servisne pogodbe pri nakupu novega vozila

Sniper

Fizikalc
24. jul 2007
169
34
28
Moja korejska kanta ima servise na 30k km ali eno leto. Na leto delam cca 38k km in servisiram tako kot je predpisano. Po 220k km motor še vedno dela bp, razen rednih servisov in potrošnega materijala ni crknilo nič. Edino pred iztekom garancije pri 180k km sem serviserja prepričal, da mi je zamenjal turbino pod garancijo ker naj bi se jo malo slišalo. Pa je po menjavi rekel da še ni bilo potrebe.
evil.gif
Imam pa večino relacije 60 km v eno smer večina avtoceste. Sem bil tudi sam v dvomih glede servisnega intervala ampak je v 5 letni garanciji vse zajeto če bi že kaj crknilo. Bom videl do koliko bo šlo.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Pri njemu to ni bil redni servis, ampak zgolj predčasna menjava olja (ki se aktivira kot vmesni servis, če sistem zazna slabo kvaliteto olja v motorju).

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.057
5.657
113
Citat:
Uporabnik Sniper pravi:
Moja korejska kanta ima servise na 30k km ali eno leto. Na leto delam cca 38k km in servisiram tako kot je predpisano. Imam pa večino relacije 60 km v eno smer večina avtoceste. Sem bil tudi sam v dvomih glede servisnega intervala ampak je v 5 letni garanciji vse zajeto če bi že kaj crknilo. Bom videl do koliko bo šlo.

Tebi gre ker se ne jajcaš po 2-4 km sm in tja očitno......en ki se......bi pa pri njemu menjal olje na 15....MAXimalno na 20kkm

map

Guru
6. jul 2008
7.848
1.961
113
najrajš na babi
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Pri njemu to ni bil redni servis, ampak zgolj predčasna menjava olja (ki se aktivira kot vmesni servis, če sistem zazna slabo kvaliteto olja v motorju).

Če si mene mislil, te moram popravit. Nobeden senzor ni zaznal slabega olja. Avto ima interval 1x na leto ali 30k km. Že mesec dni prej je pri vžigu na ekranu opozarajalo "še xx dni " do sevisa. Zadeva je bila sprožena glede na čas, ne na prevožene kilometre, še manj pa zaradi slabe kvalitete olja. Avto sem prevzel in registriral 01.06.2015, bil je prvič vžgan in pripravljen okoli 27.05.2015. V začetku maja letos se je začelo odštevanje, 27.05.2016 pa je zasvetila lučka za servis. Naredil sem ga 02.06.2016. Tak, da interval je pri 1,5 dizlu na eno leto, pa kakor koli ga obrneš. Morda imajo 1.6 dci na 2 leti, ampak težko verjamem.

Je mel pa moj clio 1.2 16v l 2002 takšen interval 2 leti ali 30k km. Ampak ko sem podrobno prebral servisno knjižico, je bi to interval servisa, menjava olja je pa še vedno bila 1x na leto ali 20k km.

Prevoženih je pa imel megane 19.700. Če bi vedel da bo km tako malo bi bencinca vzel. So mi bolj pri srcu. Drugače je pa to prvi dizel v lajfu, zaenkrat zadovoljen.

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.678
6.711
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
A to ima motor kak laboratorij vgrajen da zazna slabo kvaliteto olja v motorju?
bonk.gif

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
bonk.gif
Ne vem na kak način zazna, vendar dejansko zazna. Renault stručnjaki pač.

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.525
957
113
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
bonk.gif
Ne vem na kak način zazna, vendar dejansko zazna. Renault stručnjaki pač.

Veš kaj ti naredi.

Ko ti javi "Change Oil", resetiraj servisni interval, olje pa pustri staro notri.

Če res meri kvaliteto olja, ti bo v zelo kratkem času ponovno javil "Change oil".

