Shrink C diska

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Torej kakih tipov so particije?

Tudi če so vse primarne, se lahko D spremeni v extended/logično. ( ni MBR fun ? )

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
No, pol pa D na levo premakni.

Potem lahko novo particijo kreiraš (desno od D) ali kar razširiš D (tokrat na desno, kar je manjši "napor" za program).

Nazadnje urejeno:

zakon

Guru
16. maj 2008
8.777
830
113
toti Maribor
Žal ne gre premaknit nikamor. Tu prilagam sliko.

lxr-Zajeta.jpg

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Eh, kje pa imaš prazen prostor???

Razen tega smo rekli, da v Disk Management to ne gre glih.
Oni drugi program uporabi.

zakon

Guru
16. maj 2008
8.777
830
113
toti Maribor
Sem uredil tako, da sem vse prekopiral na C disk, izbrisal D particijo in naredil novo. Sem mu vzel kar 100GB. Žal ne gre drugače, ker ima windows omejitev na 4 particije. Je pa ta Paragon partition res zakon, sformatiral mi je tako, da sem imel za krčenje na voljo ves nezaseden prostor.Hvala vsem skupaj za pomoč.
nahrung002.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.121
4.094
113
Za drugič, uporabi gparted (zastonj) ki je ločen OS za urejanje particij. Meni je rešil e vsak problem za razliko od ostalih.

Particije se VEDNO ureja izven OSja, ker drugače hitro pride do problemov, med drugim pa tudi traja 10x dalj časa za resize itd.

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
Pozdravljeni,

imam eno, podobno vprašanje. Imam 4 paticije, C in še sistemsko za Windows ter še 2 za linuks. Ke pa ne rabim več linuxa, me zanima, če lahko kar particijo od linuxov izbrišem, ali bo potem Windows normalno deloval naprej, ali ne? Izbrisal bi ga kar v Disk manegment v Windowsih. Kaj pa potem z Grubom, sedaj me je vprašalo v kateri sistem se želim prijaviti, kaj bo pa sedaj, me bo avomatsko v windowse ali bo kompliciralo?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če je linuks prva particija je bolj kompleksno.

Če ni, pa se najprej znebi GRUB-a: FIXMBR (google "how to fix MBR" ali "remove grub")
Pol pa zbriši linux particije.

matejm1994

Fizikalc
1. jan 2009
1.119
2
38
No, sem se zdaj po prebranem postu odločil, da se mi ne bo dalo zafrkavat še z tem. =) Sem bol len po naravi. bom kar formatiral, pa je.

Se bom pa še vsaj nesnage znebil =)

Hvala vseeno, vem pa za naslednjič. Lp

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Ima kdo izkušnje s seljenjem sistemske particije iz enega diska na določeno particijo drugega diska ? S katerim programom, orodjem bi to najpreprosteje preselil brez izgube podatkov ali ponovne instalacije. Sem po pomoti instaliral windowse na počasnejši disk in me prav moti počasnejše odzivanje sistema.

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
Pagefile lahko mirno prestaviš na drug disk, oz. drugo particijo, hiberfile tega ne dovoli (mora biti na sistemski particiji). lahko pa seveda oba začasno izklopiš.

S stališča defrag programja sta oba nepremakljiva, vsaj na prastarih XP SP3.

mihagr

Pripravnik
25. avg 2007
394
23
18
Ljubljana
Če ti sedaj rač., operacijski sistem in vse ostalo deluje v redu, potem:
1. s strani "www.acronis.com" si snemi Acronis True Image Home trial verzijo,
2. inštaliraj,
3. ugasni računalnik, priklopi novi disk, poženi računalnik (naj naloži kar koli pač rabi za nov disk), po potrebi restart
4. po restartu poženi acronis tru image home in izberi ukaz "clone disk" in sledi navodilom, ugasni računalnik
5. odklopi stari disk, v biosu nastavi zagon na novega in startaj

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Trial verzija ne omogoča kloniranja diskov. Hvala vseeno
nahrung002.gif

Sem našel še nekaj podbnih programov vendar jih ima večina probleme s prenosom sistema na manjšo particijo kar je tudi v mojem primeru. Acronis to podpira a zgleda da bom moral uporabiti travniško verzijo. Še rajši pa vidim, da mi kdo predlaga ustrezno in preverjeno free alternativo, zato le na dan s predlogi.

JustOne

Pripravnik
20. avg 2007
435
24
18
Gorenjska
Po tejle strani sodeč, naj bi Clonezilla npr. znala to kar ti želiš (smart copy, ki ti naredi le tako velik klon, kolikor imaš podatkov na disku).

Edit:typo

Nazadnje urejeno:

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Sem bral v eni temi na slotech-u, da s Clonezillo ne gre prenašat iz večje na manjšo particijo, edino če je kaj posodobljena in je to zdaj možno . Mah sej me počasi že mineva, da bi kaj selil, bom raje čez čas naredil fresh instal, bo verjetno še najbolje.