SAZAS

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Že, ampak če jaz kot avtor nisem član SAZASA oz. pojem svoje komade na svojo lastno odgovornost, potem prav tako ni podlage za pobiranje denarja...

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
jz poznam nekoga, ki je ( zdej nevem če še) hodi po lokalih... in gledal če so predvajali original CDje. pač špijun za sazas je biu

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Citat:
Uporabnik medvedka pravi:
sam mi smo vedno prijavljali samo zunanje prireditve.. drugo je bil pač koncertič v kafiču..

Če prireditev ni bila prijavljena je možnost samo ta, da je inšpekcija po naključju prišla tja med koncertom. Govori se sicer marsikaj, ampak ne verjamem, da jim nekdo poroča o vsakem ''juice vodka partyju z dj-em''.

ne ne.. delajo se kaki večeri, ko se špilajo kaki koncertiči.. za max 80 ludi, kr jih več ne gre not.. tega nismo prijavljali nikoli.. so pa špilali bol lokalni bendi, pa do kakih malo bolj znanih.. pač klubski koncert..

pa še čisto vedno smo dobli račun.. saj pravim.. improvizacije tudi so oni zaračunali...

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Že, ampak če jaz kot avtor nisem član SAZASA oz. pojem svoje komade na svojo lastno odgovornost, potem prav tako ni podlage za pobiranje denarja...

valda da je ni.. ampak to jih ne ustavi.. bend ki je špilal so bli moji kolegi.. pa niso prijavljeni na sazasu.. pa je račun vseeno prišo.. seveda nismo plačevali, ampak pol se je pa delal en vlki koncert, ki more bit po reglcih, pol pa valda niso pustli, kr smo meli preveč odprtih postavk..

finta je, da morš ti že prej prijavit prireditev sazasu, ki da neko soglasje al whatever... sam tega valda nihče ne dela.. no mi tudi več ne.. to se je zgodlo sam 1x.. prvič, zadnjič pa nikol več...

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Citat:
No, spet je na vidiku neka zbrka okoli SAZAS-a in plačevanja avtorskih pravic.. Ve kdo točno kak je s tem, kr mi smo mogli za neki lokalni bend, ki je mel v kafiču koncert, in sploh ni prijavljen na sazas-u njim lepo plačati račun za 200 €..

To smrdi do neba..

Če je bend špilal svoje komade, vrzi to položnico v koš. Če ne, se pa pravdajte.
wink-1.gif

medvedka

Pripravnik
26. jul 2007
553
0
16
mah to gre direkt v koš... pa itaq smo jim dokazovali marsikaj... pa ko da so tupi..

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Citat:
Uporabnik Naglfar pravi:
Citat:
No, spet je na vidiku neka zbrka okoli SAZAS-a in plačevanja avtorskih pravic.. Ve kdo točno kak je s tem, kr mi smo mogli za neki lokalni bend, ki je mel v kafiču koncert, in sploh ni prijavljen na sazas-u njim lepo plačati račun za 200 €..

To smrdi do neba..

Če je bend špilal svoje komade, vrzi to položnico v koš. Če ne, se pa pravdajte.
wink-1.gif

Potem, jaz prav razumem dve stvari:
- če na koncertu izvajam svoje avtorske komade mi nič ne morejo, prav tako stroškov nima lastnik lokala
- če posnamem CD z avtorsko muziko in jo dam v predvajanje nekeu lokalu prav tako SAZAS ne more nič

Seveda v primeru, da na SAZAS nisem prijavljen.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Seveda ne. Če svojega materiala nimaš prijavljenega pri SAZAS, ti ne morejo nič, če ga ti izvajaš kjerkoli na javnem ali zasebnem placu. Lahko imaš tudi plato ali pa deset, pogodbo z založbo itd. in če nimaš pri SAZAS prijavljenega materiala, ti ne morejo nič. Na tebi je, če ga prijaviš ali ne. Ko ga enkrat prijaviš, so pravice zaščitene (kao). V realnosti lahko fašeš samo za nočni red in mir, za katerega pa velja drug organ.

Če igraš svoj material v živo in te SAZAS j***, je isto, kot če bi v petek popoldne doma kosil travo in bi sosed klical policijo, kot če bi kosil na njegovem.

Kolegi so izdali že dve plati. Nobena ni prijavljena pri SAZAS.

Pa še primer iz prve roke (Ambasada ŠKM Beltinci): koncert so imeli Ana Pupedan, špilali so izključno svoj repertoar, čez dva tedna je prišla točno taka položnica (takrat 50k SIT), o kateri je govora. Ostala je seveda neplačana.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
A se kdo še spomni tiste afere Rolling Stones SAZAS? SAZAS naj bi nekomu naprtil eno tako položnico, sicer malo večjo ... Potencialni obtoženec se je v zadevo vrgel na temeljit način in razkril, da so pač za Rolling Stones odgovorni EMI, ti pa so takrat Domicelju dali eno najlepših klofut sploh. Češ, če je tisto SAZAS in tam Slovenija, potem naj se ne brigajo za Rolling Stones, ki so Angleži in imajo pravice prijavljene pri angleški zvezi.