Drugače pa izvaja nek pribljižen algoritem in ko na koncu potroši ves bonus, pač javi "Chane oil"

luka51

Guru
16. avg 2007
14.407
5.685
113
ksz

ena stvar za vse ki govorite da imate interval na 30k ali 24 mesecev in podobno.
Je kdo od vas prebral knjigo, kjer piše, da v težkih razmerah je interval toliko in toliko krajši?
Kot težke razmere se šteje tudi mestna vožnja, kar ima večino slo avtov.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik pablohasan pravi:
Mtl je nekoč razložil,od stila vožnje odvisno (kratke vožnje, hladen motor, etc).
Odvisno od znamke, ampak kolikor vem algoritem vključuje takšne zadeve, kot recimo število štartov hladnega motorja, itd.
Pri VAG-u vem, da dokaj redki pridejo do 30.000 km, kolikor je najdaljši interval, temveč po izkušnjah drugih pokliče nekje okrog 25.000 km. Ko sem sam testiral to zadevo, me je poklical na servis pri 30.000 km, ob preverbi podatkov v ECU-ju, mi je sicer kazalo, da bi bilo tisto olje noter dobro še do 34.000 km
grin1.gif
.

Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
ksz

ena stvar za vse ki govorite da imate interval na 30k ali 24 mesecev in podobno.
Je kdo od vas prebral knjigo, kjer piše, da v težkih razmerah je interval toliko in toliko krajši?
zmaga.gif

To tudi jaz že stalno tumbam, ampak enim je važno samo, da se špara in pa, da jih servis ne bo okrog prinesel za eno menjavo olja.
wink-1.gif

Citat:
Uporabnik PaviGFY pravi:
Merjenje kvalitete olje v samem avtu. Pa da crkneš....hahahahahahaha
Sem zgoraj (oz. so ti) razložil, kako zadeva gre. Itak nima laboratorija, je pa ustrezen algoritem, ki naj bi zadel zadevo pravilno.
Tako da, če nečesa ne poznaš, še ne pomeni, da ne obstaja
wink-1.gif
.

PaviGFY

Pripravnik
13. dec 2011
407
3
18
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik pablohasan pravi:
Mtl je nekoč razložil,od stila vožnje odvisno (kratke vožnje, hladen motor, etc).
Odvisno od znamke, ampak kolikor vem algoritem vključuje takšne zadeve, kot recimo število štartov hladnega motorja, itd.
Pri VAG-u vem, da dokaj redki pridejo do 30.000 km, kolikor je najdaljši interval, temveč po izkušnjah drugih pokliče nekje okrog 25.000 km. Ko sem sam testiral to zadevo, me je poklical na servis pri 30.000 km, ob preverbi podatkov v ECU-ju, mi je sicer kazalo, da bi bilo tisto olje noter dobro še do 34.000 km
grin1.gif
.

Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
ksz

zmaga.gif

To tudi jaz že stalno tumbam, ampak enim je važno samo, da se špara in pa, da jih servis ne bo okrog prinesel za eno menjavo olja.
wink-1.gif

Citat:
Uporabnik PaviGFY pravi:
Merjenje kvalitete olje v samem avtu. Pa da crkneš....hahahahahahaha
Sem zgoraj (oz. so ti) razložil, kako zadeva gre. Itak nima laboratorija, je pa ustrezen algoritem, ki naj bi zadel zadevo pravilno.
Tako da, če nečesa ne poznaš, še ne pomeni, da ne obstaja
wink-1.gif
.

Se opravičujem, samo se je slišalo res smešno. Zdaj razumem, hvala za razlago. LP

PaviGFY

Pripravnik
13. dec 2011
407
3
18
Sam tudi ne razumem logike šparanja, sploh ne pri servisih in recimo gumah. To pač vračunaš pred nakupom avtomobila!

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Eni pač kupujejo z očmi in mnogo prek osvojih zmožnosti. In odtod taka varčevanja... Če vzameš recimo razliko med tem kar je OT napisal (600 EUR) pa kar ima pooblaščenc v akciji (537 EUR) ali kolikor ti vzame kvaliteten mehanik (z računom in garancijo - cca 450 EUR za kvalitetno robo) je to 150-200 EUR na servisni interval (koliko, 5, 6 let) ali največ 40EUR/leto razlike...
Ne vem, meni osebno mora avto v prvi vrsti služiti, mehanik pa naj (če je strokovnjak) tudi zasluži. Jaz bom pa vmes na svojem področju zaslužil (ne pa zraven svetil).

