Shekano dvofaktorsko preverjanje pristnosti!

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.045
-576
48
Valparaiso
  • Všeč mi je
Reactions: JakeOnBreak

luka51

Guru
16. avg 2007
14.647
5.967
113
Ne komentiraj, če nimaš pojma. Si že večkrat s svojimi posti pokazal totalno nepoznavanje varnosti na spletu.

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
7.042
2.960
113
V bistvu ima tokrat prav:
Napad Astaroth se začne, ko žrtev klikne na lažno (phishing) povezavo, ki jo prejme v svoj e-poštni nabiralnik.

• Všeč mi je
Reactions: brane_new

luka51

Guru
16. avg 2007
14.647
5.967
113
Še enkrat, če ne poznaš zadev ne komentiraj.
taki kot si ti, ste ona levo zgoraj.

1739946229116.png

• Všeč mi je
Reactions: DJ_Beat

luka51

Guru
16. avg 2007
14.647
5.967
113
Aja lahko nam še zaupaš katero verzijo os-a uporabljaš in katero verzijo brskalnika.

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.291
985
113
Meni se je to zgodilo v nedeljo popoldan. Ostal brez dostopa do Gmail in možnosti obnovitve računa. Spremenjeno je geslo in telefonska številka za obnovitev, ravno pa tako mail za obnovitev.
Ne spomnim se pa, da bi karkoli klikal v vezi google računa, ne na telefonu ne v računalniku. Samo na enkrat sem v slabi minuti prejel 3 maile od gugla, o spremembi gesla telefonske in maila.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.891
705
113
Meni se je to zgodilo v nedeljo popoldan. Ostal brez dostopa do Gmail in možnosti obnovitve računa. Spremenjeno je geslo in telefonska številka za obnovitev, ravno pa tako mail za obnovitev.
Ne spomnim se pa, da bi karkoli klikal v vezi google računa, ne na telefonu ne v računalniku. Samo na enkrat sem v slabi minuti prejel 3 maile od gugla, o spremembi gesla telefonske in maila.
Potem verjetno nisi imel vklopljen 2FA in si geslo uporabljal še kje drugje?

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.291
985
113
Isti račun uporabljam na računalniku dveh telefonih in tablici. Tako da vprašanje kaj je šlo kje narobe. Google Avtentikator včasih zateži. Po večini sem stalno prijavljen, tudi v računalu.
Pojma nimam več, Microsoft konstantno teži z potrjevanjem v telefonu, google pa ne. Kaj se kje kaj potrjuje enostavno več ne sledim, ker je tega že preveč.

bertoncl

Guru
4. jun 2015
1.831
657
113
Isti račun uporabljam na računalniku dveh telefonih in tablici. Tako da vprašanje kaj je šlo kje narobe. Google Avtentikator včasih zateži. Po večini sem stalno prijavljen, tudi v računalu.
Pojma nimam več, Microsoft konstantno teži z potrjevanjem v telefonu, google pa ne. Kaj se kje kaj potrjuje enostavno več ne sledim, ker je tega že preveč.
Pa si uspel dobiti dostop nazaj?

Tole pravi google: "Če spremenite telefonsko številko ali e-poštni naslov za obnovitev, vam lahko Google sedem dni še vedno ponudi pošiljanje kod za preverjanje na prejšnjo telefonsko številko ali e-poštni naslov za obnovitev. Če nekdo začne uporabljati vaš račun brez vašega dovoljenja, lahko hitro zaščitite svoje nastavitve."

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.291
985
113
Ne nisem. Sem pisal na Google pa mi samo navodila iz njihove spletne strani pošiljajo, s tem si ne morem nič pomagati.
Pravijo, da ne morejo nič narediti, kar ni v navodilih o obnovi računa. Vse moraš sam. In glede na to, da nimam gesla, telef. In mail sta spremenjena, nekih osemmestnih kod nimam, niti ne vem kje bi jih prejel, se lahko j....
Njihov nasvet je, da si naj odprem drug račun.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.891
705
113
To da si na neki napravi prijavljen ne igra vloge. Za spreminjanje gesla, obnovitvenih telefonskih številk in emailov moraš nujno še enkrat vpisati geslo.

Tako da če niso dobili gesla preko phishinga, so ga dobili na kaki drugi spletni strani kjer si uporabil enako geslo. Opcija je tudi okužen računalnik na katerem si prijavljen.

wilburxxx

Guru
29. sep 2010
5.291
985
113
'Thank you for your reply.

The only way to recover an account is via g.co/recover. For more information and available account recovery tips, kindly refer to this article.

If you still can’t recover your account, we recommend you to set up a new account. Or you can simply keep the newly created account of yours.

If you have further questions related, simply reply to this email and we'll be happy to help! For additional support on a different issue, you can always reach us via our Help Center.

