Se splaca kupiti nepremicnino na hrvaski obali?

MUC

Majstr
4. sep 2007
1.751
108
63
Gledano iz vidika investicije? In racunajoc, da bo cena po njihovem vstopu v EU zrasla iz 1.300 eur/m2 na kaj vec?
Morda kdo ve, kako je sploh sedaj s pogoji za nas, glede nakupa nepremicnine tam dol..? Se da normalno vpisati v ZK?

Hvala!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Kdo pa pravi da bodo kdaj v EU?
evil.gif

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Kot rečeno z.k. vpis ni problem.

Moje razmišljanje, ker sem v podobni dilemmi - dobre lokacije še vedno držijo malo višje cene, kot 1.300 €/m2 (razen če se najde kakšen obupanec), pa še ogromno neprodanega je ob obali in v notranjost,. Glede na trende tudi predvidevam, da bo čedalje manj ljudem nepremičnina nekje na morju zanimiva, sploh pa na recimo slabši legi. Mlajši generaciji potovanje z letali ne predstavlja neke posebne težave, starejši premožni pa itak vikend že imajo. Glede na ponudbo ne vidim neke perspektive za rast v doglednem času, razen če bi si "zabetoniral" sredstva za precej let in pozabil na vse skupaj. Tu je še davek, vzdrževanje, varovanje ipd.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kolega (sorodstvo doli) pravi, da je "prvi red do mora" na dokaj dobri lokaciji cca. 100 EUR/kvadratni meter, seveda takoj zazidljivo. To je taka cena, kot pri nas v vecini boljsih lokacij, ce odmislis centrer Ljubljane in kaksnea letovalna sredisca. Bajto potem postavis za isti ali mora se manjsi denar kot pri nas, torej lahko primerjas cene neposredno z nasimi. Upam, da to kaj pomaga.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Kaj pa Hrvaska istra ali zaledje Rijeka kot investicija za prezivljanje penzije.

Torej nekaj kot zelo dolgorocna nalozba za umik iz meglene Slovenije cez zimo, pa vseeno dostopno tudi penzionistu za eno uro voznje.
Hrvaska ima tudi slovenskemu penzionistu zelo ugodno dohodnino

Do 14.000 imajo oni 25% in od 14.000 do 40000 35%, Slovenci pa do 14.800 27% in od 14.800 41%.
Ce bi imel dobro penzijo 30.000 EUR ti pri Hrvatih ostane 1000 EUR na leto vec kot pri nas.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Pozabi ti prvo vrsto za 100€. Poglej malo na bolho koliko bi radi ti bebci imeli za parcele na "malo boljših" lokacijah, ne bom rekel elitnih ker tisto niso elitne. Sanjači še imajo vedno cene po 300-400€/m2. Seveda ni odveč če omenim da se te parcele prodajajo že kar nekaj let...

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.011
6.190
113
Jaz opažam da na Hrvaškem kupujejo še vedno v večini Slovenci. Tudi jaz sem bil mišljenja, da kupim sedaj, ko je cena takšna kot je. Ampak po daljšem premisleku dvomim, da se bo dejansko cena kaj dvignila ob (če) vstopu HR v EU. Namreč enmu Švabu najbrš nebo cilj kupit apartma, da se bo potem 1200 km vozil na jug enkrat v letu. Za Slovence pa vseeno 200-300 km ni tako hudo, da se za kak podaljšan vikend nebi splačalo zapeljati dol.
Če pa apartma ni predrag, in v njega nisi vložil neko veliko cifro za opremo, se ga da tudi z lahkoto tudi rentat. Vedno se kdo najde.

