huggy_Bear

Nippon KogakuFOTOGRAF 08
26. jul 2007
848
0
16
www.renegomolj.com
Verjetno bom res začel razmišlat o servisu ja...samo trenutno rabim fleš tak da bom malo počakal (na manual deluje normalno). Ma prijatelj enakega Nikona ja, sem že razmišlal da bi še tam sprobal samo še nisem utegnil.