In mislim, da so se v tem času nastajanja tega posta Rolling Stones 100x zasukali nekje na javnih placih, pa SAZAS tega ne ve. Revčki.

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Bili so, saj so se preko njih borili. Ampak v tujini več pomeni RIAA in tvoja založba. Ene Rolling Stones baš briga, če jih nekdo javno preigrava/predvaja, tudi če pri tem nekaj zasluži. Tako spopularizirane muzike ne moreš zaščititi na način, da je ne bi nihče mogel preigrati ... Potem bi moral tožiti milijone ljudi, ki se dajejo na youtube. Bolj te boli upad prodaje, s čimer v krizo tonejo založbe, s tem posledično menedžerji in z njimi bendi.

Lahko si pa nek mali slovenski glasbenik in si jack, da se tožariš z nekim komercialnim lokalnim bendom, če kje špilajo tvoj komad. SAZAS powah.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Kolk pa župnik plača za izvajanje avtorske glasbe, ki jo vsako nedelo poje pri meši?

tinekr

hot mamica
29. jul 2007
1.941
0
36
47
Citat:
Uporabnik xaxid pravi:
vsa ta zbrka okoli SAZAS-a ima dva vzroka:

1. v Sloveniji se še vedno večina ljudi ne zaveda, da je avtorsko delo dobrina, čepra nematerialna, in kot taka last avtorja (oziroma tistega, ki je pridobil avtorske pravice) in lahko le ta, pod pogoji, ki jih določi, dovoli rabo takšnega avtorskega dela; ni torej prav nobenega razloga za tarnanje. cena avtorskega dela je natančno takšna kot jo določi na podlagi zakona določena avtorska agencija. vzameš, če so ti pogoji všeč/ne vzameš če se ti zdi predrago.
2. vzporedno s tem primarna avtorska agencija, SAZAS, ni poštena do avtorjev, ki jih kolektivno zastopa, saj požre preveč prihodkov za lastno delovanje, kot naprimer humanitarne organizacije. kolektivno uveljavljanje avtorskih pravic je v tujini praksa in ne izjema! slovenski način izvedbe tega, pa spominja na agrokomerc ali slovesnki rdeči križ.

Jebeš take avtorske pravice, kjer je avtor eden in edini SAZAS
10.gif
Bi rekla, da bi dejansko meli naši glasbeniki kaj od tega.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Moja izkušnja s SAZASom je sledeča. Moj dec je pred leti špilal v nekem garažnem bendu in eno soboto so špilali na nekem moto zboru. Spomnim se, da sem izpolnjevala nek obrazec za SAZAS. Na dopiso piše naj bi bil to "Spored izvajanih del". Naj povem še to da bend ni imel uradno izdanega CDja ampak samo neke demo posnetke, ki pa niso bili prijavljeni pri SAZASu. Na tem zboru so zaigrali 7 komadov. Sama sem bila udeležena pri dveh komadih in sicer kot avtor besedila, moj dragi pa kot avtor glasbe in aranžmaja.

Potem pa je skoraj čez leto dni prišel dopis iz SAZASa, ki pravi takole:
sazas1.jpg

in še najzanimivejši del (imena in priimki so pobrisani):
sazas2.jpg

Avtor besedila (A) ne dobi nič, avtor glasbe (C) in aranžmaja (AR) pa težke pare. Kaj naj bi bilo CA nisem uspela razvozlat, verjetno pa je avtor vsega.

Tako, da za nek popolnoma neznan bend, ki je za svoje honorarje prejemal pleskavice in pivo je bilo to izplačilo velik denar.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Huh, kak pa potem eni večji bandi jamrajo, da ''nič ne dobijo'' - ali ne prijavijo vsega in res nič ne dobijo ali pa dobijo 50.000€ in je to za njih drobiž
tongue-1.gif

Muzo

Pripravnik
10. sep 2007
268
0
16
A mi kdo ve povedat, to je treba poleg RTV prispevka, ki je za pravne osebe in to že tako višji še dodatno plačat?

Hvala

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Vsi lokali morajo to plačevat, če hočejo poslušat glasbo - pisarne, frizerski saloni, bifeji, restavracije itd itd... V nekaterih primerih so izjeme edino izobraževalne ustanove.

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Huh, kak pa potem eni večji bandi jamrajo, da ''nič ne dobijo'' - ali ne prijavijo vsega in res nič ne dobijo ali pa dobijo 50.000€ in je to za njih drobiž
tongue-1.gif

to se tudi jaz sprašujem

Pač živijo na veliki nogi, kupujejo drag stvari, si dost privoščijo in to stane in so zato skoz brez denarja. Seveda so zato revčki ker si ne morjo 2x na leto privoščit oddiha na Bahamih.

Tako kot dorh marš poslušam Janjo Vidmar kako nič ne dobi denarja od izposoje njenih knjig. Malo morgen. Laže kot pes teče.