Recimo moja izkušnja; Jaz sem imel prišparan nek denar. Potem itak kot zavoženemu Slovenclu pade na misel, da si kupi nov avto. No potem prespim nekaj noči in si mislim, daj moja opelica še vedno solidno opravlja svoje delo, zakaj nebi ta denar zapravil za kaj bolj koristnega. Nato sem vzel še nekaj malega krede in doli kupil apartmajček. Moram rečt, da mi ni žal. Z ženo sma iztih misli, da še vedno lahko za 1. maj letima v kake toplejše kraje, poleti pa verjamem da bo prihajajoči štručki zrak ob morju prav lepo del.
Zdaj je pač odvisno kakšen človek si. Ali avanturist, al pač tak, da ti je vseeno na kateri obali piješ pir. Meni recimo dopust pomeni to, da odklopim službo in probleme, ter dam na plaži možgane na OFF, ... se kdaj zapeljem v kako bafano, konobo itd, naročim super večerjo, drugo jutro grem na tržnico, nabavim kako orado in par škampov, popoldne zakurim žar, odprem pir in do sončnega zahoda z polnim trebuhom ležim.
Ok .. malo sem zabluzil, ker je ta post namenjen predvsem mnenju o finančni koristi..
smile-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
To bi nabavil od sorodnika, pravi, da je cena normalna (torej da se zares nekaj proda). Napihnjeno ceno lahko postavi vsak, ampak ne bo slo nic zanjo.

Jaz se nisem bil na tisti lokaciji, zato ne morem reci koliko je "zahojena", a ne more biti slabo po opisu sodec. Omenil sem zato, ker kolega pricakuje, da bodo sle cene gor z vstopom v EU (morda imajo to 'dragi' prodajalci ze vgrajeno v danasnje cene in imate zato obcutek, da je toliko drazje ?) in bi - podobno kot avtor teme - nabavil, se preden pride do podrazitve.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.011
6.190
113
Vidim, da se dejansko gre za nakup zemljišča. Mislim, da se to še najbolj splača. Ker če se bo kriza kdaj stabilizirala, bodo investitorji doli sigurno zagreti. Le poceni parcelo bi moral najt. 100 eur je recimo max kar bi jaz dal.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik Primzi pravi:
Kaj pa Hrvaska istra ali zaledje Rijeka kot investicija za prezivljanje penzije.

Torej nekaj kot zelo dolgorocna nalozba za umik iz meglene Slovenije cez zimo, pa vseeno dostopno tudi penzionistu za eno uro voznje.
Hrvaska ima tudi slovenskemu penzionistu zelo ugodno dohodnino

Do 14.000 imajo oni 25% in od 14.000 do 40000 35%, Slovenci pa do 14.800 27% in od 14.800 41%.
Ce bi imel dobro penzijo 30.000 EUR ti pri Hrvatih ostane 1000 EUR na leto vec kot pri nas.
To sem jaz naredil 2002. Ti pa priporočam da greš na bližnje otoke kot so Krk, cres, lošinj ali pa manjše otočke proti susku. Ker je tam klima dosti bolj prijazna, v Reškem zaledju pa zna biti poleti pasje vroče , pozimi pa tudi zelo hladno. preveeri malo. Opcija je zaledje opatije in dolj proti puli , tam je kar nekaj lepih kotičkov, če hočeš plavat v morju tudi pozimi je idealen plomin.
Sam sem se odločil za Krk,zaveterna stran ( šoto vento). Na stara leta itak greva z ženo živet tja dol, če bo treba bova vnuke tam dol pazila. Le kaj pa je teh 200 kilometrov s tem da bom imel tu 20 do avtoceste in dol nekaj več kot 20 do krčkega mostu kjer bo vstop na AC.

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Tudi jaz imam na Krku nepremicnino .Krk bo zelo kmalu povezan na AC in je postal hitro dostopen.
Problem je nasa slovenska cestna zaostalost saj kaksne AC povezave skozi Ilirsko Bistrico ni za pricakovati glede na kolaps stanje pri nas.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Istra je super saj si tam relativno hitro vendar vseeno se mi zdi da to ni to, da ni primerjave s kakšno Dalmacijo. Torej lastniki nepremičnin na Hrvaškem, kako gledate na stvar? Vam je prioritetno da je zadeva blizu ali vam je dejansko všeč tam ali vam je Dalmacija enostavno predaleč?

