Se splača vplačevat PDPZ ali bolje kot plača?

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Podjetje mi plačuje PDPZ (p. dopolnilno pokojninsko zavarovanje) vsak mesec okoli 170 EUR na njihovo željo. Postavlja se vprašanje ali je bolje tole obdržat kot je in upat, da se bo enkrat dejansko tudi prišlo do tega denarja ali bi bilo bolje, da se znesek doda plači in človek pač sam razpolaga s tem denarjem? Sam glede na stanje vsega vedno bolj razmišljam o drugi varianti in trajniku, ki denar avtomatsko prenese na drug račun v varčevanje.
Imam pa 34 let, torej še veliko let do pokojnine.

Vaša mnenja?

tomi

Guru
1. sep 2007
18.697
9.913
113
40
MB
če bi se to dalo, bi vsi to rajše sami varčevali
smile-1.gif

elrado

Pripravnik
21. apr 2008
350
0
16
Če bi ta denar dobival bi pomoje dobival zgolj pol zneska, ker nekatera podjetja h pokojninskem dodaj pol (ali celo več)

Slick

Majstr
18. sep 2007
2.286
196
63
Ne, ne bi. Ko daš ljudem denar v roke, ga večinoma zagonijo, ker so premalo samodisciplinirani za kaj takšnega.
Tukaj je govora o prostovoljnem dodatnem zavarovanju. Če varčuješ sam, boš na koncu pomoje v vsakem primeru imel več, ker s tem ne boš živel že celega kupa prisklednikov in aparata, izogneš se tudi nevarnosti spreminjanja zakonov, ki ti podrejo sistem. Sem prepričan, da se bodo ti do tvoje upokojitve še precej spremenili. Popravite me, če se motim.

MojsterS

Fizikalc
10. sep 2007
1.279
45
48
Torej tukaj je govora o prostovljnem dodatnem pokojninskem zavarovanju. In tukaj seveda je možnost vplačevanja v steber (kar dela zaenkrat podjetje zame) ali, da ta denar dobim pri plači in nalagam sam. Seveda je tu riziko moje "požrtnosti", da bi denar zagonil prej, vendar to je moj problem. Ne vem še tudi koliko bi dejansko denarja tudi dobil, sklepam, da bo to 170 bruto.

Če bom iz stebra kdaj kaj ven dobil in koliko je pa tudi vprašanje.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.107
6.942
113
pri taščici
Le zakaj je tista Alenka (prva pokojninska) al kaj je že ena izmed najbogatejših slovenk. s tujim kurcem po koprivah maha, tako kot nekateri slo “gospodarstveniki“ v zadnjih 10+ letih ( s certifikati) . Kam je to pripeljalo, vidimo.

geronimo

Fizikalc
9. sep 2007
2.442
73
48
AFAIK se vplačevanje PDPZ za zaposlene podjetju upošteva kot davčna olajšava. Tako da tudi, če bi dejansko res imel možnost, da ta denar dobiš direktno izplačan, znesek verjetno ne bo takšen.

Snaga1

Pripravnik
3. sep 2012
257
0
16
Varčevanje v PDPZ se izplača, če:
- si finančni deb.il in bi v primeru, da bi sam varčeval, dajal denar vaškemu ekspertu, ki ima zanesljivi način vlaganja v Forex
- nimaš discipline, da bi sam redno dajal dohodek na stran
- imaš visoke dohodke in boš z izplačilom privarčevanega zneska počakal do penzije in boš kot obliko izplačila izbral rento, na ta način se ti dohodki porazdelijo na več let in ker imaš nižje dohodke padeš v nižji dohodninski razred, če imaš že zdaj nizko plačo, je vseeno če plačaš 16% davka zdaj ali čez 30 let, če pa imaš visoke dohodke, bi zdaj plačal 41% davka, v primeru rente ob penziji pa bo redni dohodek nižji in posledično tudi nižja davčna stopnja in boš plačal npr. 27% davka namesto 41%

Donos je dober samo v zadnjem primeru in še to na račun privarčevanega davka, drugače so donosi teh družb brez veze.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Jaz v te stebre prav nič ne zaupam, sam imam imam odprt varčevalni račun na banki in tja polagam.

tomi

Guru
1. sep 2007
18.697
9.913
113
40
MB
saj vsi, samo če bi lahko še to kar gre za "pokojnino" bi blo pa res že lepo
grin1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Večina teh stebričkov, količkov ali kaj so, je vezanih na običajno penzijo glede na to, kdaj se začne izplačevati.
Ta rok se pa stalno odmika.
Že samo to je meni dovolj, da rečem temu 'Ne hvala!'.

Res pa človek, ki je nekje v službi, nima kaj dosti izbire. Država vzame toliko in toliko, nimaš se komu žalit.

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.664
3.940
113
Ljubljana
hmpg.net
Ti ne bi dobil 170 EUR, ampak bistveno manj. Od tega bi plačeval prispevke in davke, tako da bi ti ostalo kakih (ne vem koliko plače imaš) 80-90 EUR.
Se pravi, da bi moral imeti hudičevo uspešno donosnost, da bi ujel katerokoli zavarovalnico. Mimogrede zavaroovalna shema, kjerkoli si že ima zagotovljen donos, ki ga lahko dobiš z načrtom. Ni visok, načeloma pa se ga kar držijo.
Kar se pa končnega rezultat tiče, čez 36 let, ko boš recimo imel pogoje za penzijo, pa nihče ne ve, kje bo EUR, zlato ali pa katerakoli današnja banka, podjetje ali pa država.

PS. Alenka je bila bogata že pred prvo pokojninsko:)