Satler okno se ne zapre več

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.953
38
48
Sem rekel, da najprej tu vprašam, ker je verjetno že kdo imel podobno izkušnjo... preden začnem loviti "pristojne". Torej, Satler okno se ne zapre več. Nazadnje je bilo v "kip" poziciji, ki se je precej težko zaprla, sedaj pa kljuke ne morem več premakniti v vertikalno pozicijo za zaprto okno.
Pozicije so:
-kip (kljuka kaže na gor)
-priprto (kljuka rahlo poševno navzgor)
-odprto (kljuka vodoravna)
-zaprto (kljuka kaže na dol)
Sedaj delujejo samo prve tri oz. na zaprto se kljuke ne da več premakniti (ob tem, da se mi zdi, da je za "priprto" kljuka bolj poševno kot je bila, nisem pa 100% zihr).

Je samo kakšen štift ali dva za "resetirati"?
 

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.425
1.002
113
Pa si pogledal kaj okoli okovja in odvijačil kljuko? Pa morda še kaj podmazal? Pa pogledal še v okenski okvir? Če kje "praska" se sigurno vidi odrgnine...

Ni štifta, da bi kar pritisnil in bi bilo okno popravljeno...
 

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.953
38
48
Nima kje praskati, ker je blokada očitno pri poziciji "vodoravno" v mehanizmu. Torej po obodu naokoli se ničesar posebnega ne vidi, vsi štifti se premikajo normalno. Samo kljuka ne gre čez to pozicijo. Domnevam, da je ena od teh "nastavitev", ki morajo biti pravilno pozicionirane, da se okno ne "sname" ali spravi v kakšno čudno pozicijo.
 

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.425
1.002
113
Katero okovje pa imajo okna? Različna okovja imajo različne zatiče, ki se premaknejo, ko okno zapreš in tako dovolijo kljuko obrniti navzdol.
 

onlyme

Fizikalc
5. apr 2010
864
63
28
ksz
Mogoče ti pomaga: Jaz sem imel podoben primer pri enem lesenem oknu, ker so se zaredile neke mušice in si naredile gnezdo v mehanizmu. Se je nabralo podobno kot fina zemlja in se zobniki niso mogli vrteti ter se je čedalje težje premikalo kljuko. Navpični mehanizem je bil privijačen s 4 vijaki, spucal in sestavil nazaj. 10 minut dela.
 

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.953
38
48
Moja logika je bila, da kljuka ob zapiranju očitno ni dobila "signala", da je okno zaprto, in posledično ni pustilo premakniti na pozicijo vertikalno dol (zaprto okno) - torej enako obnašanje kot če hočeš "zapreti", pa je okno dejansko še vedno odprto. In da ta "signal" pride od enega od štiftov.
Sem našel krivca:

IMG_2543.JPG

Tole je bilo iztaknjeno, na zgornjem delu okvirja. Ko sem dal dol, je vse delalo OK. Ampak ker ima svoj namen, sem nataknil nazaj. Poškodbe so vidne, torej je bilo že prej nekaj na knap (vsaj če primerjam z balkonskimi vrati, ki imajo enak mehanizem), bomo videli, kaj bo naprej.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi