Se Garmin potaplja?

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.199
3.824
113
Ne vem če se ravno potaplja... Podoben padec delnic so v preteklih dveh letih doživele praktično vse firme, razen par svetlih izjem. Gotovo se je poznel tudi neuspeh nuvifona, a pomoje je bolj krivo to da se trg zasitil. Jest imam recimo Nuvija 760 in ne vidim razloga zakj bi si kupil novejši model, saj glede tisthi funkcij ki jih uporabljam niso šli nič naprej naprej oziroma ne nudijo nič takega zaradi česar bi menjal. OK, za to so deloma krivi tudi sami ker niso pogruntali kaj novega, a če pogledamo na povprečnega uporabnika in tudi najbolj osnovni nuvi že vse potrebno in to je dobra, enostavna in hitra navigacija. Razne višje ločljivosti, dostop do interneta in podobno so stvari ki jih večina ljudi itak ne uporablja (ne ocenjevat po uporabnikih tega foruma, saj gre tukaj vseeno za nadpovprečno razgledanost in potrebe). Kdor je navigacijo potreboval si jo je z zadnjih par letih itak že nabavil in sedaj to ima in uporablja in jasno da prodaja ni več tako visoka.

Kar se pa tiče navigacije na telefonih je pa tako: jaz imam doma tri telefona ki podpirani navigacijo (iPAQ-a, N95 in Omnio 2), pa sem vseeno kupil in uporabljam nuvija, saj je hiter, zanesljiv in pregleden. Na ipaq-u sem imel TomTom in je delalo ok, a sčasoma ni bilo več niti podpore niti novih kart, iGo pa se je sesuval. Na N95 sem dosti uporabljal Garmina ki je bil tudi ok, a je bil zalson vseeno premajhen za varno uporabo, poleg tega pa je še slabše lovil in je izgubil seznam ali se sesula ravno takrat ko bi najbolj rabil. Na omnii imam sedaj naložen tudi iGo, a tudi ta ne lovi tako dobro kot garmin, pa še stalno polnjenje najeda (garmina daš lepo v nosilec in je polnilec vključen tja in ni treba dodatno priklapljat). Prikaz v visoki ločljivosti, 3d stavbe in ostali vizulani bombončki sicer zgledajo kul, a med vožnjo tega itak ne opaziš niti ti ne pomaga priu tem da kaj prej ali bolj najdeš cilj.

Tako da jaz kljub raznim novostim ostajam na par starem nuviju (dokler ne crkne), želja pa ostaja orenk vgrajena navigacija v avtu. Ni mi jasno kako da cene teh še niso padle, saj očitno sama strojan oprama ni draga, poleg teba ni treba imeti baterije, ohišja itd. Morda bi se lahko garmin tukaj kaj bolj potrudil in z avtomobilskimi proizvajalci našel kakšno bolj ugodno varianto (tako tko recimo vidim da ima TomTom v parih avtih že kar "prvo vgradnjo".

Tahudfirbc

Pripravnik
3. maj 2010
304
0
16
Za mizo
Ma naj se malo slikajo s prvo vgradjo , fotr je dobil pri jeti navigacijo za neandrtalce, najbolše za njih bi bilo da se malo podriblajo in naj sestavijo ½stvarco vse v enem½z velikim preglednm zaslonom na dotik,vaserdiht, za uporabo na motorju za smučarje ,kolesarjein ostale outdoor fike
cool-1.gif

Predvsem pa je važna cena kart, prodajajo naj jih po območjih, ki jih potrebuješ in po regionalni želji kupca ter denarnici.
smile-1.gif

I

Izbrisan uporabnik #488

In na kakšnem nivoju je sedaj iGO karta od Monolita? na "baje"
smile-1.gif

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
Lahko razvijejo navigacijo za android in ios pa jim to ne bo pomagalo po mojem mnenju. Itak večina uporabnikov navigacijo stakne iz pašnikov (prav tako karte) in bi garmin imel samo zgubo. Razen, če bi s kakim proizvajalcem telefonom (recimo htc-jem) šli v sodelovanje in bi bla garminova navigacija že nameščena gor.

