Sanacija vodnjaka v kleti

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.311
631
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Na vikendu imam dve kleti. Ena je na nuli, druga pa gre iz prve naprej po stopnicah navzdol pod zemljo, je velbana, taka kot se reče, fino hladna, pijača dolgo zdrži
smile-1.gif


Imam pa en izziv. V spodnji kleti se nabira podtalnica, ki dokaj intenzivno pronica na površje in to so v času, ko so delali to klet rešili tako, da so skopali luknjo v kotu kleti in vanjo položili betonski kanal globok cca 2m ter širok cca 1m. Tako je nastal nekakšen manjši vodnjak. Ko se napolni (v 3-4 dneh), voda dozeže zgornji rob in se potem pač odvaja naprej po odtočni cevi pod zemljo ven iz kleti v kanal 30 m stran od vikenda. Zdaj pa k bistvu. To vodo sem iz vodnjaka sedaj že 2x v 14 dneh prečrpal (prej ni bila nikoli prečrpana) s potopno črpalko misleč, da bom s tem rešil smrdljiv problem, namreč ta voda, ki se nabira precej smrdi po fekalijah, čeprav ne vem kako je to možno, glede na to, da je vikend v vukojebinah, kjer so v glavnem samo vikendaši z lastnimi čistilnimi napravami..Sklepam, da ima tak vonj tudi zato, ker je na dnu tega vodnjaka ogromno mulja in umazanije, ki se je nabiral v 20 letih, ko tega nihče ni čistil.. Kaj mi priporočate, kako naj saniram ta vodnjak, da bi lahko to vodo s prečrpavanjem uporabljal za zalivanje vrta? Verjetno bi bilo treba popolnoma očistit dno in odstraniti ta mulj, ki je na dnu..? Kaj naj potem nasujem na dno tega vodnjaka? Pesek? beton?

Za predloge se zahvaljujem
nahrung002.gif
 

retro

Fizikalc
18. dec 2011
6.282
23
38
Murska republika
Nisem strokovnjak vendar ; bi najprej očistil dno vodnjaka in to tako daleč da bi bil materijal čist, potem pa bi nasul frakcijo okrogle kamne morda tam od 3 cm dalje , še prej pa bi po čiščenju spral strani z kerherjem da bi očistil morebitnega mulja na stenah, razkužiti nimaš s čim razen z apnom kako pest negašene grude apna spusti v vodnjak ko se napolni in to je vse vsaj po mojem.
 

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.188
1.797
113
Sprazni na četrtino...probaj čim več mulja 'sklonkat' in ga izčrpaj na plano. Če imaš štrajfiks ga uporabi in speri stene ( ne vem iz česa sicer so). Spotoma izčrpavaj svinjarijo.
S tlemi zaenkrat ne hiti ker mulj bo še prihajal...edino da zabetoniraš tla, da bojo lepo gladka in boš laže čistil...a potem ti voda ne bo odtekala ( je možnost da ta voda poplavi klet?)

Nato zmo tiraš črpalko, luknjo pohodno zapreš (da ne bo toliko vonja) in vodo koristiš za zalivanje.