Lp

Nazadnje urejeno:

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Ah Dalmacija ko bi bila mal bližje. Ko sem kupoval sem najprej gledal precej južno, v tistem času ni bilo niti avtoceste in do Zadra je bilo 5ur trde ježe.Bile so opcije Maslenica, Vir, Karin,Tribunj in še nekaj drugih..
minusi
Maslenica plaža brez sence,vir zapacan otok,karin zasvinjano morje, Tribunj predaleč za vikend akcije.
Nato sem se vrnil na krk , tja kjer sem leta 91 prvič pomislil "al bi blo super" in ni mi žal. Domačini so me sprejeli , z vsakim lahko podebatiram, pozdravljamo se kot doma, po vaško in kljub temu da imam neposredne sosede samo hrvate z nikomer nisem imel nikoli težav,še več če sem rabil pomoč so z veseljem pomagali.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
No super, pomembno da je tebi všeč. Samo zanimalo me je kakšni so sedaj trendi saj ko poslušam večino ljudi ki kupujejo te apartmaje/vikende se mi dozdeva da so skoraj vsi bolj kot ne v Istri. Skoraj nikoli ne slišim koga ki bi rekel npr. kupil sem vikend na Braču... Je pa zadeva sedaj ko je AC res hitra, sicer pa mene osebno neke vikend akcije ne pritegnejo. Potem vsak kakšnih 5 dni če že... Sicer pa jaz sem se zaklel da v kolikor bom hodil še na Hrvatijo da grem še samo južneje od Zadra. Zader mi je nekako meja.

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
Na Braču moraš biti Kučan, Staniæ ki sta soseda by the way.
smile-1.gif
pa ostala elita, mi smo dol pr Valduri tak ji jst pravim vsako poletje s čolnom. Je lepo vendar za vikend ni, Pula, KRK eventuelno kaka STINICA drugo je že predaleč za vikende.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
12.011
6.190
113
Jaz sem na Pagu nastanjen. Tukaj neke sence res ni, oziroma se pod tistim paškim hrastom ni pametno nastavljat, ker bojda (tak pravijo) se poleti poskoki parijo na drevesih. Pač marelo na obali odprem in je to to. Ceste so spomladi fenomenalne za kolesarjenje, poleti Zræe niso daleč, pa južna stran otoka je zaščitena pred tisto najhujšo burjo.

Steve

Guru
13. avg 2007
10.012
1.911
113
Citat:
Uporabnik poldo pravi:
Tudi jaz imam na Krku nepremicnino .Krk bo zelo kmalu povezan na AC in je postal hitro dostopen.
Problem je nasa slovenska cestna zaostalost saj kaksne AC povezave skozi Ilirsko Bistrico ni za pricakovati glede na kolaps stanje pri nas.

o ja pa bo, samo vprašanje kdaj. Pomoje šele takrat, ko bo enemu canknilo da se gospodarstvo, še posebej gradbeništvo spodbuja z infrastrukturnimi projekti. Sem pred kratkim bral en članek na to temo. Povzetek je bil: rabimo je ne, zgradili pa jo bomo, ker jo moramo zaradi mednarodnih koridorov. Ta cesta je ista fora kot phyrn autobahn. Slovenija je edina siva lisa, kjer ac še ni.
Pozitivna stran tega bo tudi da se bo na njo preusmeril ves tranzit bolgarov in ostale nesnage, enkrat ko bo hrvaška v eu, ker se jim zmanjša ovinek na relaciji italija-romunija. Se pravi da se celega gnoja losamo že pri kozini
cheer.gif

Enemu gori ni jasno, zakaj je vikendov večino v istri in S jadranu in zakaj ne v okolici dubrovnika. Skrivnost se skriva v magični besedici "vikend", torej plac, kamor skočiš na hiterco, petek do nedelja, mogoče 1 dan dopusta pa še petek zraven. Me zanima komu se da vozit na vikend skok na peljašec
stupid-1.gif

Cene bodo šle še samo gor, to je dejstvo. Premožni evropejci zdaj kupujejo po španiji in italiji, kjer je že zasičeno in drago. hrvaška bo za njih optimalna destinacija. Zdaj hodijo na hr večinoma švabski mesarji, avtomehaniki, predvsem pa nekdanji domorodci, ki so jo popihali gor med vojno. Po vstopu v EU se bo to spremenilo, ko bodo premožnejši imeli šanso kupit svojo nepremičnino.

Mi imamo vikend v opatiji, kupljen 1948 za ceno enega avta. Od takrat do danes se je cena povzpela za večkratnik in trend ne kaže na to da se bi naj cene umirile

Podobne teme