Sevanje mikrovalovne pečice

unta

Pripravnik
6. sep 2007
121
0
16
za vse ki imate o tem kakšno znanje imam eno vprašanje
veliko se govori da je mikrovalovna škodljiva sploh po več letih uporabe, zdaj pa me zanima je ali je to res tako škodljivo in je sevanje sčasoma vedno večje ali je to zgolj marketinška finta da bi privabili nove kupce
vem da sevanje je vsepovsod samo me zanima ali je tako nevarno kot opozarjajo

hvala že vnaprej
l.p.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Se bolj nevarno je, kot te opozarjajo v Svet na Kanalu A (samo poglej kos mesa, ki ga das noter in kaj iz njega nastane). Torej: nikarte tlaciti svojih okoncin v prizgano pecico z brikanim varnostnim stikalom ali pa jo razmontirati in potem prizigati.

Ce bi bilo sevanje scasoma vecje, bo pisanec pecen v manj casa. Se ti to dogaja ?

Ce bi mikrovalovke delovale tako, da bi masivno razsipale izsevano valovanje izven ohisja, potem sploh ne bi bilo treba tlaciti hrane noter, ampak bi samo gumb pritisnil, pa bi ti kar na mizi spekla kosilo. Nekaj malega ga pa cisto zares oddajo, a glede na to, da se vedno nisi kuhan, ga ne more biti prav veliko.

Pojdi ven na zrak in uzivaj v poletju ... ali pa raje ne pojdi, saj imas nad glavo ogromen vir ionizirajocega sevanja, ki se ga za razliko od mikrovalovke ne da ugasniti in deluje po dobrih 12 ur na dan. Vsak dan.

unta

Pripravnik
6. sep 2007
121
0
16
ja vem da je vse drugo verjetno hujše kot te stvari pa vendar se zadnje čase dosti o tem govori, pa sem se odločil malo pozanimati
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik unta pravi:
ja vem da je vse drugo verjetno hujše kot te stvari pa vendar se zadnje čase dosti o tem govori, pa sem se odločil malo pozanimati
smile-1.gif

Mogoce se pa pametno govori, skoda da ne citiras vsebine od tam, kjer se to govori
smile-1.gif

V praksi je tako, da so mikrovalovi zelo hudo skodljivi, ce jih pokasiras dovolj veiko dozo, ker te skuhajo. Brez tega ne bi imel nic od pecice, ampak bi bila samo zelo drag motilnik za WiFi. Ce ne pokasiras dovolj velike doze, niso skodljivi enako kot ionizirajoca sevanja (katera BTW pridno sipa kar nase Sonce, brez da gremo do umetnih virov; seveda tukaj govorimo samo o spodnjem delu MV podrocja).

V bistvu verjetno bolj skoduje visoka napetost, ki je potrebna za delovanje magnetrona, saj ta povzroca v blizini generiranje ozona, ta pa agresivno oksidira kaksne stvari v tebi (ali pa hrano, ki jo jes), ce ostanemo samo pri dologrocnih ucinkih. Seveda je tega pecej manj kot ce stojis ob fotokopirnem stroju ali laserskem tiskalniku med dolgo serijo printov, ampak tako je ... prosti radikali so neugodna stvar in to je znanstveno cisto lepo potrjeno, tukaj ni kaj zanikati.

Ce te zelo mocno skrbi za zdravje, potem imas priblizno 99% drugih stvari v zivljenju, ki ti skodujejo bistveno bolj kakor mobitel in mikrovalovka. Vem, da glede teh ni bilo se nobenega panicnega clanka (ker glupe novinarke iz FDVja ne razumejo stvari dovolj, da bi uspele spesniti kaksen clanek), a cisto normalne stvar kot je olje, na katerem ocvres jajca zsa zajtrk, zna biti dalec bolj skodljivo kot mikrovalovka. Lepo drzi svojo glavo ven iz pecice ko ta deluje, zapomni si, da pada izsevana moc, ki te zadane (kolikor je ne odbije nazaj ze na zacetku oklep v pecici, kamor prileti ogromna vecina !) s kvadratom razdalje (torej na razdalji enega metra nisi samo se enkrat bolj varen kot na pol metra, ampak stirikrat bolj varen), razumes pa menda ja tudi da sevanje je pac sevanje in v hrani ostanejo samo posledice (ni to radioaktivno sevanje, da bi ostajali radioaktivni izotopi), pa ti bo takoj jasno, da bos prej krepnil od zoprne babe, ki ti serje po glavi in bos dobil cir in vnetje riti zaradi nje kot pa od hrane iz mikrovalovke.