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
Ki se pa prodaja? Verjetno ni nek hit. Kolk majo prodanih telefonov napram Applu , htc-ju in recimo samsungu? Verjetno minimalno.
Jaz sem odgovoril tistim, ki so napisali, da naj garmin razvije navigacijo za IOS in android.

zval

Pripravnik
19. avg 2007
88
0
6
71
Slovenska Bistrica
Moje mnenje je da je telefon za telefoniranje, navigacija za navigiranje. Že tako je preveč vsega na telefonih, kmalu bo telefoniranje postranska stvar. Kot na Petrolu, še malo pa bojo začel obleke in posteljnino prodajat... Imam Android Milestone telefon z dvema navigacijskima programoma, ne more se to primerjat z Garminom, seveda pa je to moja izkušnja. Še zmeraj velja da je namensko razvito orodje boljše od multifunkcijskih naprav.
LPZ

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.719
113
Nič potem avtoradio hitro iz avta....

ker je bil razvit za poslušanje v dnevni.

zval

Pripravnik
19. avg 2007
88
0
6
71
Slovenska Bistrica
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Nič potem avtoradio hitro iz avta....

ker je bil razvit za poslušanje v dnevni.

... saj ga nimam, če se peljem na Dolenjsko imam na zadnjem zicu Henčka, če grem pa na Gorenjsko vzamem pa Avsenike s sabo pa mi zadaj špilajo...., matr, si pa dal primerjavo, se nisi nič boljšega spomnil?

monaco

gps navigator
19. jul 2007
3.640
0
36
www.ramsak.si
Zadnjič sem nalagal enega Nuvija in sem na šalo imel oba v avtu in malo primerjal. Razlike nisem opazil, je pa iGo peljal po pravi cesti do moje hiše, Garmin pa je želel po kolovozu do sosedove (moje pa ni našel, toda če sem bil pred hišo pa je kazal prav)

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
Primerjam navigacijo na telefonu in očetovega garmina in razlike ni opazit. Karte itak uporablja iste, uporabniški vmesnik je isti, torej razlike ni. Morda mi 5 sek. kasneje satelite najde, to je pa to. Edino zaslon je manjši. Sem bil pred odločitvijo da bi kupu navigacijo, ampak za moje potrebe je telefon čisto zadosti. Verjamem pa, da če človek vsak dan rabi navigacijo, je navigacija kot navigacija boljša. Večina ljudi rabi navigacijo 5x na letu in tu telefoni svojo delo odlično opravljajo. Tukaj je razlog, da se prodaja navigacij strmo niža.

Nazadnje urejeno:

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.605
4.549
113
50
Na sončni strani ALP
A si pa pomislil, koliko navigacij se je v preteklosti prodalo? Ljudje ne kupujejo novih naprav vsako leto oz. na dve leti...
Še pred kratkim sem delal nadgradnje na StreetPilot C330. Mogoče je razlog o padcu prodaje tudi tu, da je trg že nasičen
z napravami, poleg tega je tu še konkurenca s svojimi produkti...

Zorroslav

Zeroslav
5. jan 2008
1.441
0
36
36
Dejstvo je, da prodaja navigacijskih naprav pada predvsem zaradi tega, ker ma že skoraj vsak telefon gps. To so povedali tudi pri Garminu...
Folk tudi pred 3 leti ni vsako leto menjal gps naprave, pa je bla njihova prodaja vse bolj cvetela, kljub temu, da so bile cenovno manj dostopne. Zdej dobiš gps napravo za 80 evrov (novo), vendar njihova prodaja pada. Ni logike, glede na to da je zadeva 3x cenejša kot pred 3 leti. Ampak tukaj je razlika, v zgoraj omenjenih telefonih. 3 leta nazaj je morda tu pa tam kakšen telefon mel gps vmesnik . Zdej ga ma vsak telefon za 100 evrov.

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

No saj to je zanimivo, da je ista karta ponekod super, ponekod pa baje ne
smile-1.gif

HITMAN

gps navigator
31. avg 2007
1.697
0
36
Mislim da Garmin ni v fazi potopa.

Morda so to objavili zgolj zato, da so konkurenci vrgli kost za glodanje in veselje.

Če bi Garmin se potapljal, potem dvomim, da bi na trg lansirali nekaj novih naprav, ker ne bi bilo ekonomske računice.

Igrajo na karto in dajejo "kajlo" konkurenci, ko so na trg poslali napravo z več funkcij za manj denarja. Srednji sloj so ciljni kupci.
Potem pa tržijo s pomočjo kart. Dvomim, da bodo pa mobilni telefoni prehiteli namenske navigacijske naprave. Ali pač?