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Tukaj šparajo predvsem pooblaščeni serviserji na račun zavedenih kupcev. Če ste pozabili, debata je o zakupu vzdrževanja za obdobje 5 let in kakšnih protokolov se držijo serviserji v primeru takšnega zakupa. v primerjavi recimo s tem, kakšna so sicer priporočila za servisiranje.

PaviGFY

Pripravnik
13. dec 2011
407
3
18
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Tukaj šparajo predvsem pooblaščeni serviserji na račun zavedenih kupcev. Če ste pozabili, debata je o zakupu vzdrževanja za obdobje 5 let in kakšnih protokolov se držijo serviserji v primeru takšnega zakupa. v primerjavi recimo s tem, kakšna so sicer priporočila za servisiranje, kakšne pa so potem storitve v primeru zakupa za 5 let.
Prebereš pogodbo...mislim če ne znaš brati drobnega tiska pa kupuj storitve z odvetnikom
hysterical-1.gif

Pbutec

20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Prosim ne oglašaj se v temi, ker si se sicer že dovolj zblamiral.

Konkretno Renault je nudil paket 5 letnega brezplačnega servisiranja, ki je sicer vključevalo servis na 30.000km oz. 2 leti, vmes pa so priporočali, da se na lastne stroške opravi še ena menjava olja. Hvala sicer za takšno priporočilo (ker se s serviserji tudi dobro poznamo), je pa to sicer zavajanje in pesek v oči pri nakupu vozila in tudi sicer sem prepričan, da 90% ostalih strank ni dobilo takšnega nasveta.

PaviGFY

Pripravnik
13. dec 2011
407
3
18
Citat:
Uporabnik Pbutec pravi:
Prosim ne oglašaj se v temi, ker si se sicer že dovolj zblamiral.

Konkretno Renault je nudil paket 5 letnega brezplačnega servisiranja, ki je sicer vključevalo servis na 30.000km oz. 2 leti, vmes pa so priporočali, da se na lastne stroške opravi še ena menjava olja. Hvala sicer za takšno priporočilo (ker se s serviserjintudi dobro poznamo), je pa to sicer zavajanje in pesek v oči pri nakupunvozila in tudinsicer sem prepričan, da 90% ostalih strank ni dobilo takšnega nasveta.
Kolikor vem je zavajanje kaznivo, vendar ga bo treba dokazati, za kar pa ti spet priporočam odvetnika
evil.gif
. Malo se ozri okoli sebe in pomisli, reklame in oglaševanje....veliko zavajanja. Zapomni si, ni vse zlato kar se sveti, zato še enkrat, ne jokaj če ne znaš smiselno brati. Pa brez zamere prosim. Hvala

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Osebno sem dobil samo nasvet da naj zamenjam prvo olje po nekje 3000 km. In sem ga, na pooblaščencu, plačal sem 85 EUR za to (6l olja in filter ter menjavo, ELF za DPF, 1.6 dCi). Ostalo da naj upoštevam navodila. Načeloma imam sedaj nekak 25000 km na leto, kar pomeni en servis (A in B istočasno). Ker imam za vožnjo 'od vrat do vrat' bencinarja, mislim da ne škodujem motorju z menjavo olja 1X letno/25kkm... Ne kopujem pa brozge iz Mimovrste/LeClerc/OljeDirekt.
Hebat ga, če bo olje krivo naj nosi posledice servis, ne pa veletrgovec (ki ne bo kriv nič).
Osebno tudi ne kupim kruha pri Potokarju/Siluxu...

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.057
5.657
113
Kje si sedaj Leclerc najdu?
Ne recem da te lahko na netu nategnejo z xy oljem v yx kanti...

Ce ciljas z brozgo na (pre) staro olje....potem se pa malo poglobi v ACEA oznake....mislim da je politika da so v redni prodaji najvec 4 (2?) leti stare....

Tko da ce vidis ACEA C3-12 <-----to je leto 2012 si na meji....ce mas pa kako ACEA C3-14 mas pa cisto ok olje po PeEs-u....