Bo slo ?

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Hja... pomoje ne more nič kaj dost bolj sevat, ker materjal prepušča kolkor pač prepušča. ČE bi puščalo bolj, bi to pomenilo da mora nekje nastajati neka špranje, kjer bi valovanje uhajalo. Ampak... notri je kovinska škatla, vratca so kovinska. Valovanje ne ve, kolk je stara mikrovalovka
smile-1.gif

Sicer pa nekaj osnov... mikrovalovi ja, prehajajo tudi deloma izven pečice, definitivno, ker pri ne-statičnem magnetnem polju faradejeva kletka ne deluje več (tako dobro). Recimo to se lahko tudi praktično dokaže. Če imaš podatek o srednji frekvenci delovanja mikrovalovke, pogledaš v tabelo za WiFi kateri kanal je to (btw mikrovalovka deluje na 2,4GHz, tako kot wifi) in če daš mikrovalovko med laptop in router, bo signal med zagonom mikrovalovke padel. To sicer še ne pomeni, da ali en ali drugi baš neki ful sevata, samo pač dokazuje, da se nekja dogaja.

Ampak... dejstva:
pri wifiju gre za izredno majhno moč oddajanja
nobenemu še ni skuhalo možganov, če ni dal glave V mikrovalovko (rahlo nemogoče)
moč valovanja pada s kvadratom. Torej če že paranoja, ne tišči nosu na steklo ampak stopi korak stran
standardi o emisijah elektromagnetnega valovanja obstajajo. in vsaj nečesa se morajo VSI proizvajalci držat.

Lp
Peter

unta

Pripravnik
6. sep 2007
121
0
16
lepo ste se razpisali, hvala, ja vem da me bo prej od česa drugega pobralo kot od tega
smile-1.gif
pa vendar ker se na te zadeve ne spoznam toliko sem se odločil malo pozanimati

airj

Pripravnik
29. sep 2008
450
0
16
Isto kot ljudje v pradavnini, ko so se bali ognja. Ker ga niso poznali. je bil nekaj zelo slabega. Česar ne poznamo, se je treba bati. Zdaj pa veselo ješ večino stvari kuhanih/pečenih. Zakaj?

unta

Pripravnik
6. sep 2007
121
0
16
kaj sem jaz mogoče napisal da se bojim mikrovalovne, samo nekaj sem gledal po tv, pred kratkim pa sem še nekaj bral na to temo,pa sem se spomnil na to, mene je pač malo zanimalo kaj se dogaja glede sevanja, ne z nekimi brezveznimi pisat če se človek kaj pozanima

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
sam mikrovalovko že leta dnevno uporabljam pa še nisem (niti ostali niso) opazil, da bi mi blo kaj. Počutje in zdravje odlično:)! tok-tok na les;)

Mogoče sem malo shujašl:)) Ena teroija pravi, da mikrovalovka uničuje energijso vrednost živil - kar je po eni strani dobro, se ne rediš tko hitro:))

Da bi se samo zaradi mikrovalovke sekiral je mal bosa. Cel dan sedim pred monitorjem, pod mizo še pc ropota, skos imam telefon pri sebi, povsod obsevan z wi-fi signalom, bazna postaja 200m stran od bajte, če si doma še tv prižgem, el.vtičnice ob postelji... Po vseh teorijah bi se moral že zdavnaj stegit, jst pa še kr migam:) - žilavkotstaragovedna:))