šankomat in vino

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ko daš na šankomat sod piva, ga je treba obdelat v par dneh, če ne je adijo.
kako je z vinom ali cvičkom. a je lahko sod gor 3 mesece, ali je treba tudi žlampat k spontex gobica.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Sam to je res. Za belo vino pa še bolj.

Štos je v žveplanju, vino mora biti zažveplano, material pa tudi temu primeren. NR ni prav noben čudež, zelo je treba paziti na pravo leguro. Če ni (zelo običajno ni), se zaradi žvepla (H2SO3) ali klora (morska voda ) izloča nikelj iz legure, ki je zelo kancerogen. Ena tretjina človeške populacije je že od rojstva, torej avtomatsko, alergična nanj. To ni hec.

Patriot je naredil hec, ampak je še kako resnično.
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
LOL, klor v vinu. Ta lahko tam pristane samo, če vino, pardon, cviček, redčiš z vodo. Tako je eden iz tvojega konca zajebal nevemkoliko hektov vina, pardon cvička, namenjenega prodaji. :valjamse:
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Sem v oklepaju navedel, kdaj je navaden NR neuporaben oz. ni dober. V vinskem sodu in na morju. V vinskem sodu je prisotno žveplo, na morju pa klor. Za te razmere je treba vzeti kvaliteto 4401, ki ima dodan Mo kot stabilizator. Sicer se začne iz legure izločati nikelj. V vinskem sodu - NR cisterni se to lepo vidi, ko nivo vina v njej pade, na stenah pa neka zelenkasta naslaga. Ali na pipi, če je navadna krogljična pipa, tista z rdečim ročajem. Ta pipa je izdelana iz medenine in kasneje galvansko ponikljana. Na iztoku te pipe je zelena barva. Kaj misliš, da je to? :fredi:
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
ko daš na šankomat sod piva, ga je treba obdelat v par dneh, če ne je adijo.
kako je z vinom ali cvičkom. a je lahko sod gor 3 mesece, ali je treba tudi žlampat k spontex gobica.

Tudi pivo lahko dolgo časa zdrži, če se avtomat pravilno vzdržuje in je tudi sod pravilno hranjen


Isto bo pri vinu, s to razliko da je vino še obstojnejše od piva.

Edino potisni plin boš moral dat inertaler in ne CO2, sicer boš s časoma dobil šampanjc
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
je dušik ja, samo ne vem če 100%, al je ena mešanica...

Ugavnem CO2 je topen v tekočini dušik pa ne
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
ko daš na šankomat sod piva, ga je treba obdelat v par dneh, če ne je adijo.
kako je z vinom ali cvičkom. a je lahko sod gor 3 mesece, ali je treba tudi žlampat k spontex gobica.
Bo probal stardec malo po domače povedat, da ne boste samo brezveze in neumno lapal kot en patriot....
Sicer nimam izkušenj s temi šankomati ampak....
Dejstvo je, da je treba vinu kontrolirat prosto žveplo. Prosto žveplo je ene vrste konzervans. Torej, prvi pogoj za to, da vino počaka je, da je dovolj prostega žvepla v njem in potem še, da preprečiš dostop zraka do vina. Dostop zraka pa preprečiš lahko tako, da, ali naliješ gor parafinsko olje, al pa narediš zaščito z raznimi plini, kot so CO2, Dušik, Argon itd....Torej za šankomat pridejo v poštev plini.
čauči bauči
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
iz lastnih izkušenj: tudi mesec ali več. Pogoj: neoporečno pivo, hranjenje na hladnem (vsaj klet), čista mašina in sklopka
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Sem v oklepaju navedel, kdaj je navaden NR neuporaben oz. ni dober. V vinskem sodu in na morju. V vinskem sodu je prisotno žveplo, na morju pa klor. Za te razmere je treba vzeti kvaliteto 4401, ki ima dodan Mo kot stabilizator. Sicer se začne iz legure izločati nikelj. V vinskem sodu - NR cisterni se to lepo vidi, ko nivo vina v njej pade, na stenah pa neka zelenkasta naslaga. Ali na pipi, če je navadna krogljična pipa, tista z rdečim ročajem. Ta pipa je izdelana iz medenine in kasneje galvansko ponikljana. Na iztoku te pipe je zelena barva. Kaj misliš, da je to? :fredi:

Zelena barva na pipi je sploh apetitlih ja. :bruh: Je škoda dat 20€ za rostfrei zadevo.
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Sicer nimam izkušenj s temi šankomati ampak....

... ampak boš vseeno pametoval...

Saj z vinom tudi nimaš izkušenj. Tvoja domena je tista kislica, imenovana cviček. V zadnjem času narod prihaja k pameti in ne žere več tega sranja. Imajo pa profit pridelovalci kisa, kateri odkupujejo neprodan cviček po 20 centov.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

... ampak boš vseeno pametoval...

Saj z vinom tudi nimaš izkušenj. Tvoja domena je tista kislica, imenovana cviček. V zadnjem času narod prihaja k pameti in ne žere več tega sranja. Imajo pa profit pridelovalci kisa, kateri odkupujejo neprodan cviček po 20 centov.

Sej kaj drugega pa tu ne raste. Ljudje pa morajo nekaj imeti v kevdru. Pa še luštno je.

V bregovih šmarnca ali samorodne trte, ki so jih nekako uvozili iz amerike (je to res? Bakuš, Izabela itd, da je bilo pripeljano od tam?), ali pa bobovc in vinska mušnica za jabolčnik.

Če tega ni, pa še oornk babnice za šporhertom, izgubi življenje smisel. Zakaj bi morali celo življenje trpet, tako kot gospod za oltarjem pravijo ... a ni lepše takole?
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
... ampak boš vseeno pametoval...

Saj z vinom tudi nimaš izkušenj. Tvoja domena je tista kislica, imenovana cviček. V zadnjem času narod prihaja k pameti in ne žere več tega sranja. Imajo pa profit pridelovalci kisa, kateri odkupujejo neprodan cviček po 20 centov.
Jaz pametujem, ampak vsaj kaj pametnega povem. Ti pa pametuješ, govoriš pa same kozlarije, brezveznosti in nesmisle.
Da te malo podučim okol pridelovalcev kisa.
Veš, ti kljukec rdeči, pa ravno cviček ni primeren za pridelavo kisa, ker cviček ima malo alkohola. Vinski kis se dela z vini, ki imajo visoke stopnje alkohola.
In še to. Cviček je zmeraj bolj popularen, kar gre tebi v nos in si zelo žalosten zaradi tega.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Kis se industrijsko dela tako, da spustiš alkohol preko kaskade, napolnjene z bukovimi oblanci. Na teh bukovih oblancih so kvasovke, gljive ocetnega kisanja, ki spremenijo alkohol v kis. Dobiš tam ... do 16% conc. , ker potem gljive umrejo. Je preveč tudi za njih.

In - ja, cviček je zelo uporaben za izdelavo kisa. Že zato, ker ga vedno toliko ostane, da nimaš kaj drugega z njim. :cheer:
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Zakaj pa ne napišeš starega dejstva, kako ravno cviček znižuje holesterol ?

Je rekla staramama : "Jest pa res ne vem, zakaj se ljudje tako giftajo s tistim .. alkoholom, ko pa je na svetu tako veliko tako dobrega brinovčka ."