Thank you,
Sozi
The Google Support Team"

Tole je zadnji odgovor od googla

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.891
705
113
Naslednji dve "zlati" pravili rešita skoraj vse probleme:
  • uporabljaj password manager in random generirana gesla
  • vklopi 2FA za vse pomembne račune
Če se tega dosledno držiš, ne boš nikoli rabil na roke vpisati gesla. In če ti browser pri prijavi v neko storitev NE ponudi vnosa gesla, je lahko to zelo dober indikator da ne gre za pristno stran, ampak za phishing.

• Všeč mi je
Reactions: igi in mistique

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.045
-576
48
Valparaiso
Aja lahko nam še zaupaš katero verzijo os-a uporabljaš in katero verzijo brskalnika.
Pa še gesla ti naj povem, a ne. Ni važno ne kateri OS, ne kateri brskljalnik, važno je, kaj z njima počneš-

Še enkrat, kaj ti pomagajo antivirusi in podobna navlaka (itak integrirano v winsih delno), če pa uporabnik sam odpre vrata in omogoči dostop ...

Ne klikat neumnosti pa ne bo težav, kar tako se pa zaenkrat še ne morejo šetat po računalnikih.

How the Attack Works​

The attack begins when victims click on a phishing link, redirecting them to a malicious server acting as a reverse proxy.

torej še enkrat, NE KLIKAT, lol, kaj šele povezav nekih mailih ...

Kako deluje Astaroth – tihi tat vaših podatkov

Predstavljajte si, da prejmete e-pošto – videti je povsem legitimna. Morda je videti, kot da jo je poslal Google, Microsoft, ali celo vaša banka. “Vaš račun je bil zaklenjen. Za preverjanje kliknite tukaj,” piše v sporočilu. Morda ni sumljivo, kajne?

Kliknete povezavo. V trenutku ste preusmerjeni na prijavno stran, ki je videti identična pravi. Vnesete svoje podatke, vključno z geslom. In nato? Če imate vklopljeno dvostopenjsko avtentikacijo, sistem zahteva še kodo, ki vam je pravkar prišla na telefon. Vnesete jo – prepričani, da ste varni.

Ne, ne prejemam takšne pošte ... kaj šele, da bi kdaj kliknil na linke ... kaj šele da bi nato še vnašal gesla itd ... kaj šele da bi potem na telefon prejel dodatno geslo ...

Za banko je link v priljubljenih in na telefonu app, zadeva zaključena.

In lej kaj pišejo

Kako se zaščititi?

Vsaka nova tehnologija prinaša priložnosti – in vsaka nova prevara prinaša novo lekcijo. Kako torej ostati korak pred napadalci?

1. Ne klikajte na povezave v sumljivih e-poštnih sporočilih.
    Če prejmete e-pošto o težavi z vašim računom, ne kliknite povezave neposredno iz sporočila. Namesto tega pojdite neposredno na uradno spletno stran in se prijavite tam.
  2. Preverite URL naslov.
    Če že kliknete povezavo, poglejte v naslovno vrstico brskalnika. Če naslov ni popolnoma pravilen (npr. go0gle.com namesto google.com), je to znak za alarm.
  3. Uporabljajte varnostne ključe namesto SMS 2FA.
    Google in druge storitve ponujajo strojne varnostne ključe (YubiKey, Titan Key, itd.), ki so praktično neprebojni za tovrstne napade.
  4. Redno preverjajte svoje račune.
    Preverjajte aktivne naprave in lokacije, iz katerih so prijavljeni vaši računi. Če opazite neznano prijavo, jo takoj prekinite in spremenite geslo.
  5. Izobražujte se.
    Napadalci se razvijajo – zato se moramo tudi mi. Phishing ni več le slab prevod v slovenščino z napačnimi črkami, temveč sofisticirana in nevarna metoda kraje podatkov.

Ne klikajte ...

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.280
352
83
Jah jbg, tole si dejansko sam namestiš trojanca - copy-paste-aš v Command prompt pa poženeš... proti temu ni zdravila. Podobno kot če bi na Tiktoku dobil navodila: Imaš pištolo da/ne -> da -> napolni jo, vzemi v roke, napni, prisloni na sence in pritisni... kar nekaj.
Skratka črnogorski virus -> to je tist k se niti sam ne namesti, ga moraš sam :), oz. tist v stilu: odpri command prompt, vtipkaj format c:pa pritisni Y

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
17.005
6.041
113
Naslednji dve "zlati" pravili rešita skoraj vse probleme:
  • uporabljaj password manager in random generirana gesla
  • vklopi 2FA za vse pomembne račune
Če se tega dosledno držiš, ne boš nikoli rabil na roke vpisati gesla. In če ti browser pri prijavi v neko storitev NE ponudi vnosa gesla, je lahko to zelo dober indikator da ne gre za pristno stran, ampak za phishing.
Pri Telegramu ni potrebno nič klikati

2FA je joke

Tole je pomoje boljše

Aegis Authenticator